független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

263. szám
2021. július 1.


Vers

RADNÓTI MIKLÓS: JÚLIUS

      Düh csikarja fenn a felhőt,
      fintorog.
      Nedves hajjal futkároznak
      mezétlábas záporok.
      Elfáradnak, földbe búnak,
      este lett.
      Tisztatestű hőség ül a
      fényesarcú fák felett.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

ITT OTT TALÁLKOZÓ

      A találkozóra a megszokott helyen (Lake Hope State Park, Zaleski, Ohio) kerül majd sor, 2021. augusztus 1-8. között. A találkozó vezérgondolata “Újra együtt”
      Informális tóparti beszélgetések délutánonként:
      A magyar konyha ízei és más nemzeti eledelek csábítása. Ki hogyan ünnepeli húsvétot és karácsonyt? Mi maradt, mi veszett el, mi hiányzik?
      Milyen Amerikában magyarnak lenni? - A kettős kultúra előnyei és nehézségei.
      Gyermeknevelési tapasztalatok, nehézségek és örömök.
      Kárpátmedencei baráti és rokoni kapcsolataink- lehet itt is és ott is egyforma erősséggel kötődni?
      Megújuló Magyarország - B. Nagy Péter. New York-I Magyar főkonzul,
      Barangolás a magyar könnyűzenében, A magyar humor jellegzetességei –Somogyi Balázs
      Három amerikai magyar élet – Ludányi András
      Nyelvi lelemények a magyar irodalomban – Kiss Eszter
      Lelki egyensúlyunk – Bokor Erika
      Testi egyensúlyunk – Minger Hajnal
      Amerika zenéje: A jazz – Kovalszki Péter előadásai
      A Könyvklub beszélgetés Móricz Zsigmond novelláiról.
      http://www.itt-ott.org/hu/2021-ujra-egytt
      http://mbk.org/hu/
Kovalszki Péter gondnok
cikk küldése | nyomtatási verzió

KARIKÓ KATALIN
VILCEK KIVÁLÓSÁG-DÍJ

      Dr. Karikó Katalin kapta a 2022-es Vilcek Kiválóság-díjat a biotechnológiai kutatásokban elért eredményeiért, amellyel a COVID-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztését közvetlenül eredményező tudományos hozzájárulását ismerik el -írta meg a SciTechDaily tudományos hírportál.
      A Vilcek-díjat azoknak az Egyesült Államokba érkezett bevándorlóknak ítélik oda, akik jelentős hatást gyakoroltak mind az amerikai társadalomra, mind a világ kultúrájára, valamint akik elkötelezett bajnokai a bevándorlók ügyének. A díjat 2019-ben indították a Vilcek Alapítvány Díjak programjának részeként, hogy olyan kiemelkedő egyéniségeket díjazzanak, akiknek munkássága példamutatóan tükrözi a Vilcek Alapítvány küldetését.
      A magyarországi Szolnokon született Karikó 1985-ben költözött az Egyesült Államokba, hogy posztdoktori tanulmányokat folytasson a philadelphiai Temple Egyetemen. A BioNTech RNA Gyógyszergyár vezető alelnöke és a Pennsylvaniai Egyetem idegsebészeti adjunktusa.
      
      https://tinyurl.com/wndrpe2m
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZEMERÉDI ENDRE
NEUMANN PROFESSZORI CÍM

      Neumann professzori címet kapott Szemerédi Endre matematikus, a Rutgers, The State University of New Jersey professzora, akadémikus
      
      
      2021-ben Szemerédi Endrének, a 2012-ben a matematika Nobel-díjának tekintett Abel-díjjal is jutalmazott magyar matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagjának ítélte a Neumann professzori címet a BME szenátusa és a Neumann Társaság.
      Szemerédi Endre a nyolcvanas évektől különböző amerikai egyetemeken volt vendégkutató, vendégprofesszor, 1990-ben a Rutgers Egyetem számítógéptudományi tanszékén kapott egyetemi tanári megbízást, nyugdíjba vonulását követően pedig az egyetem professor emeritusa lett. Szemerédi Endre 1982 óta a MTA levelező-, 1987-ben rendes tagja, 2010 óta pedig az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS, National Academy of Sciences) rendes tagja.
      https://tinyurl.com/2z8ctesf
      
