független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

73. szám
2005. február 1.


ADY ENDRE
ZÚG-ZENG A JÉGCIMBALOM

      Fenyő Gyurkának küldöm.
      
      Februári estén,
      Mikor tavaszt lesvén
      Háborog a vén Duna:
      Kicsi, meleg ágyban
      Álom borul lágyan
      Minden jó, kis fiúra.
      Odakünn az utcán
      Ködbe, bűnbe hullván
      Nagy, rossz fiúk bomlanak,
      Mint a Duna árján
      Csörömpölve, árván
      Ezer mocskos jégdarab.
      Jó, kis fiúk lelke
      Nyár-álmokat lelve
      Röpül ki az ablakon.
      Nagy, rossz fiúk fáznak,
      Jajgatva bokáznak
      S zúg-zeng a Jégcimbalom.
      Miért növünk nagyra,
      Behavazva, fagyva,
      Ha a hideg Duna zúg?
      Kis emberkék népe,
      Élet szemefénye,
      Mért leszünk nagy, rossz fiúk?
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

KALIFORNIA LOS ANGELES
REMEMBER HUNGARY 1956
SZÉCHENYI TEA
ELŐKÉSZÜLETEK A MAGYAR FORRADALOM 50. ÉVFORDULÓJÁRA DR. OLÁH GYÖRGY ELŐADÁSA

      A Magyar Szabadságharcos Szövetség 1956-os emlékmű megvalósítását tervezi a forradalom 50. évfordulójának méltó megünnepelésére. Az újrainduló Széchenyi Tea nyitó sorozatát Szörényi Éva művésznő rendezi, fővédnök Bondor Vilmos történetíró lesz.
      2005. február 13-án vasárnap délután fél háromkor Dr. Oláh György Nobel-díjas tudós előadása hangzik el, amelyet a belgiumi Steven Vanhauwaert zongoraművész programja követ. A műsorban Mészáros Andrea és Gáspár Andrea hegedűvel, Érseki Emőke énekkel, Finta Ilona és Fizli Lajos versmondással, a Tóth házaspár valamint a Rontó-Bontó gyermekcsoport tánccal szerepelnek.
      
      
      San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház
      18858 Erwin St., Tarzana, CA 91335
      Asztalfoglalás:(818) 768-1249
      Adóból levonható hozzájárulás küldhető a jegyekért:
      Mária Baltay
      990Milburn Dr.
      Sun Valley, CA 91325
      A csekkre kérik ráírni: REMEMBER HUNGARY 1956
      Honlap: http://www.rememberhungary1956.org/
      E-posta: info@rememberhungary1956.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

KALIFORNIA LOS ANGELES
A LYUKAS ZÁSZLÓ
1956-2006
KOVÁCS KLAUDIA DOKUMENTUMFILMJE AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ÖTVENEDIK ÉVFORDULÓJÁRA

      2006 októberében lesz a filmbemutató, de ahhoz, hogy a film széleskörű nemzetközi érdeklődésre tarthasson számot egy év felfuttatási idő szükséges. Ebben benne foglaltatna filmfesztiválokon és filmpiacokon való jelenlét, bel- és külföldi újságokban, rádiókban és televíziókban történő bemutatkozás és propagálás.
      Kovács Klaudia rendezőnő és stábja a film javára Észak-Amerikát átölelő jótékonysági programokat szerveztek, jártak Magyarországon és Svájcban is. 14 alapítványtól és intézettől kaptak anyagi támogatást, két vállalat szponzorálja a produkciót, és közel 250 egyén ajánlott fel adományt. Ezen kívül sikerült elismert szakembereket is bevonni. Jelenleg a költségvetés felével rendelkeznek. A forgatást azonban így is elkezdték. Ha kifutnak a 2005-ös őszi határidőből, akkor szinte biztosnak tekinthető a névtelenségbe vezető út.
      Az adakozáson kívül a befektetés is megoldás lehet azoknak, akik a produkció részesévé akarnak válni.
      Részlet Kovács Klaudia a Panoráma újságnak adott interjújából
      http://www.gimagine.com/gimagine/Theatre/Kovacs_Klaudia/Mary_Girard/default.htm
      www.panorama-online.net/ 03-11-12tartalom/03-11-12tartalom.html
      
