független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

95. szám
2007. január 1.


ADY ENDRE
LAJOSNAK
(Versben)

      ...Ha megcsaltak reményeid,
      Ha összetört a nagyvilág,
      Idézd fel szép ifjúságod,
      A sok tüzes, merész álmot
      S az emlék majd nyugalmat ád.
      És ha tán a fájó emlék
      Felszaggatná sajgó sebed,
      Távol tán - de veled sóhajt,
      Feledést, megnyugvást óhajt
      Az, ki téged híven szeret,
      szerető barátod
      Ady Endre
      VIII. o. t.
Zilah, 1896. január
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

KOSSUTH KLUB HÍREI
SARASOTA

      2007. január 13.-án a Glenridge színházban Varga László cselló művész ad hangversenyt. Varga László a New Yorki Filharmonikusok csellistájaként játszott, s a Budapesti- és San Leandroi Szimfonikusok karmestere volt. Az 1950-es években ő alapította az első cselló-kvartettet Amerikában. A Houston (Texas) Egyetemről ment nyugdíjba 2000-ben, korábban tanári munkája elismeréseképp az Indiana Egyetem a „Chevalier du Violoncelle” díjat adományozta neki.
      2007. január 28-án a Van Wezel hangversenyteremben a Magyar Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Ligeti András, közreműködik Paavali Jumppanen zongoraművész, aki Liszt zongoraversenyét adja elő.
      http://www.theglenridge.com/gpac/GlenridgePlayers.asp
      Január 29-én hétfő este 6 órakor a Gulf Gate Könyvtár Nagytermében
      7112 Curtiss Avenue, Sarasota a Kossuth Klub évi közgyűlését tartják.
cikk küldése | nyomtatási verzió

ROST ANDREA A DENEVÉRBEN
CHICAGÓ

      2006. december 15-étől került bemutatásra Johann Strauss A Denevér – Die Fledermaus című operettje a Lyric Opera of Chicago előadásában. Az operett női főszerepét a kiváló magyar szoprán, Rost Andrea énekli. Rost Andrea mellett kiváló nemzetközi sztárokkal a darab januárban további nyolc alkalommal kerül színpadra, egyedülálló alkalom Rost Andreát Rosalinde szerepében hallani, hiszen először vállalta az Orlovszky herceg bálján megjelenő magyar grófnő szerepét.
      A Lyric Opera of Chicago címe: 20 N. Wacker Drive, Chicago.
      Honlap: www.lyricopera.org telefon: 312-332 2244
Harmath István
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÁRTON KATI ÉS MICHAEL KORDA KITÜNTETÉSE
A FŐKONZULÁTUS HÍRE

      2006. december 11-én a New York-i főkonzulátuson a Magyar Köztársaság Érdemrendje Lovagkereszt kitüntetést adták át két kiváló magyar származású személynek Márton Katinak és Michael Vincent Korda-nak.
      
      Mindketten nemcsak irodalmi és társadalmi tevékenységükkel szolgáltak az elismerésre, hanem a magyarság népszerűsítése és ismertetése érdekében kifejtett munkájukkal is.
      Márton Kati mozgalmas és változatos életútja Budapestről indult, amikor kislánykorában szüleivel együtt a forradalom után menekülniük kellett. Ő jelenleg a Nemzetközi Női Egészségügyi Koalíció elnöke, és immár hat nagysikerű könyv szerzője. Ezek között az első Wallenberg életéről, a most megjelent A nagy menekülés ( The Great Escape) pedig arról a kilenc magyarról szól, akik a hitleri, náci fenyegetés elől menekültek világgá és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a világ megváltozásához, fejlődéséhez.
      Kati 2001 után az Egyesült Nemzetek külön megbízottja volt, számos alapítvány és a Közép-európai Egyetem igazgatósági tagja, valamint a Council of Foreign Relations, a Nemzetközi PEN, az Author’s Guild tagja is. Horváth Gábor nagykövet, főkonzul bemutatójában kiemelte, hogy Márton Kati munkássága mindannyiunk büszkesége. A kitüntetést Marton Kati egész családja nevében köszönte meg. Nagyszüleit, akiket a nyilas időkben elhurcoltak, nem ismerhette. Szüleinek, akik mindketten tudósítók voltak, (édesapja az Associated Press, anyja a United Press számára) a forradalom után két lányukkal együtt menekülniük kellett. Márton Endre adta le az utolsó jelentést a szovjet támadásról és írta az első könyvek egyikét a forradalom eseményeiről. (Tiltott Egek – Forbidden Sky)
      Michael Korda, szintén menekült szülők gyermekeként, Londonban született 1933-ban. Oxfordi diákként érte a forradalom híre és úgy érezte, ott a helye, ahova származása és családja kapcsolja. Négy angol társával együtt beült kis Volkswagen autójába és azt orvosságokkal, kötszerekkel megrakva érkezett meg Budapestre. Erről a fiatalkori kalandról szól most megjelent könyve: az Út a forradalomba – Journey to a Revolution. Nyugalomba vonulásáig a Simon and Schuster könyvkiadó főszerkesztője volt, és maga is vagy egy tucat könyv szerzője.
Papp László
cikk küldése | nyomtatási verzió