      Interjú Szemerédi Endrével:
      https://tinyurl.com/y3fn4bdr
cikk küldése | nyomtatási verzió

Franciaország

MAGYAR KUBIZMUS

      A párizsi Magyar Kulturális Intézetben nemrégiben nyílt meg a Wanted/Lost & Found. Az elveszett és megtalált magyar kubizmus című kiállítás, ami 11 magyar művésztől – a– 44, már fellelt festményt, szobrot és rajzot, s emellett további 50, még lappangó műről készült fotót, illetve létezésük egyéb „tárgyi bizonyítékait” mutatja be, bízva abban, hogy jó néhányuk hollétére fény derülhet a tárlat eredményeként.
      
      
      Az 1910-es évek elején Párizsban valóságos magyar kubista diaszpóra jött létre; az akkor rendkívül népszerűnek számító avantgárd irányzat számos, akkortájt ott élő magyar művészre is nagy hatással volt. Többségük 1912-től az Académie La Palette kubista centrum körül csoportosult. A magyar művészek tökéletesen beilleszkedtek a francia kubista mozgalomba. Ismeretségi körük gyakran túlmutatott a kubista festőkön és szobrászokon: kapcsolatban álltak írókkal, költőkkel, teoretikusokkal és a kulturális élet más szereplőivel, például galériatulajdonosokkal és műgyűjtőkkel. Nemcsak Párizsban de Berlinben sőt Amerikában is kiállítottak magyar kubisták, de ennek az időszaknak hirtelen véget vetett az első világháború, a magyaroknak, mint ellenséges állam polgárainak menekülniük kellett Franciaországból, hártahagyva ezernyi értékes műveiket.
      A kiállítás augusztus 14-ig látható
      Beszélgetés Barki Gergely művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával
      https://tinyurl.com/pvf362bw
cikk küldése | nyomtatási verzió

VINCENNES
MAGYAR KIÁLLÍTÁS A FRANCIA PORCELÁN BÖLCSŐJÉBEN

      A Fehér arany – egy manufaktúra hatása Európában című biennáléra idén június 12. és július 11. között kerül sor és annak vendégországa Magyarország . Ezen döntésben fontos szerepet játszott Danielle Périvier de Gérando alelnök, akinek van egy másik funkciója is: tagja a párizsi Magyar Kulturális Intézet Baráti Köre vezetőségének is. Az alelnök elhunyt férje családja, a de Gérando-Teleki család révén szoros magyarországi kapcsolatokkal rendelkezik; lánya ma is itt él és unokái is itt születtek.
      A szervezők olyan anyagot kívántak vendégül látni Magyarországról, amely a kortársakkal bezárólag bepillantást enged a magyarországi porcelán- és kerámiaművészet több évszázados történetébe. A mintegy 60 tételből álló „történelmi” anyagot, amelynek súlypontját korábbi művek mellett herendi és Zsolnay-porcelánok képezik, a budapesti Iparművészeti Múzeum állította össze saját gyűjteményéből, a kortárs keramikusművészek között vannak Dobány Sándor, Füzesi Zsuzsa, Husz Ágnes, Kecskeméti Sándor, Kontor Enikő, Kemény Péter, Simon Zsolt József, Szabó Ádám Csaba és Varga Judit. A kiállítás helyszíne a legrangosabb a biennále valamennyi kiállítótere közül: a vincennes-i kastély rendkívüli műemléki értéket képviselő kápolnája, a Sainte-Chapelle.
      