      A LYUKAS ZÁSZLÓ támogatására adomány küldhető
      International Documentary Association
      1201 West 5th Street #M320, Los Angeles, CA 90017
      Tel: (213) 534 3600
      http://www.klaudiainc.com/
      E-posta: klaudiakovacs@msn.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

ARANY GLOBUS DÍJ
A CSODÁLATOS JÚLIA FŐSZEREPLŐJÉNEK

      Szabó István Csodálatos Júlia című filmjének főszereplője, Annette Benning kapta meg a legjobb színésznőnek járó Arany Glóbuszt a vígjáték, illetve musical kategóriában. A Los Angeles-i Beverly Hills Hotelben tartott januári gálán a színésznő köszönetet mondott a jelenlévő Szabó István rendezőnek és a film operatőrének, Koltai Lajosnak. Ez már a második díj, amelyet a film elnyert, tavaly év végén Koltai az operatőri teljesítményért Európa Díjat kapott.
cikk küldése | nyomtatási verzió

ARANY GLOBUS DÍJ
MARISKA HARGITAY

      Az idei Arany Glóbusz díjátadáson Mariska Hargitay vehette át a legjobb drámai tévészínésznőnek járó szobrocskát.
      Az NBC tévéállomás hatodik évében járó, Magyarországon Esküdt ellenségek címen futó sorozat nyomozó hősét alakító 41 éves színésznő általános megítélés szerint már régen rászolgált az elismerésre. Mariska Hargitay azok közé tartozik, akik már csak származásuk okán is hollywoodi sikerre ítéltettek. Anyja a legendás színésznő, Jayne Mansfield volt, apja az 1956-os Mr. Universum, Mickey (Miklós) Hargitay. Hároméves korában két testvérével ott ült abban az autóban, amelyben anyja végzetes balesetet szenvedett. A gyerekek karcolásokkal úszták meg a tragikus esetet.
      Az általa megformált detektívről azt nyilatkozta:”Nőként nagyon jó érzés olyan szerepet alakítani, amely többrétegű kihívást jelent”.
      A díjátadást követő sajtótájékoztatón Mariska Hargitay külön köszönetet mondott apjának, mert, hogy sosem kételkedett tehetségében, és mindvégig támogatta. Azt is elmondta, hogy nevét nagyanyja után kapta, és ma is ért magyarul, bár ritkán használja a nyelvet.
Horváth Gábor
cikk küldése | nyomtatási verzió

OAKLAND
CSICSERY GYÖRGY DOKUMENTUM FILMJE
A FEKETE PÁRDUCOK DEMONSTRÁCIÓJÁRÓL

      Bemutató 2005. február 5-én este 7 órakor az Oakland Museum of California épületében.
      www.museumca.org A filmvetítés része a múzeum kiállításának “What’s Going On--California and the Vietnam Era.” A film szinopszisa megtalálható a http://zalafilms.com/films/thethursdayclub.html
      www.zalafilms.com
      E- posta:geocsi@zalafilms.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOSTON
GOODBYE HUNGARIA
AMERIKAI DOKUMENTUMFILM KÉSZÜLT A DEBRECENI MAGYAR MENEKÜLTTÁBORBAN

      Bostonban, a nemzetközi Human Rights Watch fesztiválon mutatták be a január végén Goodbye Hungaria címmel az amerikai Jon Nealon dokumentumfilmjét. A film egy amerikai lány és egy palesztin fiú szerelmének története, a helyszín a debreceni menekült tábor. Az amerikai lány a Vöröskereszt önkénteseként dolgozott. Jon Nealon 1998-ban forgatta a táborban filmjét.
      
      “Rengeteget tanultam. Saját szememmel láttam, hogyan kavarja fel az absztrakt világpolitika emberek valóságos, mindennapi életét. Sok tényező befolyásolta a magyarországi menekültek életét: a harmadik világ nyomora, a Kelet- és Nyugat-Európa között feszülő ellentétek, a posztkommunista állapotok”- nyilatkozta a rendező az Index számára.
      http://www.hrw.org/iff/boston.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW YORK
SERES DÓRA NYERT
YOUNG CONCERT ARTISTS VERSENY