KERESIK A BARD COLLEGE 1956-OS DIÁKJAIT

      2007. február 15-től 17-ig háromnapos konferenciát tart a Bard Főiskola annak emlékére, hogy 50 évvel korábban ott ismerkedett meg az angol nyelvvel 337 magyar 1956-os menekült diák. Eddig 150 személy címét találták meg,
      
      A résztvevők nevének listája:
      http://www.hungaria.org/hir.php?topicid=1424&messageid=1516
      A Bard College konferencia honlapja:
      http://www.smolny.org/hungary56/archive/
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR TANÁROK KONFERENCIÁJA

      "Hungarians in a Larger World" címmel tartják 2007. április19. és 21. között a St. John Egyetemen, Manhattanben. A 32. évi konferencia témája : Magyarok a nagyvilágban. Erre a témakörre várnak előadókat. Jelentkezni lehet a szekció vezetőknél :
      kulturális: Louise Vasvari (louise.vasvari@sunysb.edu),
      oktatási: Némethy Kesserű Judithnál (jn2@nyu.edu)
      történelmi: Peter Pastor (pastorp@mail.montclair.edu),
      irodalmi: Ivan Sanders (is166@columbia.edu),
      zenei: Magyar Kálmán (magyar@magyar.org),
      politikatudományi: Susan Glanz (glanzs@stjohns.edu) és
      tudomány- és tudománytörténeti: Sohár István (sohar@cabm.rutgers.edu).
cikk küldése | nyomtatási verzió

TAKÁCS VONÓSNÉGYES A METROPOLITAN MÚZEUMBAN

      2007. január 19-én, pénteken este 8:00-tól a Takács Kvartett koncertet tart a Metropolitan Museum of Art Grace Rainey Rogers auditóriumában, melyet a múzeum koncert és előadás részlege szervez. A Takács Kvartett tagjai: Edward Dusinberre és Schranz Károly hegedűs, Geraldine Walther mélyhegedűs és Fejér András csellista. A programon Debussy, Sosztakovics és Beethoven művei szerepelnek.
      Jegyelővétel: a múzeumban (212) 570-3949, hétfő-szombat, 9:30-5:00, vasárnap, 12:00-5:00,
      www.metmuseum.org .
      Info: (212) 650-2684/ (212) 570-3949 vagy E-posta: Alfonso.Suarez@metmuseum.org
      
      http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=SUNA,SUNA:2006-21,SUNA:en&q=Edward+dusinberre+
cikk küldése | nyomtatási verzió

SALGO GYŰJTEMÉNY A RUTGERS EGYETEMNEK
NEW BRUNSWICK

      A nemrég elhunyt Nicholas M. Salgo magyar származású pénzügyi szakember, Magyarország nyolcvanas évekbeli amerikai nagykövete által alapított Salgo Trust for Education alapítvány gyűjteménye a legjelentősebb képzőművészeti gyűjtemény Magyarország határain túl, mely 100 alkotó 350 műtárgyát tartalmazza: a leghíresebb 19. és 20. századi magyar képzőművészet remekeit.
      A Salgo Trust for Education a gyűjteményét 2006. december 15-ével a Rutgers Egyetem Jane Voorhees Zimmerli Múzeumnak adományozta.
      A Zimmerli Múzeum eddigi gyűjteménye is igen érdekes: orosz ikon és huszadik századi avant-garde orosz, 1960 és 1990 közötti legjelentősebb szovjet-orosz ellenzéki művészet, romantikus francia és múlt századi amerikai gyűjteménye minden alkalommal kellemes élményt nyújt a látogatóknak.
      Dr. Miklos Salgo a Salgo Trust igazgatója, az elhunyt Nicholas Salgo fia az átadáskor elmondta, hogy jobb helyet nem találhattak volna e nagyszerű gyűjteménynek, hiszen nemcsak Rutgers Egyetem foglalkozik magyar tanulmányokkal, de a new brunswick-i magyar közösség is látogathatja a gyűjteményt.
      A szintén New Brunswickon lévő Amerikai Magyar Alapítvány Múzeuma a Salgo Trust for Education gyűjteményből Mednyánszky László alkotásait állította ki 2001-ben és többször szerepelt a múzeum kiállításain a Salgo gyűjtemény más műtárgya is többek között például Munkácsy képek.
      A Salgo Trust for Education gyűjteményében jelentős magyar festők művei szerepelnek, 5 Munkácsy festmény, a korai impresszionista Szinnyei Merse Pál festménye, vagy Moholy-Nagy első expresszionista absztrakt festménye is az alapítvány tulajdonában volt.
      