      A biennále kiállításait konferenciák, tárlatvezetések és koncertek kísérik, a koncertprogramot Szokolay Ádám zongoraművész fellépése nyitotta meg.
      A megvalósítás egy állami intézmény – a párizsi Magyar Kulturális Intézet –, egy közgyűjtemény – az Iparművészeti Múzeum –, egy magángaléria – a Zsdrál Art &Design – és egy műgyűjtő – Barabás Lajos – együttes munkájának eredményeként jött létre.
      https://tinyurl.com/56d7y3fz
Artportal
cikk küldése | nyomtatási verzió

NŐI ABSZTRAKCIÓ
POMPIDOU KIÁLLÍTÁS NŐI ABSZTRAKCIÓ

      A párizsi Pompidou Központban az absztrakció női képviselőit bemutató óriástárlat látható, és a kiállított művek között magyar művészek munkái is szerepelnek. A kiállítás, amelynek egyik fő erénye, hogy a nagy nevek mellett úgyszólván ismeretlenekre is koncentrál, egyik fő kérdése pedig éppen az, hogy létezik-e "női" absztrakció?
      Magyar származású résztvevők : Lucia Moholy, Reigl Judit és Molnár Vera.
      Magyarországi résztvevők:
      Keserű Ilona (a ‘60-as évek szekciójában) és Maurer Dóra (a processzuális absztrakció képviselőjeként) munkái is jelen vannak.
      A kiállításhoz kapcsolódó május 19-i kollokviumon Kopeczky Róna a három éve elhunyt Nádor Katalin pécsi fotográfusról tartott előadást.
      
      https://tinyurl.com/3ea95xxc
Artportal
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kanada

SZILASI GÁBOR

      Egy magyar fotográfus, Szilasi Gábor életművét vette meg a Kanadai Nemzeti Könyvtár és Levéltár. Szilasi Gábor 1957-ben emigrált Kandába, és Québecben telepedett le, rövid idő alatt a kanadai művész világ egyik jelentős személyiségévé vált, és azóta is Québecben él. Megvásárolt éltműben 80 ezer fekete fehér és színes negatív van.
      https://tinyurl.com/vy9am2t3
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      BALLA ZSOLT
      BUNDESWERBEN

      
      
      Németországban száz év után ismét lesz tábori rabbi a szövetségi haderőben, a Bundeswehrben: a Németországi Zsidó Hitközségek Szervezete Balla Zsolt lipcsei rabbit javasolta a posztra.
      Balla emellett továbbra is Lipcse és Szászország államilag elismert rabbija marad, valamint önkéntes alapon dolgozik a németországi ortodox rabbikonferencia igazgatótanácsában is.
      
      https://tinyurl.com/48xth3js
      
      FELMÉRI CECILIA
      SPIRÁL - FŐDÍJ

      
      
      A szakmai zsűri a Spirált választotta a legjobb filmnek a 12. alkalommal megrendezett Al Este közép- és kelet európai alkotásokat felvonultató fesztiválon Peruban.
      Peruban május 26. és június 18. között megrendezett filmfesztivál szakmai zsűrije a díj indoklásában „az emberi lét mély dimenzióiba kalauzoló, súlyos és erőteljes történet és a szigorúan egyszerű filmes megvalósítás izgalmas kontrasztját” emelte ki.
      Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban a Spirál történetében. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.
      A Spirál Felméri Cecília első mozifilmje, amely tavaly elismerő oklevelet nyert az A-kategóriás varsói filmfesztiválon, majd a thesszaloniki fesztiválról a zsűri különdíját hozta el. Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetem Film¬művészet, fotó¬művészet, média szakán adjunktus.
      https://tinyurl.com/3yvmvcac
      
      
      
      NAGY IVÁN ZSOLT
      EURÓPAI SAJTÓ DÍJ

      
      
      Amikor Trianon nem úgy fáj című cikkével nyert
      Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője az első magyar újságíró, aki a rangos elismerésben részesült. A vélemény műfajban díjazott írás szerzője klasszikus erdélyi polgári családban nőtt fel, három generáció történetét felölelő cikkében beszél magyarokról, románokról, nacionalizmusról, nemzetről és arról, melyiküknek hogyan fáj Trianon.
      A cikk a Hvg-ben
      https://tinyurl.com/4m9b4398
      
      
      