      A Young Concert Artists nevű zenei ügynökség versenyén először nyert magyar: a huszonnégy éves fuvolaművész, Seres Dóra személyében.
      Lentiben, az Ádám Jenő Zeneiskolában kezdett el fuvolázni. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Lóránt növendéke lett. Második diplomáját a magyar származású Adorján András tanítványaként Münchenben szerezte, és most újra Kovács Lóránt növendéke, doktorandusz hallgatóként a budapesti Zeneakadémián. Emellett a Rádiózenekar szólistája is.
2005. január17 NOL
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW YORK
KINSZKI IMRE
KIÁLLÍTÁS

      A Klotz/Sirmon Galériában 2005. március 26-ig látható válogatás a magyar modern fotóművészet egyik megteremtőjének az 1920-1930-as években készült képeiből.
      A galéria csütörtöktől szombatig 11 és este 6 óra között van nyitva.
      511 West 25th Street, Suite 701
      New York, NY 10001
      Tel:212-741-4764
      www.klotzsirmon.com
      
      A két háború közötti magyar fotós generáció jelentős egyénisége Kinszki Imre Budapesten 1901–ben született. Ha úgy mint honfitársai Moholy Nagy, Kertész vagy Brassai elhagyta volna hazáját és Berlin vagy Párizs felé vette volna az irányt, világhírű fényképész válthatott volna belőle. Fotóművészeti írásai külföldi fotóművészeti kiadványokban: az American Photography és a londoni Popular Photography számaiban jelentek meg.
      1921-től kezdett el fényképezni, stílusát a modern európai látásmód, a technikai tökéllyel párosult "új tárgyiasság" jellemezte. 1927-ben Vadas Ernővel és Seiden Gusztávval a Modern Magyar Fényképezők Társaságának alapítója, a Daguerre-centenáriumi kiállítás fő szervezője volt.
      A zsidótörvények bevezetése miatt egyetemi tanulmányait nem fejezhette be, noha filozófiai doktori téziseit már 18 éves korában közölte a Huszadik Század és a Századunk.
      Óriási nyelvismerete és kiterjedt külföldi kapcsolatai reményekkel kecsegtették, hogy túléli a magyarországi zsidóüldözést és segítséget kap külföldi ismerőseitől és rokonaitól.
      A 40-es évek nyilas uralma azonban Kinszkit sem kímélte. 1944-ben munkaszolgálatra hurcolták, fiatalon 1945 tavaszán Németországban érte el a halál.
      
      Kinszki Imre egyik alkotása: Perspektíva (Nagyvárosi égbolt)
      http://www.fotoklikk.net/(RoxenUserID=d6943a0fc32fa4ba3e8b2a3ef57e6aa2)/cms/netalon.xml?data_id=354&id=18287&listtype=details&type=t&host=fotomuzeum
Bika Julianna
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÚJ IGAZGATÓ FEBRUÁRTÓL
NEW YORK-I MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT

      Orsós László Jakabot, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát, a Népszabadság film- és tévékritikusát nevezte ki a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójának Hiller István kultuszminiszter.
      A HVG-ben adott interjújában Orsós László Jakab közölte, hogy meggyőződése szerint olyan színvonalas munkákkal lehet bemutatkozni Amerikában, amelyek erőteljesen képviselik a magyar kultúra jelenlegi állapotát. Szerinte egyértelmű, hogy egy ilyen kevéssé ismert nyelv esetében nem lehet nagy súllyal hagyatkozni a verbalitásra építő művészeti ágakra, mindenképpen a nem verbális előadóművészetek és a képzőművészetek kaphatnak nagyobb figyelmet.
      "A párhuzamosságokat és a halálos ellentéteket felmutatva tudunk izgalmas dolgokat csinálni" - fogalmazott.
      http://hvg.hu/kultura/20050105orsoslaszlojakabnewyork.aspx
      
      További Orsós László Jakabbal készített interjúk:
      http://onagy.zoltan.terasz.hu/index.php?id=1803
      http://onagy.zoltan.terasz.hu/index.php?id=1804
      
      Kóthy Judit és M. Topits Judit portréfilmet forgatott Orsós Jakabról, Orsós László Jakab édesapjáról "Aki hallja, aki nem hallja" címmel. Édesapjának fontos volt, hogy beilleszkedjen, dolgozzon, de cigány gyökereit se veszítse el. Könyveket írt, melyekben feljegyezte emlékeit, a mások sorsát pedig novellaformában dolgozta föl.
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW YORK
FÉSZEK KLUB
NONN TAMÁS, SZENTPÉTERI JÓZSEF

      2005. február 9-én este félnyolckor Nonn Tamás: Magyar művész Amerikában. Claire Kenneth bestseller író a Fészek elhunyt alelnökének fia, amerikai szobrász és festőművész tart előadást vetített képekkel.
      2005. február 23-án Szentpéteri József a Magyar Tudományos Akadémia régészeti osztályának vezetője tart előadást az ásatások avarkori leleteiről.
      
