Nyugati Hírlevél

263. szám
2021. július 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      BALLA ZSOLT
      BUNDESWERBEN

      
      
      Németországban száz év után ismét lesz tábori rabbi a szövetségi haderőben, a Bundeswehrben: a Németországi Zsidó Hitközségek Szervezete Balla Zsolt lipcsei rabbit javasolta a posztra.
      Balla emellett továbbra is Lipcse és Szászország államilag elismert rabbija marad, valamint önkéntes alapon dolgozik a németországi ortodox rabbikonferencia igazgatótanácsában is.
      
      https://tinyurl.com/48xth3js
      
      FELMÉRI CECILIA
      SPIRÁL - FŐDÍJ

      
      
      A szakmai zsűri a Spirált választotta a legjobb filmnek a 12. alkalommal megrendezett Al Este közép- és kelet európai alkotásokat felvonultató fesztiválon Peruban.
      Peruban május 26. és június 18. között megrendezett filmfesztivál szakmai zsűrije a díj indoklásában „az emberi lét mély dimenzióiba kalauzoló, súlyos és erőteljes történet és a szigorúan egyszerű filmes megvalósítás izgalmas kontrasztját” emelte ki.
      Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban a Spirál történetében. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.
      A Spirál Felméri Cecília első mozifilmje, amely tavaly elismerő oklevelet nyert az A-kategóriás varsói filmfesztiválon, majd a thesszaloniki fesztiválról a zsűri különdíját hozta el. Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetem Film¬művészet, fotó¬művészet, média szakán adjunktus.
      https://tinyurl.com/3yvmvcac
      
      
      
      NAGY IVÁN ZSOLT
      EURÓPAI SAJTÓ DÍJ

      
      
      Amikor Trianon nem úgy fáj című cikkével nyert
      Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője az első magyar újságíró, aki a rangos elismerésben részesült. A vélemény műfajban díjazott írás szerzője klasszikus erdélyi polgári családban nőtt fel, három generáció történetét felölelő cikkében beszél magyarokról, románokról, nacionalizmusról, nemzetről és arról, melyiküknek hogyan fáj Trianon.
      A cikk a Hvg-ben
      https://tinyurl.com/4m9b4398
      
      
      
      SZAJKI PÉTER-TOMPOS KÁTYA-LOVAS ROZI
      MOST VAN MOST

      
      Szajki Péter Most van most című filmjét összesen öt díjjal jutalmazták a New York Film Awards-on. A fődíj mellett a filmnek ítélték a legjobb romantikus komédia, a legjobb eredeti történet díjait, emellett Tompos Kátya kapta a legjobb női főszereplő díját, míg Lovas Rozi a legjobb női mellékszereplői díjat. A New Yorkban öt éve alapított fesztiválon a jelenleg díjazott Most van most részt vesz a télen megrendezendő év végi fesztiválon is, ahol további díjra esélyes.
      
      https://tinyurl.com/dc93fsv
      
      
      
      TANKÓ TIMEA
      
      
      Tankó Timea kapta a Lipcsei Könyvvásár fordítói díját
      Szentkuthy Miklós Széljegyzetek Casanovához című munkájának német fordításáért kapta meg a Lipcsei Könyvvásár fordítói díját Tankó Timea. A díjat 2021. május 28-án adták át. A Lipcsében (Németország) született műfordítót 2019-ben is jelölték az elismerésre, akkor Dragomán György Oroszlánkórus című novelláskötetének fordításáért. Fidelio.hu.
      https://tinyurl.com/5dcsndhe
      
      
      
      KUHN FERENC
      KUHN AWARD

      
      Dr. Kuhn Ferenc professzor, a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának vendégprofesszora munkájának elismeréseként Kuhn-díjat (Kuhn Award) alapított az Amerikai Szemsebészeti Társaság (American Society of Ophthalmic Trauma – ASOT).
      A díjjal, mely a társaság legmagasabb elismerése, a szemészeti traumatológia elméleti és gyakorlati fejlődését elősegítőket tüntetik ki a jövőben. Az ASOT honlapján foglaltak szerint Kuhn Ferenc professzor tevékenysége egyúttal inspiráció is volt a 2020-ban formálódott szervezet alapításához.
      
      
      https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13960
      
      
      MAGYAR FILMEK A CANNES-I FILMFESZTIVÁL VERSENYPROGRAMJÁBAN
      
      
      A világ legnagyobb presztízsű filmfesztiválját július 6-17. között rendezik meg.
      
      ENYEDI ILDIKÓ
      FELESÉGEM TÖRTÉNETE

      
      Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült.
      Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.
      A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a francia világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca, Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.
      A film eredeti és magyar szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.”
      
      https://tinyurl.com/r8xd62k8
      
      
      MUNDRUCZÓ KORNÉL
      EVOLUCIÓ

      
      Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban készült új filmje a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást.
      Ezzel a rendező hetedszer szerepel a fesztivál hivatalos programjában. Az új szekció a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak ad helyet.
      A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb erős drámát készített Evolúció címen, ez Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.
      A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux.
      A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, két nyelven, német és magyar nyelven, és a forgatás német és magyar helyszíneken történt.
       Szombat folyóirat:
      
      https://tinyurl.com/9phhc24z

© Nyugati Hírlevél - 2021