      SZAJKI PÉTER-TOMPOS KÁTYA-LOVAS ROZI
      MOST VAN MOST

      
      Szajki Péter Most van most című filmjét összesen öt díjjal jutalmazták a New York Film Awards-on. A fődíj mellett a filmnek ítélték a legjobb romantikus komédia, a legjobb eredeti történet díjait, emellett Tompos Kátya kapta a legjobb női főszereplő díját, míg Lovas Rozi a legjobb női mellékszereplői díjat. A New Yorkban öt éve alapított fesztiválon a jelenleg díjazott Most van most részt vesz a télen megrendezendő év végi fesztiválon is, ahol további díjra esélyes.
      
      https://tinyurl.com/dc93fsv
      
      
      
      TANKÓ TIMEA
      
      
      Tankó Timea kapta a Lipcsei Könyvvásár fordítói díját
      Szentkuthy Miklós Széljegyzetek Casanovához című munkájának német fordításáért kapta meg a Lipcsei Könyvvásár fordítói díját Tankó Timea. A díjat 2021. május 28-án adták át. A Lipcsében (Németország) született műfordítót 2019-ben is jelölték az elismerésre, akkor Dragomán György Oroszlánkórus című novelláskötetének fordításáért. Fidelio.hu.
      https://tinyurl.com/5dcsndhe
      
      
      
      KUHN FERENC
      KUHN AWARD

      
      Dr. Kuhn Ferenc professzor, a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának vendégprofesszora munkájának elismeréseként Kuhn-díjat (Kuhn Award) alapított az Amerikai Szemsebészeti Társaság (American Society of Ophthalmic Trauma – ASOT).
      A díjjal, mely a társaság legmagasabb elismerése, a szemészeti traumatológia elméleti és gyakorlati fejlődését elősegítőket tüntetik ki a jövőben. Az ASOT honlapján foglaltak szerint Kuhn Ferenc professzor tevékenysége egyúttal inspiráció is volt a 2020-ban formálódott szervezet alapításához.
      
      
      https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13960
      
      
      MAGYAR FILMEK A CANNES-I FILMFESZTIVÁL VERSENYPROGRAMJÁBAN
      
      
      A világ legnagyobb presztízsű filmfesztiválját július 6-17. között rendezik meg.
      
      ENYEDI ILDIKÓ
      FELESÉGEM TÖRTÉNETE

      
      Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült.
      Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.
      A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a francia világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca, Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.
      A film eredeti és magyar szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.”
      
      https://tinyurl.com/r8xd62k8
      
      
      MUNDRUCZÓ KORNÉL
      EVOLUCIÓ

      
      Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban készült új filmje a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást.
      Ezzel a rendező hetedszer szerepel a fesztivál hivatalos programjában. Az új szekció a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak ad helyet.
      A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb erős drámát készített Evolúció címen, ez Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.
      A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux.
      A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, két nyelven, német és magyar nyelven, és a forgatás német és magyar helyszíneken történt.
       Szombat folyóirat:
      
      https://tinyurl.com/9phhc24z
cikk küldése | nyomtatási verzió

ANNA MARK KIÁLLÍTÁS A FUGÁBAN

      Az 1928-ban született művész 1950-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1956-tól Németországban, 1959 óta Párizsban él. Munkásságáról új kötet jelenik meg a Pauker kiadó gondozásában, Passuth Krisztina és Jean-Pascal Leger egy-egy tanulmányával. Ehhez kapcsolódóan a Szöllősi-Nagy András hidrológus és Nemes Judit képzőművész házaspár gyűjteményéből, illetve további privát kollekciókból válogatott kiállítás mutatja be Anna Mark műveit. A kiállításon vetítik Sarkantyú Illés G209 című filmjét (2009, 6′). https://vimeo.com/24928455
      Anna Mark (Márkus Anna, 1928 Budapest) olyan környezetben nevelkedett, amelyben a zene, a művészet és az irodalom szerves részét képezte a mindennapoknak. Érettségi után, 1946-ban beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Berény Róbert lett a mestere. 1950 és 1955 között a Fővárosi Bábszínház műhelyében dolgozott Bródy Verával, Ország Lilivel és Jakovits Józseffel együtt. 1956-ban elhagyta Magyarországot, 1959-ig Németországban élt, majd Párizsba költözött. Rövid szürrealista korszaka után az absztrakció felé fordult. Kísérletezett az anyaghasználattal, különféle anyagokkal próbálkozva talált rá arra a márványporból, homokból és műgyantából álló keverékre, amelyekből reliefjeit készíti. Ezekből az alkotásaiból Magyarországon 1990-ben a budapesti Vasarely Múzeumban, 2004-ben a Fővárosi Képtárban rendeztek kiállítást. „Reliefjeimen az árnyékkal rajzolok” – vallja Anna Mark. E különleges technika mellett a rajz, a gouache és a sokszorosított grafikai eljárások különféle fajtái is fontos részét képezik munkásságának. (részlet Cserba Júlia: Magyar Képzőművészek Franciaországban 1903–2005 című kötetéből).
      