      344 East 69 New York, New York 10021
      Tel: (201) 886-2512
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW YORKI MAGYAR SZÍNHÁZ
ZSIGRAY JULIANNA EMLÉKEST

      2005. február 12-én délután 5 órakor a New Yorki Magyar Színház a Független Református Egyház dísztermében Zsigray Julianna írónő emlékestjét tartják.
      A műsorban fellépnek: Cserey Erzsi, Kerekes Judit, Kovács Szilvia, Lendvay Gabriella, Székely Áron, Póka Éva és Kurunczi Margit
      229 East 82. Street
      Tel: (212) 861-7981
      
      http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/nyugat/html/index.html?15360.htm&15350.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY MÚZEUMA
CALM BETWEEN STORMS
KIÁLLÍTÁS

      A Salgo Trust for Education gyűjteményből a “Calm Between the Storms” (Viharok közötti szélcsend) címmel a két világháború közötti magyar festőművészet legszebb képeit láthatjuk az Amerikai Magyar Alapítvány Múzeumában.
      A kiállítás meghívóján Szőnyi István 1938-ban készült Aratás című olajfestménye látható, amint a kitisztuló felhők alatt az aratók mozgalmas alakja forog a képen.
      A húszas évektől Szőnyi István iskolát teremtett, s köré tömörültek az újat kereső fiatalok. Szőnyi jutott el leghamarabb a nagybányaiak tiszta festőiségéhez, a plein air napfényfestés modern szellemű továbbfejlesztéséhez. 1923-ban a Duna-kanyarban lévő faluba, Zebegénybe költözött, itt találta meg azt a világot, amelyben a táj inspiráló ereje révén saját stílusa kialakulhatott. Ritka alkalom, hogy együtt láthatjuk Szőnyi István, Uitz Béla, Aba-Novák Vilmos, Kádár Béla, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Czóbel Béla és Csók István festményeit.
      Nicholas M. Salgo a nyolcvanas évek budapesti amerikai nagykövete volt az ő tulajdonát képező Salgo Trust for Education gyűjteményből 80 kép szerepel a mostani kiállításon.
      A Salgo Trust gyűjtemény a Mille Fleurs palotában,
      Port Washington, Long Island, New York államban található.
      A kiállítás kurátorai az Amerikai Magyar Alapítvány Múzeum részéről Patricia Fazekas és a Salgo Trust for Education munkatársai: Eileen Baral és Botár Olivér a Manitobai Egyetem professzora, művészettörténész.
      A kiállítás megnyitója 2005. február 20-án délután 2 és 5 óra között lesz, Botár Olivér a manitobai egyetem professzora is részt vesz.
      Ezzel a nem mindennapi kiállítással ünneplik a Amerikai Magyar Alapítvány fennállásának 50. évfordulóját.
      A kiállítás 2005. szeptember 5-ig tart nyitva, keddtől szombatig 11-4, vasárnap 1-4 óra között.
      300 Somerset St., New Brunswick, N.J
      Tel: 732-846-5777
      http://www.ahfoundation.org
      http://www.winnipegarts.ca/public_committee/botar_o.html
Bika Julianna
cikk küldése | nyomtatási verzió

OHIO
BOGNÁR BÉLA PROFESSZOR ÖSZTÖNDÍJ AKCIÓJA

      Az Ohio állambeli Wright State egyetem keretén belül kezdődött el Bognár Béla professzor ösztöndíj akciója. Eleinte magyar diákok külföldi egyetemi oktatását támogató ösztöndíjak megszerzésében segítette a magyar diákokat. Jelenlegi akciójával a magyarországi illetve a magyar határokon túl élő magyar származású hátrányos helyzetű tanulók tanulmányi éveik alatti megélhetését segíti.
      Többek között besenyszögi, délvidéki Bácskossuthfalva-i, valamint csángó földről való és erdélyi magyar diákok magyarországi tanulmányaikhoz gyűjt alapot az Ohióban élő nyugdíjas professzor. Jelenleg 14 tehetséges magyar diák megélhetését támogatja.
      Bővebb infomációért forduljanak Bognár Bélához.
      Adómentes adományokat a „Hungarian Scholarship Fund” elnevezésű csekket a következő címre kéretik postázni:
      