      http://news.rutgers.edu/focus/issue.2006-12-13.1988901585/article.2006-12-13.6976457957
      http://ur.rutgers.edu/medrel/viewArticle.html?ArticleID=5511
cikk küldése | nyomtatási verzió

KOVÁCS LÁSZLÓ ÉLETMŰDÍJ KITÜNTETÉSE
SANTA FE

      A december 6.és december 12. között rendezett Santa Fe-i filmfesztivál a magyar származású Kovács László operatőrt LUMINARIA-életmű-díjjal tüntette ki. Kovács László Trust Magyarországot 1956-ban hagyta el, s az Egyesült Államokban folyatatta operatőri munkáját. Hatvan filmben dolgozott. Többek között több Oscar-díjas filmben is így a korszakalkotó 1969-ben forgatott Szelíd motorosok, Öt könnyű darab, A postás kétszer csenget filmek operatőre volt.
      http://www.freenewmexican.com/news/53062.html
      http://www.santafe.com/events/santafe_film_festival_06.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Ausztrália

AUSZTRÁLIAI MAGYAR KULTURÁLIS TALÁLKOZÓ

      Ausztráliai és Új-Zélandi Magyar Szövetség ( AUZMSz) rendezi a XIII. Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozót, az összejövetelre 2006. december 30. - 2007. január 7. között kerül sor Sydneyben
      
      
      A XIII. Magyar Kulturális Találkozót gálakoncerttel nyitják december 30-án (Hall, Wyndham College ).
      A színházteremben "Magyar élet és kultúra" címmel, kiállítást rendeznek, melynek keretén belül dokumentációkat mutatnak be az 1956-os forradalomról.
      Az ausztráliai magyar tánccsoportok mellett magyarországi vendégművészek is szerepelnek, így Beregszászi Olga, a találkozó fővédnöke és Molnár Judit. Canberrából a Gyöngyösbokréta tánccsoport, Melbourne-ből Juhász Géza, Orbán Enikő, Sipos-Őry Róbert, a Zeneműhely, és a Magyar Központ tánccsoport, Perth-ből Cseh Marika és a Keszkenő tánccsoport, Sydneyből Harasta Emőke, Katona Rózsa, Kákonyi Angéla, Rácz-Sóti Aranka, Rácz Violetta, Stopic Hannalore, Szentirmay Ibolya, a DMSZ énekkara, Rácz András és zenekara lépnek fel.
      
      Info: Török Zsuzsa a 0403 111 930 vagy a 9639 1857 telefonszámon
      E-posta: stak87@bigpond.net.au
      www.talalkozo.info
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kuba