      
      https://tinyurl.com/2ejbh2h2
fuga.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

ANDRÉ KERTÉSZ KIÁLLÍTÁS
CAPA KÖZPONT

      A magyar származású André Kertész a világ egyik legismertebb fotóművésze. Életművében egy olyan saját univerzumot hozott létre, amelyben megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét. Gyermekkorának nyarait Szigetbecsén töltötte, az itt szerzett élmények nagy hatással voltak rá. A Szigetbecsének ajándékozott képeit ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének. Ebből az anyagból nyílt kiállítás a Capa Központban.
      https://tinyurl.com/6t7dt4dr
kultura.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

USA NAGYKÖVETSÉG
BUDAPEST

      Az Amerikai Nagykövetség egyik termét Carl Lutzról nevezték el.
      
      2021. június 10-én Marc Dillard ügyvivő Carl Lutzról nevezte el a budapesti Amerikai Nagykövetség épületének egyik termét. Lutz, akinek több mint 62 000 magyar zsidó életének megmentését tulajdonítják, 1942 és 1945 között svájci alkonzulként szolgált Budapesten. Az Egyesült Államok átmenetileg a svájciakra bízta az amerikai tulajdon és érdekeltségek képviseletét Magyarországon, ezért Lutz az Amerikai Nagykövetség épületének irodájából tevékenykedett. A névadó ünnepségnek helyet adó terem feltehetően az a helyiség, amelyben ez idő alatt Lutz dolgozott.
      
      https://tinyurl.com/ezdywznx
cikk küldése | nyomtatási verzió

XLI. NYÁRI TÁRLAT
SZEGED

      Csúcsot döntött a XLI. Nyári Tárlatra beadott alkotások száma idén, az ország egyik legnívósabb kulturális eseményét hatalmas érdeklődés övezte a művészvilágban is.
      A kétévente megrendezett seregszemlén idén mintegy 150 alkotást tekinthetnek meg az online térben az érdeklődők. Az élmény természetesen ezúttal sem sérül, hiszen a webes felület a REÖK termeinek különleges atmoszféráját igyekszik átadni.
      
      A New Yorkban élő Steven Balogh (Balogh István Vilmos) is résztvevője a 41. Nyári Tárlatnak MANHATTAN 1002 c. képével.
      Augusztus 22 -ig látható a kiállítás online is.
      
      https://nyaritarlat.reok.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

LUKÁCS KONFERENCIA
BERLIN
Emlékkonferenciát tartottak Lukács Györgyről Berlinben.

      Lukács György halálának 50. évfordulójáról június 4-én Berlinben egy konferenciával emlékeztek meg Lukács kiadója, az Aufbau Verlag épületében.
      Az esemény szervezői az Internationale Lukács-Gesellschaft (Nemzetközi Lukács Társaság, elkülönítendő a LANA – Lukács Archívum Nemzetközi Alapítványtól, amely budapesti központú), a Helle Panke Egyesület és a Leibniz-Zentrum für Literatur- und Kulturforschung voltak.
      
      A Lukács műveit kiadó intézmény, az Aufbau kiadó könyvkiállítást is rendezett az első kiadások ritkaságaiból.
      