      Bela J. Bognar
      7919 E. St. Rt. 55
      Casstown, OH 45312
      Tel: (937)857-9704
      E-posta: bela.bognar@wright.edu
      vagy bbognar@bright.net
Bika Julianna
cikk küldése | nyomtatási verzió

WASHINGTON
A KOSSUTH HÁZ KÖNYVTÁRA

      http://www.hungarianamerica.com/library/
      A budapesti amerikai követség és magyar adakozók adományából jött létre a Kossuth Ház könyvtára.
      Kossuth House 2001 Massachusetts Ave, NW, (Dupont Circle) Washington, D.C.
      E-posta: haf@hungarianamerica.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

WASHINGTON
MAGYAR NYELVOKTATÁS A KOSSUTH HÁZBAN

      Végh Sándor programigazgató
      P.O. Box 57071, Washington DC 20037 USA
      Fax 202-328-7984 E-posta:khsc@hungarianamerica.com
      http://www.hungarianamerica.com/language/
cikk küldése | nyomtatási verzió

TELLER EDE

      A Washington Times 2005. január 2-i számában Jeffrey Marsh, Peter Goodchild Teller Edéről (1908-2003) írt életrajzi könyvét ismerteti.
      A magyar származású atomfizikusról, a hidrogénbomba atyjáról szóló könyv címe: Edward Teller: The Real Dr. Strangelove. A könyvet a Harvard University Press adta ki.
      http://www.washingtontimes.com/
      http://www.krusch.com/kubrick/Q06.html
      http://index.index.hu/cgi-bin/kereses.cgi?L=0&KERESES=Teller%20Ede%20Marsh&LISTA=1
Bika Julianna
cikk küldése | nyomtatási verzió

Franciaország

A PÁRIZSI MAGYAR INTÉZET PROGRAMJAI

      Január 21-én, a Magyar Kultúra Napján Cs. Szabó László (1905-1984) születésének századik és halálának huszadik évfordulójára emlékeztek a PMI-ben „Szép város” címmel. A műsort Sárközi Mátyás, Londonban élő író, Cs. Szabó barátja vezette be és Szabó Magda válogatta.
      
      « A Szamos a Szajna mellékfolyója » - így köti össze Cs. Szabó László a két várost, mely meghatározta életét: Kolozsvárt és Párizst. Szülővárosa emléke mindig jelen volt írásaiban, ahogy Párizshoz és a francia szellemhez is mindvégig hű maradt. Cs. Szabó 1925-ben érkezett Párizsba, a Sorbonne-ra járt, s a Magyar Rádió tudósítója volt. Angliai emigrációja idején már mint a BBC munkatársa járt gyakran Párizsba.
      
      Február 15-én „Theodor Herzl – egy közép-európai politikai utópia” címmel a ma cionizmus atyjaként számon tartott sikeres bécsi újságíró-dramaturg, a magyarországi születésű Theodor Herzl emlékét idézik fel halálának századik évfordulója alkalmából.
      
      Február 16-án Miklósa Erika estjére kerül sor, abból az alkalomból, hogy a világhírű énekesnő februárban az Éj királynője szerepében látható a párizsi Bastille Operaházban. Az est borkóstolóval zárul: Konyári Dániel magyar borász Miklósa Erika tiszteletére két borát – egy vöröset és egy fehéret – „Alternadívá”-nak keresztelte.
      
      Tarr Béla: Werkmeister harmóniák című filmjét DVD-én is forgalomba hozza a Blacq Out nevű cég Franciaországban: a DVD bemutatóját február 17-én a PMI-ben tartják.
      
      Február 22-én nyílnak a PMI új tárlatai: a nagyteremben - a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből- Martyn Ferenc festményei, a kisteremben pedig Orosz István grafikái láthatók március 25-ig.
      
      Február 23-án a Tudomány határok nélkül előadás-sorozatban Hamza Gábor az Európai Unió és a tagállamok nemzeti alkotmányairól szóló jogtudományi előadására kerül sor.
      
      Február 24-én a kiváló bábművész, Bródy Vera legújabb francia nyelvű könyve, a Papírállatok bemutatóját tartják.
      