ROSTI PÁL EMLÉKTÁBLA
HAVANNA

      2007. január 12-én tervezik felavatni Havannában, a felújítás alatt lévő Grand Hotel falánál Rosti Pál emléktábláját, aki 150 évvel ezelőtt e napon érkezett Kubába New Orleansból. Ő volt az első aki útikönyvében először tudósította a magyarokat e távoli országról, és aki az első fényképeket ("fényrajzot") készítette Havannáról.
      Rosti jeles tudós, utazó, fotográfus volt. Ő volt a mexikói tűzhányó az Ixtaccihualt (5146 m) első magyar megmászója (1853. december 25-én). 1857 és 1859 között eljutott Mexikóba, Venezuelába és a Kis Antillákra. 1861-ben jelentette meg közép-amerikai utazását leíró könyvét. Száznál több fényrajzzal írta be a nevét a fotózás egyetemes történetébe.
      Dunaújvárosban állandó kiállítást nyílt a Rosti Pál képeiből.
      Fotózott városrészeket, palotákat, székesegyházakat, lefényképezte a havannai Tacon színházat, a legendás hírű hadvezér, Simon Bolivár házát és megörökítette Mexikóváros legrégibb épületét. Hírt adott a kávéültetvényekről, az óriási cédrusról, impozáns képet szerkesztett a gyönyörű vízesésről, de nem kerülte el a figyelmét az éjszaka szomorúsága, a pusztuló fa koronájának lehangoló látványa sem.
      www://fotomuveszet.elender.hu/9812/981216_eng.html
      http://www.dunaujvaros.com/tallozo/hirek/010312_do_rosti.htm
      http://www.iadb.org/EXR/cultural/catalogues/venezuela/1mariantextPage.htm
      http://www.fotomuzeum.hu
      http://www.argus.hu/2003_09/ke_pasztor.html
      http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/r/rosti.htm
      http://www.getcited.org/?PUB=100329431&showStat=Ratings
      http://www.fotomuzeum.hu/22_01.html
      http://memory.loc.gov/cgi-bin/query/r?ammem/lhbtn:@field(DOCID+@lit(lhbtn03997div19))
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

KRÉTAKÖR SZÍNHÁZ
FELOLVASÓSZÍNHÁZ TOM STOPPARD LEGÚJABB DARABJÁBÓL ANDREI SERBAN RENDEZÉSÉBEN

      A budapesti Krétakör Színház Színház ÉS Irodalom sorozata következő januári estjét a cseh emigráns írónak és a román emigráns rendezőnek szentelik. A Westenden és a Broadway-n hódító drámájában, a Rock ­n Rollban a rendkívül termékeny Stoppard először foglalkozik kelet-európai hátterével. A 68-asok világát, zenéjét, magánéletét és komoly következményekkel járó politikai döntéseit mutatja be a szerző egy marxista filozófus családjának három nemzedékén át jól ismert, finom humorú stílusában.
      "A darab fő tanulsága, hogy nincsenek könnyű győzelmek. (...) Lenyűgöző, ahogy bemutatja a társadalmi szabadság korrodálódását, mégis szellemessége, kitörő életereje és hite az emberi szellemben mégis milyen jókedvűvé teszi." (Michael Billington, The Guardian)
      A Romániából huszonöt évvel ezelőtt New Yorkba kivándorló - és ma a legnagyobb amerikai rendezők közt számon tartott - Andrei Serbant érhető módon különösen érdekli a téma, melyet az 56-os magyar forradalomra való emlékezések is megemlítettek. A mű a Krétakör megbízásából készülő új fordításban, felolvasószínházi formában kerül nézők elé az óbudai Flórián Műhelyben (Flórián tér 3.) január 21-én, este nyolckor.
      Jegyrendelés: jegy@kretakor.hu
      http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Stoppard
      http://romania-on-line.net/whoswho/SerbanAndrei.htm
      http://www.kretakor.hu/?sub=C4-1
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

LESZNAI ANNA KIÁLLÍTÁS ÉS KONFERENCIA
BERLIN

      "Lesznai Anna és barátai az emigrációban" címmel a művész képeiből kiállítás nyílik 2007. január 24-én a berlini Collegium Hungaricumban. Lesznai halálának 40. évfordulója tiszteletére konferenciát is rendeznek ez év március 13-án a berlini magyar intézetben, melyen többek között Passuth Krisztina, Török Petra, Szilágyi Judit, Fehéri György és Gantner Eszter előadásai hangzanak el.
      
      Info: dr. Fehéri György
      E-posta: feheri@hungaricum.de
      Collegium Hungaricum / Ungarisches Kulturinstitut Berlin
      Karl-Liebknecht-Str. 9, 10178
      Tel:00 49 30 2478 1114
      Fax: 00 49 30 242 3447
      http://onagy.zoltan.terasz.hu/index.php?id=2843
      http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&keywords=Lesznai+Anna+&tag=thehungarianb-20&index=books&link_code=qs&page=1
      http://www.hung-art.hu/frames-e.html?/english/l/lesznai/index.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

CD

MESSZI TÁBORTÜZEK II.