      A részletekről alább olvashatunk és youtube segítségével látható is.
      https://tinyurl.com/fywbtzhv
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

FEKETE ÉVA
LUKÁCS GYÖRGY KÉSLELTETETT ÉLETRAJZ

      Fekete Éva (1944-1997) a Magvető Kiadó nagy hatalmú igazgatójától, Kardos Györgytől kapott megbízást erre a könyvre, mindössze huszonkilenc éves korában. Talán azért éppen ő, mert Karádi Évával együtt ő dolgozta fel a híres heidelbergi széfben talált bőröndből előkerült szellemi kincseket. Lukács György éppen 1917. november 7-én (!) bérelt széfet a Deutsche Bank említett fiókjában, és abban egy fából készült, szürke utazótáskát helyezett el. A széf díját ugyan 1930-ban fizették ki utoljára, de csak Lukács halálakor, egy nekrológban tűnt fel a bank egyik munkatársának, hogy a németül Georg von Lukacs néven publikáló személy azonos lehet a széfbérlővel. A bőröndben mintegy 1600 levél és egy terjedelmes, félig ismeretlen kézirat lapult. A Lukács bőrönd történetét egy előszóból lehet megismerni. Ezt Kőszeg Ferenc, a szerző férje meséli el Családi előhang című, 15 oldalas írásában. Portrét rajzol Fekete Éváról, erről a tüneményesen tehetséges bölcsészről, három gyermeke anyjáról, aki a rendszerváltás után a legális Beszélő egyik oszlopa lett.
      47 évet váratott magára ez a késletetett önéletrajz.
      Kiadta a Kalligram Kiadó 2021. 06. 29.
      Részlet Török András Vademecum 807. hírlevéléből
cikk küldése | nyomtatási verzió

GÖMÖRI GYÖRGY
ELVÁNDORLÓK ÉS ELVÁGYODÓK
Esszék, tanulmányok

      Gömöri György költő, műfordító, irodalomtörténész 1934-ben született Budapesten. 1956 óta él Angliában, 1969 és 2001 között a Cambridge-i Egyetemen tanított lengyelt és magyart. Most Londonban él, ahol 2015 óta a Londoni Egyetem Kelet-európai Tanszékén senior kutatóként dolgozik. Quasimodo-, Ada Negri- és Alföld-díjas költő. Ez a harminchetedik magyarul megjelent könyve, egyben a második a Savaria University Pressnél, az első a Békássy Ferencről írott tanulmányait gyűjtötte össze (Magyar „apostol” Angliában, 2020). Kutatási szakterülete a lengyel és a régi magyar irodalom, valamint az angol–magyar kapcsolatok története.
      A szerző az MTA köztestületének tagja
      ISBN13 9786155753640
cikk küldése | nyomtatási verzió

HARGITTAI ISTVÁN-HARGITTAI MAGDOLNA
SCIENCE IN LONDON

      A Hargittai házaspár István és Magdolna minkettőjük Budapesti Műszaki Egyetem (BME) kémia professzora, a MTA és az Academia Europaea tagjai is. Hargittai Istvánt az Orosz és a Norvég Tudományos Akadémia is beválasztotta tagjai közé.
      A Budapesti Műszaki Egyetem kémikus emeritus professzorának weboldalán 82 könyvet számoltam össze, ebből a legújabb a Nyugati hírlevél olvasóit is érdekelheti Science in London Guide to Memorials. Az útikönyv az Egyesült Királyság nyüzsgő fővárosában, Londonban található tudósok, felfedezők, gyógyszerészek valamint feltalálók szobrát, mellszobrát és emléktábláját mutatja be a mű. A Brit Birodalom egykori fővárosa, London továbbra is a kereskedelem, a hajózás, a pénzügyi világ központja, de emellett a tudomány központja is, a Királyi Társaság, a Királyi Intézet, a Tudományos Múzeum, a Brit Múzeum, a Természettudományi Múzeum és a nagy felsőoktatási intézmények székhelye. Ezen emlékműveken ábrázolt történelmi személyek felelősek nagyszerű intézmények létrehozásáért, felfedezésekért, a tudományos és technológiai forradalmakhoz való hozzájárulásért, a járványok elleni küzdelemért, az orvostudomány előre haladásáért és az elmúlt négyszáz évben tapasztalt fejlődés elősegítéséért. A 750 kép és a szöveg anekdotákkal átszőve informatív és szórakoztató útmutató a látogatónak és a londoninak egyaránt.
      Springer Kiadó 2021.
      
