független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

146. szám
2011. április 1.


CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
A TAVASZ

      Az egész világ feléledt
      S az elérkezett tavasznak
      Örömére minden örvend;
      Csak az egy Vitéz nem örvend.
      
      Enyelegnek a juhnyájak,
      Tehenek, lovak futosnak,
      Danol a pacsirta s a pinty;
      Az egész berek homályja
      Zeneg édes énekekkel:
      Egyedűl csak én kesergek.
      
      Ihon, a kinyílt mezőkben,
      Ligetekbe, rétbe, kerten
      Hiacintok illatoznak,
      Tulipánok ékesednek,
      Mosolyognak a virágok:
      De mi kedvem a tavaszban,
      Ha az ő viráginál szebb
      Lili nem virít ölemben?
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

ENGEDÉLYEZTÉK AZ 56-OS EMLÉKMŰVET NEW YORKBAN

      Öt évnyi tárgyalás után New York város vezetése beleegyezett, hogy New Yorkban megépülhessen az 1956-os magyar forradalom emlékműve - jelentette ki , a New York-i Kossuth-szobornál megrendezett márciusi koszorúzási ünnepségen Papp László építész, az Emlékmű-bizottság elnöke. Az Emlékmű-bizottság elnöke elmondta, hogy az ­56-os mementót a manhattani Kossuth-szobor melletti parkban fogják megépíteni.
cikk küldése | nyomtatási verzió

BORECZKY ELEMÉR ELŐADÁSA
MAGYAR ÖREGDIÁK SZÖVETSÉG — BESSENYEI GYÖRGY KÖR

      2010. április elsején, pénteken este, 7:30 órai kezdettel Boreczky Elemér
      Előadására kerül sor. Fehér foltok Európa térképén: Magyarország angol szemmel a reformkor elején. Robert Townson (1793) és Richard Bright (1814) útleírása.
      
      "Hogy lehet, hogy Európa nemzetei közt csupán provinciaként tartanak számon egy országot, amelynek termékeny, napsütötte földjén nyolcmillióan élnek?"
      
      Robert Townson, Travels in Hungary with a short account of Vienna in the Year 1793. London, 1797. 97p.
      Dr. Boreczky Elemér jelenleg Fulbright ösztöndíjas vendégoktató a Rutgers Egyetem Magyar Intézetében. 1992 és 2008 között a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének keretei között működő Angol Tanárképző Központban (későbbi nevén Angol Nyelvpedagógia Tanszéken) a brit kultúra különböző tartományait elemző kurzusokat tervezett és tanított.
      E-posta: Hungarian Alumni@aol.com
      www.hhrf.org/bessenyei/magyar.htm
      
      Helyszín: MAGYAR ÖRÖKSÉG KÖZPONT
cikk küldése | nyomtatási verzió

A LÁGER HUMOR ANGOLUL
BÓLYAI ELŐADÁS-SOROZAT
Igaztörténetek egy álkémről. Könyvbemutató.

      "Recsk és a magyar gulág világ, 1948-1956" a címe (Paul) Sohár Pál angol-nyelvű előadásának 2011. április 11-én délután 4 órakor. Az előadás egyben egy könyvbemutató is lesz, aminek a tárgya "True Tales of a Fictitious Spy", Sohár Pál által angolra fordított és kiegészített változata a korábban megjelent "Láger humor" című könyvnek. A műben Györgyey Aladár Ferenc ír a politikai fogolyként börtönben töltött éveiről.
      Részletek hangzanak el az angol nyelven megjelenő a könyvből . A könyv pontos címe : True Tales of a Fictitious Spy, Hungarian Gulags (1948-1956), Including Recsk.
      Sohár írásai több mint kétszáz folyóiratban és kilenc könyvben megjelentek már meg.
      www.ahfoundation.org/bolyai,
      American Hungarian Foundation
      300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08903
cikk küldése | nyomtatási verzió

GROSS BETTELHEIM JOLÁN KIÁLLÍTÁS
ZIMMERLI MÚZEUM , NEW BRUNSWICK ,NJ

      2011. július 31–ig tart nyitva New Brunswick, NJ, Zimmerli múzeumában megrendezett kiállítás, mely a korában is ismeretlen magyar grafikusnak Gross Bettelheim Jolán ritkaságszámbamenő életművét mutatja be.
      Gross Bettelheim Jolán ( 1900 -1972 ) magyar származású amerikai képzőművész művészeti tanulmányait Budapesten, Bécsben, Berlinben és Clevelandban végezte.
      1925-ben érkezett Clevelandbe, ahol egy magyar származású pszichiáter, Bettelheim Frigyes felesége lett.
      Leghíresebb grafikai nyomatai, litográfiái eltértek a hagyományos témáktól, ipari, építészeti és geometriai elemeket hordozó kubista és futurista stílusú fekete fehér nyomatai, melyek gépeket, hidakat, gyárakat ábrázoltak az amerikai gépgyártás korában születtek és az amerikai grafikusok legjobbjai közé sorolhatók, s híres amerikai múzeumok tulajdonában vannak.
      
