Nyugati Hírlevél

263. szám
2021. július 1.


HARGITTAI ISTVÁN-HARGITTAI MAGDOLNA
SCIENCE IN LONDON

      A Hargittai házaspár István és Magdolna minkettőjük Budapesti Műszaki Egyetem (BME) kémia professzora, a MTA és az Academia Europaea tagjai is. Hargittai Istvánt az Orosz és a Norvég Tudományos Akadémia is beválasztotta tagjai közé.
      A Budapesti Műszaki Egyetem kémikus emeritus professzorának weboldalán 82 könyvet számoltam össze, ebből a legújabb a Nyugati hírlevél olvasóit is érdekelheti Science in London Guide to Memorials. Az útikönyv az Egyesült Királyság nyüzsgő fővárosában, Londonban található tudósok, felfedezők, gyógyszerészek valamint feltalálók szobrát, mellszobrát és emléktábláját mutatja be a mű. A Brit Birodalom egykori fővárosa, London továbbra is a kereskedelem, a hajózás, a pénzügyi világ központja, de emellett a tudomány központja is, a Királyi Társaság, a Királyi Intézet, a Tudományos Múzeum, a Brit Múzeum, a Természettudományi Múzeum és a nagy felsőoktatási intézmények székhelye. Ezen emlékműveken ábrázolt történelmi személyek felelősek nagyszerű intézmények létrehozásáért, felfedezésekért, a tudományos és technológiai forradalmakhoz való hozzájárulásért, a járványok elleni küzdelemért, az orvostudomány előre haladásáért és az elmúlt négyszáz évben tapasztalt fejlődés elősegítéséért. A 750 kép és a szöveg anekdotákkal átszőve informatív és szórakoztató útmutató a látogatónak és a londoninak egyaránt.
      Springer Kiadó 2021.
      
      Jelenleg készülőben van a Hargittai házaspár által összeállított magyarul és angolul már megjelent a Moszkvai séták a tudomány körül című könyv orosz fordítása.
      Váradi Júlia a Klubrádió riportere az alkalomból készített interjút Hargittai Istvánnal, hogy megjelent a honlapon nem található, a 83. „Jeremiás nyomában, beszélgetések Komoróczy Gézával” nagysikerű könyve.
      A holokauszttúlélő professzor édesapját megölték, de ő édesanyjával és a bátyjával arra a vonatra került, melyet átirányítottak Auschwitz helyett Ausztriába. Az életéről a tanulmányairól, a tudományról, a könyveiről, a tudós találkozásokról hallhatunk egy izgalmas tanulságos 50 percet.
      https://tinyurl.com/yn88bd8x
      
      http://istvan.hargittai.com/

© Nyugati Hírlevél - 2021