      A Dömötörné Kokron Margit Alapítvány kiadásában megjelent MESSZI TÁBORTÜZEK II.című népdalgyűjtemény, azzal a felvidéki énekkel kezdődik, amivel az első CD is kezdődött:
      “ Ezért a leányért mit nem cselekedtem,
      Hernád fenekéről apró gyöngyöt szedtem.”
      Ez a gyönyörű szerelmi dal fémjelzi a Messzi Tábortüzek sorozatot, amelynek immár második kötetét vehetjük kezünkbe.
      
      Csodálnivaló, hogy ez az eredeti népdal, virágének, népballada gyűjtemény egy olyan asszony gyűjtéséből, hagyatékából származik, aki csak élete első hat évét élte meg a magyar hazában. Kokron Margó gyermekkorának első éveit Hódmezővásárhelyen töltötte. A család a háború végén hagyta el az országot, így Margó Svájcban, Argentínában, Chilében és Brazíliában nevelkedett. Itt lépett be a Külföldi Magyar Cserkészszövetségbe, amely egy életre szóló élményt jelentett számára. Ennek keretében aztán egész munkásságát a külföldön felnövő magyar fiatalok nevelésének szentelte. Közel kétezer népdalt ismert és jegyzett fel azzal a céllal, hogy azokat az otthoni kultúrától elzárt fiatalokkal megismertesse. Korán bekövetkezett halála előtt csak a gyűjtemény egy részét tudta kiadásra elkészíteni. Az ő emlékére aztán ezt a feladatot a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség vállalta.
      
      A Messzi Tábortüzek sorozat második albuma Bartók Béla előtt tiszteleg a nagy zeneszerző születésének 125-ik évfordulója alkalmával. A 63-ik ének Bartók dallamával fejezi be a gyűjteményt:
      “Ó, én édes jó Istenem, oltalmazóm, segedelmem,
      Idegen földön védelmem, ínségemben lágy kenyerem.”
      
      A népdalok Magyarország különböző tájairól, valamint a Felvidékről, Erdélyből, a Csángóföldről, Szlavóniából származnak. Megjelenik bennük a magyar föld minden tája, a Csitári hegyek, Mátra szele, Hernád folyója, a “Tisza vize (amely) elvitt vóna a jeges Dunába”. Csongorád is, ahol “ nevelik a szép leányt”.
      A kiváló minőségű CD lemez egy igényes könyvecskével egészül ki, amely az énekek szövegét és kottáját tartalmazza. A Beköszöntőben az Alapítvány elnöke, Dömötör Gábor írja: “Ezúttal népdalokon kívül bevettünk néhány népballadát, valamint néhány virágéneket: elmúlt századok ismeretlen lantosainak szerelmi dalait. Továbbra is gondosan ügyeltünk mind a dallamok, mind a szövegek hitelességére, annak tudatában, hogy nemzeti kincsünkkel sáfárkodunk.”
      
      A gyűjtemény bevezető szövege ezúttal angolul is olvasható a könyvben, hogy a magyarul nem tudó fiatalok, barátok, érdeklődők megismerhessék a magyar népdal kincset. Így az számukra is kiválóan alkalmas ajándék. Megrendelhető a Cserkészboltban: PGYURI@msn.com vagy Dömötör Gábornál: GMDomotor@aol.com .
Papp László
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

EÖRSI LÁSZLÓ
THE HUNGARIAN REVOLUTION OF 1956: MYTHS AND REALITIES

      Mítoszok helyett – 1956 Eörsi László könyve két évre a magyar megjelenés után most angolul látott napvilágot.
      Eörsi László 1956-os forradalmat kutató történész könyve, Mítoszok helyett – 1956 című csakúgy mint eddigi munkái: a Tűzoltó utcai fegyveres csoport a forradalomban, a Ferencváros 1956, a Corvinisták 1956, Széna tériek 1956 kötetei a budapesti vonatkozásokkal foglalkoznak.
      A kötet három monográfiát foglal össze, a három halálraítélt: Mansfeld Péter, Dudás József és Tóth Ilona körül kialakult legendákat kérdőjelezi meg, melyek sokak szemében fontosabbak és talán igazabbak a dokumentálható tényeknél.
      Eörsi kiáll amellett az álláspontja mellett, hogy jobb, ha a történész a dokumentumokra hagyatkozik vizsgálódásai során, mint a szóbeszédben fennmaradtakra, és véleménye szerint a korabeli tanúk visszaemlékezései is alaposabb tanulmányozásra szorulnak.
      A European Monographs adta ki a könyvet:
      ISBN 0880335912
      