      Jelenleg készülőben van a Hargittai házaspár által összeállított magyarul és angolul már megjelent a Moszkvai séták a tudomány körül című könyv orosz fordítása.
      Váradi Júlia a Klubrádió riportere az alkalomból készített interjút Hargittai Istvánnal, hogy megjelent a honlapon nem található, a 83. „Jeremiás nyomában, beszélgetések Komoróczy Gézával” nagysikerű könyve.
      A holokauszttúlélő professzor édesapját megölték, de ő édesanyjával és a bátyjával arra a vonatra került, melyet átirányítottak Auschwitz helyett Ausztriába. Az életéről a tanulmányairól, a tudományról, a könyveiről, a tudós találkozásokról hallhatunk egy izgalmas tanulságos 50 percet.
      https://tinyurl.com/yn88bd8x
      
      http://istvan.hargittai.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

AMERIKAI MAGYAR KÖNYVTÁR
NEW YORK

      Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi társulat eredményei a New York-i diaszpóra sikerei – Krizsán Árpáddal és Dömötör Zsuzsannával készült interjú.
      A Bocskai rádióban : https://tinyurl.com/2rzaunjt
cikk küldése | nyomtatási verzió

CHARLES GATI CIKKE
A jövő újra az integráció és a demokrácia felé hajlik

      Az Egyesült Államokban élő neves kelet-európai politikai szakértő a John Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok professzora, több könyve jelent meg erről a témáról.
      
      https://tinyurl.com/4a425stf
Népszava
cikk küldése | nyomtatási verzió

PARDI NORBERT
INTERJÚ

      A Pennsylvania Egyetem kutatója önállólaboratóriumot indíthatott a közelmúltban, kollaborációs hálózata kiterjed szinte minden kontinensre. Amerikai egyetemi laboratóriumából ausztráliai, afrikai csoportokkal is együtt dolgozik. Ázsiából együttműködik egy thaiföldi és egy japán kutatócsoporttal, míg Európa több országából is keresik a közös pontokat az mRNS-alapú technológia egyik legjobb és legismertebb, Karikó Katalin és Drew Weissman közvetlen munkatársaként megismert Pardi Norberttel.
      „Az a célom, hogy az mRNS technológiát minél többen használják Magyarországon is” – fogalmazott Pardi Norbert. Az SZTE alumnusa az új típusú koronavírus elleni mRNS alapú vakcina platform fejlesztésében kulcsszerepet játszott. Pardi Norberttől legutóbbi, 2021. június 21-i szegedi egyetemi látogatásán kértek villáminterjút.
      
      https://tinyurl.com/7w7m8aym
SZTE
cikk küldése | nyomtatási verzió

BUZSÁKI GYÖRGY

      Világraszóló pályát futott be a tudományos karrierjét az akkori Pécsi Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetében kezdő dr. Buzsáki György, aki két magyar kollégájával, dr. Freund Tamással és dr. Somogyi Péterrel együtt 2011-ben kapta meg az idegtudományok legnagyobb elismerésének számító Agy-díjat, 2020 pedig az amerikai Idegtudományi Társaság Ralph W. Gerard-díjával ismerték el kutatói életművét. A jelenleg a New York-i Egyetem Biggs-professzoraként dolgozó, és laboratóriumába a világ minden tájáról fiatal tehetségeket váró kutatóval meghatározó pécsi éveiről beszélgettünk, és azt is elárulta, miben áll az általa mai napig alkalmazott Grastyán-módszer lényege.
      
      https://tinyurl.com/txnc56r9
PTE
cikk küldése | nyomtatási verzió

AGOTA KRISTOF
THE NOTEBOOK TRILOGY
The Notebook,(1986) The Proof(19889, The Tird Lie(1991)