      Február 28-án Agota Kristof új kötete, az Analfabéta megjelenésének alkalmából bemutatkozik a Svájcban élő és Franciaországban is népszerű magyar származású írónő.
Kis Zsuzsa, Párizsi Magyar Intézet
http://www.magyarintezet.hu/parizs/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

BUDAPEST
ISMERETTERJESZTŐ TÁBOR FIATALOKNAK
A TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT KULTURÁLIS VÁNDORTÁBORA A HAZÁTÓL TÁVOL ÉLŐ MAGYAR ÉS/VAGY MAGYARORSZÁGOT MEGISMERNI VÁGYÓ, ANGOLUL TUDÓ LÁNYOK ÉS FIÚK SZÁMÁRA.

      A Budapesti Ismeretterjesztő Társulat 1990 óta szervez tehetséggondozó szaktáborokat magyarországi, erdélyi és felvidéki diákok számára. Idén először "Fedezd fel Magyarországot!" címmel 3 hetes (kétnyelvű: magyar, angol) kulturális vándortábort hirdet a hazától távol élő vagy Magyarországot "felfedezni" vágyó fiatalok részére.
      
      A program során a fiatalok megismerkednek az óhaza jellegzetes tájegységeivel látnivalóival, természeti kincseivel, kulturális értékeivel és a magyar városok, falvak fiataljaival. A programmal kapcsolatos alapinformációk megtalálhatók a http://www.kossuth-klub.hu/camp/index.htm címen.
      
      Budapesti Ismeretterjesztő Társulat Kossuth Klub
      Budapest, Pf. 479, 1372 Hungary
      Telefon: +36–1-338-4054,
       +36–1-338-3166*
      Fax: +36–1-318-0151
      Honlap: www.kossuth-klub.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZARVAS
ZSIDÓ IFJUSÁGI TÁBOR MAGYARORSZÁGON

      www.szarvas.org
      Jelentkezés a 2005-ös nyári táborra március 1-ig.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Törökország

ISZTAMBUL
SZABÓ ISTVÁN ÉLETMŰDÍJAT KAPOTT

      A Mephistóért 1981-ben Oscar-díjjal jutalmazott rendező az isztambuli Mozi és történelem filmfesztiválon december 17-én vehette át az életműdíjat.
      A török filmünnep retrospektív programmal tisztelgett Szabó István munkássága előtt: bemutatták a negyven éves Álmodozások kora című alkotást, és a Szerelmesfilmet is. A záróünnepségen, ahol Szabó Mephisto című filmjét vetítették, a rendezőn kívül a címszereplő Klaus-Maria Brandauer is megjelent.
Index
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

KENDE PÉTER MAGYAR KIHÍVÁS –TRIANONTÓL BRÜSSZELIG

      Január 24-én került sor a Franciaországban élő szociológus-esszéíró, Kende Péter közelmúltban franciául megjelent könyvének bemutatójára, mely a Buchet Chastel Kiadó gondozásában látott napvilágot. Korábban a könyvről a Libération francia napilap „Nehéz magyarnak lenni” címmel jelentett meg recenziót.
cikk küldése | nyomtatási verzió

SÁRKÖZI MÁTYÁS ALBION KÖD NÉLKÜL
Mini esszék

      A több mint négy évtizede Londonban élő szerző átfogó, helyi szokásokra, a királyi család magánéletére, a klubok és pubok törzsközönségének anekdotáira, az angol etikettre és oktatásra is kiterjedő kalauza magyar szemmel látja és láttatja Angliát, könnyed eleganciával és baráti közvetlenséggel osztja meg olvasóival gazdag tapasztalatait második hazájáról. Miközben szórakozva megismerhetünk egy országot, talán arra az örökös kérdésünkre is választ kapunk, hogy „az angol pázsit miért zöldebb?"
      A kötet a Jelenkor Kiadó adta ki.
      ISBN 963 676 357 7
cikk küldése | nyomtatási verzió