      http://www.amazon.com/Hungarian-Revolution-1956-Myths-Realities/dp/0880335912/sr=1-2/qid=1165770721/ref=sr_1_2/104-0662435-8702350?ie=UTF8&s=books
      
      http://www.amazon.com/Hungarian-Revolution-1956-Myths-Realities/dp/0880335912/sr=1-2/qid=1165770721/ref=sr_1_2/104-0662435-8702350?ie=UTF8&s=books
      
      http://www.eorsilaszlo.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

JÓZSEF ATTILA KÖTET ANGOLUL
TRANSPARENT LION

      Gyukics Gábor és Michael Castro magyar és amerikai költőpáros újabb kötete jelent meg Tandori Dezső bevezetőjével a Green Integer 149 kiadó kiadásában.
      
      http://www.amazon.com/Transparent-Lion-Green-Integer/dp/1933382503/sr=8-2/qid=1164477888/ref=sr_1_2/105-5993880-4638855?ie=UTF8&s=books
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

ERIC HOBSBAWM

      London Review of Books 2006. november 16-án Eric Hobsbawm Could it have been different? című cikke 1956-ról szóló könyvekről, többek között Michael Korda, Sebestyén Viktor és Charles Gáti műveit és Roger Gough műveit elemzi.
      http://www.lrb.co.uk/v28/n22/hobs01_.html
      Journey to a Revolution: A Personal Memoir and History of the Hungarian Revolution of 1956 by Michael Korda • HarperCollins, 221 pp, $24.95
      Twelve Days: Revolution 1956 by Victor Sebestyen • Weidenfeld, 340 pp, £20.00
      A Good Comrade: Janos Kadar, Communism and Hungary by Roger Gough • Tauris, 323 pp, £24.50
      Failed Illusions: Moscow, Washington, Budapest and the 1956 Hungarian Revolt by Charles Gati • Stanford, 264 pp, £24.95
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

SZÉCHENYI MAGYAR ISKOLA ÉS ÓVODA HONLAPJA

      37 Plum Street New Brunswick, NJ
      NJ 08901-1829
      www.magariskola.org
      www.magyarovoda.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR LAPOK

      http://amerikaimagyarok.lap.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

AUSZTRIAI MAGYAR MŰSORÖSSZESÍTŐ

      http://www.viennahu.com/Puma/Musorosszesites.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió

LATIN-AMERIKAI MAGYAR ORSZÁGOS SZERVEZETEK SZÖVETSÉGÉNEK HONLAPJA

      http://www.lamoszsz.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hozzájárulás

ADOMÁNY

      A Nyugati Hírlevél költségeihez adóból levonható hozzájárulásokat szívesen veszünk a Hungarians of Louisiana Inc. számára kiállított csekken.
      Kérjük jelölje meg, hogy a Nyugati Hírlevél számára küldi az összeget.
      Cím:
      1417 Bordeaux Street
      New Orleans, LA 70115
      www.hungarla.com
      Adómentességi szám: DLN:17053072012041
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

THE JUILLIARD SCHOOL
THE MAGYAR LEGACY
A magyar zene Bartók után

      Hungarian Music after Bartók címmel Ligeti György és Kurtág György tiszteletére a Juilliard School 2007. január 29-től február 2-ig hat alkalommal a Bartók utáni modern magyar zeneszerzők műveit viszi műsorára.
      A nemrég elhunyt Ligeti György előtt és a februárban 81. születésnapját tartó Kurtág György előtt tiszteleg a Juilliard School magyar koncertsorozattal.
      Szőllősy András, Durkó Zsolt, Kurtág György, Eötvös Péter, Jeney Zoltán, Ligeti György, Dargay Marcell, Csapó Gyula, Sári József, Bánkövi Gyula, Szigeti István, Vidovszky lászló, Dinyés László, Sáry László, Sugár Miklós, Márta István , Serei Zsolt, Horváth Balázs, Varga Judit és Szervánszky Endre műveit adják elő.
      Az előadások ingyenesek, jegyeket a
      Juilliard Box Office, 60 Lincoln Center Plaza jegyirodában hétfőtől péntekig 11és 6 óra között lehet rendelni.
      A koncertek este 8 órakor kezdődnek a Peter Jay Sharp Theater szinháztermében
      155 West 65th Street, New York, NY
      www.Juilliard.edu
      http://events.nytimes.com/gst/nycguide.html?detail=events&id=2383900
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2007