      Franciából angolra fordította Alan Sheridan, kiadta a Grove Press 2016
      Az eredetileg francia nyelven 1986-ban megjelent The Notebook Jegyzetfüzet a második világháború vége felé egy távoli magyar faluban nagymamájuknál élő névtelen ikrek stílusosan merész története. A testvérek saját erkölcsi elképzelésük szerint terveznek és élnek túl; csalnak és zsarolnak, anélkül, hogy megbánásuk jeleit mutatnák.
      Az ikrek annak a világnak a tükrei, amelyben születtek, ahol Hannah Arendt „gonosz banalitását” varázsolják a legmegdöbbentőbb módon. Az ikrek érzéketlensége a 20. századi európai történelem legsötétebb epizódjainak metaforája.
      
      Kristóf Ágota a bukott 1956-os forradalom után menekült el Magyarországról, francia Svájcban telepedett le , a trilógiában egy csavart, perverz világot hozott létre, amely tükrözi a háború terrorját és érzetlenségét. Az írónő 2011-ben halt meg.
      
      https://tinyurl.com/4vmvpfjs
Calvertjournal
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

VASVÁRY GYŰJTEMÉNY

      Megjelent a Vasváry gyűjtemény 2021. júniusi száma
      http://vasvary.sk-szeged.hu/newsletter/21jun/tartalom.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM KURZUSAI

      http://www.nyariegyetem.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

KAROLINAI MAGYAR CSOPORT (KMCS)

      A szervezet új weboldalt kapott, mely átvette a Meetup oldaluk teljes szerepét, megvalósult a magyar kormány támogatásával.
      www.karolinaimagyarok.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

RECONNECT HUNGARY FEHÍVÁSA

      https://reconnecthungary.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

KOSTYÁL ANDREA FESTMÉNYEI

      A Hattiesburgban élő festőművész kiállítása június 30-án zárult. Festményein sok motívum megtalálható Magyarországról, Horvátországról és New Orleansról.
      https://tinyurl.com/uuex7f
cikk küldése | nyomtatási verzió

Videó

BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ

      Barabási Albert-László: A kreativitás a művészetben és a tudományban ugyanaz. A híres Bostoni hálozatkutatóval Nyáry Krisztián beszélget
      Hálózatkutatóként vált ismertté, azóta számos könyvet írt, jelenleg a Ludwig Múzeumban és a németországi Karlsruhéban van kiállítása.
      
      https://tinyurl.com/yz3v9mhy
Youtube
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR TELEVIZIÓ (MTV) ARCHIVUM

      Hatalmas gyűjtemény, az alábbi címen:
      https://archivum.mtva.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ SZINÉSZEI

      A Katona társulata Kosztolányi Halotti beszédével emlékezik a koronavírus a világ több millió és a harmincezer magyar áldozatára.
      
      https://tinyurl.com/ztwevwz
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT EVA SERENY FOTÓMŰVÉSZ

      1935-ben született Zürichben magyar szülőktől, édesapja kémikus volt, édesanyja a házasságuk előtt színésznő. Fotós pályafutását Rómában kezdte el Trockij merénylet című filmmel, melyben a Trockijt játszó Richard Burtont és az őt meglátogató feleségét Taylort fényképezte le, a gyilkos szerepét Alain Delon játszotta.
      
      A legjobb rendezőkkel dolgozott együtt pl. Fellini, Bertolucci, Spielberg a legjobb filmekben pld az Utolsó tangó Párizsban, Zorba a görög, 22 Csapdája etc.
      2004-ben fejezte be pályafutását közben rövidfilmek rendezésével is foglalkozott.
      
      Önéletrajzi könyve 2018-ban ACC Art Books kiadásában jelent meg “Through Her Lens:The Stories Behind the Photography of Eva Sereny”.
      Serenyi könyve : https://tinyurl.com/fbxsr88f
      
      A The New York Times 2021.június 17-i számában Richard Sandomir írt búcsúztató cikket a Londonban elhunyt Eva Serenyről.
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2021