VAJAY SZABOLCS
EGY EMBER MENT A HÍDON, VERES ZEKÉBEN

      Háttér Kiadó 2004, ISBN 963 9365 31 9
      A heraldikakutató író legújabb műve ezúttal szépirodalmi alkotás. A cselekmény a reneszánsz korban játszódik, helye pedig a mediterrán térség. A főhős, a festő, és a címadó veres zekés hírnök egyaránt névtelenek.
      Vajay Szabolcs Budapesten született 1921-ben. A jelenleg Argentínában, Svájcban és Magyarországon élő író, tudós jelentős művekkel gyarapította a magyar kultúrát.
      Az első tudományos sikert hozó 1967-ben megjelent L­héraldique, image de la psychologie sociale után Magyarországon is publikálhatott, elsőként egy nagy genealógiai tanulmány Géza nagyfejedelemről és családjáról hozott újabb sikert és általános elismerést számára. Ezután a középkori magyar “emigránsok” kutatásába kezd, hála széleskörű nyelvismeretének az otthoni kollégáinál bővebb ismereteket szerzett a középkori magyar királyság társadalmi viszonyaitól teljesen eltérő külföldi szokásokról, struktúrákról.
      Én, Anonymus (Argumentum Kiadó, 2000) című regénye a történettudomány és szépirodalom egybeötvözésével készült fiktív önéletrajz hiteles korrajzzal. Vajay Szabolcs írását az ízes, zamatos nyelv, a régiség patinás kifejezéseinek újraélesztése, a szereplők és a színterek életteli rajza jellemzi.
      Írásait az Irodalom Visszavág honlapján olvashatjuk.
      http://www.iv.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1399
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

MAGYARÓRA MAGYARUL TANULÓKNAK

      http://www.magyarora.com/magyar/index.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

SKÓCIAI MAGYAROK

      http://www.skocia.co.uk/
      E-posta:I.Roberts@rri.sari.ac.uk
cikk küldése | nyomtatási verzió

SCHUR ADRIÁN KLARINÉTMŰVÉSZ

      Boston Music Workshop Corp. 2004
      PO.BOX 1401 Brookline, MA 02446
      Tel: 617-480-5581
      E-posta: Adrian@aschur.com
      www.aschur.com
      A fiatal zenész Lembergben végzett karmester és klarinét szakon. Jelenleg a magyar klaninétról írja a doktori disszertációját. A bostoni Washington Street Baptist Church állandó klarinétosa.
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR ARGENTIN HIRUJSÁG

      HungArgenNews
      Az argentin magyar kolónia havi ingyenes lapja
      www: http://epa.oszk.hu/hungargennews/
      E-posta: hungargennews@arnet.com.ar
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR LAPOK

      http://amerikaimagyarok.lap.hu/index.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZINÉSZKÖNYVTÁR

      www.szineszkonyvtar.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

RÁDIÓMÚZEUM

      http://www.zalaszam.hu/radio)
      Selyem Tóth Sándor: sts@zalaviz.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

EMIGRÁCIÓS GYŰJTEMÉNY

      www.lakitelek.hu/nepfoiskola
      E posta :nepfoiskola@lakitelek.hu
      Lakitelek Népfőiskola Alapítvány, Emigrációs Gyűjtemény és Könyvtár
      6065 Lakitelek, Felsőpark 3.
      Tel: 36-76-/549-049
      Fax: 36-76-/549-048
cikk küldése | nyomtatási verzió

TÖRTÉNELMI ZSEBKÖNYVEK

      a Corvinus Library honlapján:
      www.hungarianhistory.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

VASVÁRY GYŰJTEMÉNY

      http://www.sk-szeged.hu/szolgaltatas/vasvary/mutato/index.html
      A mutatón belül Kossuth:
      http://www.sk-szeged.hu/szolgaltatas/vasvary/mutato/szoveg/kossuth.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

MAKAY ÁRPÁD

      Kilencvenhárom éves korában Magyarországon elhunyt Makay Árpád operatőr. Radnóton született 1911-ben. Filmjeit, köztük a Halálos tavasz, Valamit visz a víz, Emberek a havason, Gül Baba című műveket, a magyar filmgyártás legsikeresebb alkotásai között tartják számon. 1934-tól 1949-ig több mint ötven sikeres filmet forgatott.
      1949-ben elhagyta hazáját és Svájcon keresztül Amerikába távozott. A New York-i Vizuális Művészetek Iskolájában tanított, 1981 után pedig Apart Film néven film és videó produkciós vállalatot alapított. Negyven év után tért vissza Magyarországra, ahol az egri nyári filmművészeti főiskolán oktatott.
      Életrajzi kötete 2001-ben jelent meg Amerikában Amit a kép súgott, és amit én súgtam a képnek címmel.
Papp László
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2005