      Leghíresebb WPA, Works Progress Administration megrendelésre készült 12 nyomata 1933-35 között készült, ma többek között a Clevelandi Szépművészeti Múzeum tulajdonában vannak.
      
      Férjével Queensbe költöztek 1938-ban. Cleveland, Library of Congress, Chicago Art Institute, Pittsburg és sok más nagyobb múzeumban szerepelt műveivel, de önálló bemutatója csak egyszer volt 1945-ben.
      Művei azonban ismeretlenek a nagyközönség számára nemcsak Amerikában, de Magyarországon is, mert általában alacsony példányszámban készítette a nyomatokat, melynek technikáját a clevelandi születésű Kubinyi Kálmán, magyar mesterétől tanulta.
      Férje halála után 1956-ban a forradalom kitörése előtt egy hónappal érkezett vissza Magyarországra. Ismeretlenségben, elhagyatottan hal meg Budapesten 1972-ben. Hagyatéka Vörösváry Ákos tulajdona. A Látványtár már bemutatta J. Gross Bettelheim munkáit Kecskeméten, Budapesten, Miskolcon s tavaly Egerben láthatók.
      A PBS televízió állomás március 31-én este ET. 8 órakor közöl programot a kiállításról, a műsort április 3-án délben megismétlik, s később a múzeum honlapján lesz majd látható.
      http://www.zimmerlimuseum.rutgers.edu/exhibitions/?id=97
      
      http://www.fineartstrader.com/bettel.htm
      http://www.clevelandart.org/collections/collection%20online.aspx?type=refresh&csearch=Artist%20/%20Maker:Jol%C3%A1n%20Gross-Bettelheim
      http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lm%C3%A1n_Kubinyi
BJ
cikk küldése | nyomtatási verzió

INDIANA BLOOMINGTON UNIVERSITY
MAGYAR FILMSOROZAT ÁPRILISBAN

      Csütörtökönként este 7 órakor a Lindley Hall helyiségben .
      Április 7-én ” A szabadság vihara”, - Freedom¬s Fury 2005. Magyarok - történelmi reflektorfényben, dokumentumfilm Gray-testvérpár filmje.
      Április 14-én “Panelkapcsolat” Tarr Béla filmje 1982.
      Április 21-én “Delta” Mundruczó Kornél filmje modorosság nélkül, a vad természetben forgatott egy testvérpár idilljét dolgozza fel. /2008/
      
      Információ: Amarantha Byer
      Indiana University
      (812) 856-1126
      iaau@indiana.edu
cikk küldése | nyomtatási verzió

RÁNKI GYÖRGY TANSZÉK SZIMPÓZIUM
Sinor Dénes emeritus professzor emlékére /1916-1911/

      2011. április 2. és 3. között négy panelbeszélgetés és több előadás megrendezésével kétnapos
      “Hungary and the Post-communist World
      Two Decades After 1989” témakörben szimpóziumot rendez a Ránki György Magyar tanszék az egyetem Kelley School of Business, Graduate and Executive Education Center, 1008. termében, 1275 E. 10th Street.
      
      2011. április 2. és 3. között panelbeszélgetések és több előadás megrendezésével kétnapos
      “Hungary and the Post-communist World Two Decades After 1989” témakörben szimpóziumot rendez a Ránki György Magyar tanszék az egyetem Kelley School of Business, Graduate and Executive Education Center, 1008. termében, 1275 E. 10th Street.
      
      A résztvevők között van Borhi László az Indiana Egyetem történész vendégprofesszora, Magyarics Tamás, a Magyar Köztársaság Külügyi Intézetének igazgatója, Gedeon Béla a washingtoni Magyar Nagykövetség kulturális attaséja , Vladimier Tismaneau román professzor, Mark Kramer professzor a Harvard Egyetemről és Berend T. Iván a UCLA történész professzora.
      
      
      Department of Central Eurasian Studies
      Indiana University, Goodbody Hall 157
      1011 E. 3rd
      Street, Bloomington, IN 47405-7005
      Telephone: 812-855-2233, Fax: 812-855-7500
      www.indiana.edu/~ceus
      
      Információ E-posta :
      kniggle@indiana.edu
      
      http://www.iub.edu/~ceus/hungarian%20symposium%202011%20flier.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió

CAROUSEL BÁL
A MAGYAR AMERIKAI ALAPÍTVÁNY GÁLAESTJE.

      2011. április 30-án, szombaton este 6:30 órakor kezdődik a 48. évi jótékonysági Carousel Bál a Hyatt Regency Hotelben, (New Brunswick, NJ). Az Amerikai Magyar Alapítvány gálaestjének az Abraham Lincoln-díjjal kitüntetett díszvendégei Leslie Megyeri a Magyar Református Szövetség elnöke és Patricia Fazekas az Amerikai Magyar Alapítvány Múzeumának korábbi kurátora lesznek.
      További információ az alapítvány irodájától: (732) 846-5777 és a info@ahfoundation.org E-postán. http://groups.google.com/group/hungarianevents?hl=en?hl=en
cikk küldése | nyomtatási verzió

EGY AMERIKAI (MAGYAR) TÖRTÉNET

      Connecticut New Canaan városának 18 „modern” lakóházát felvették az Állami és Nemzeti Történelmi Nyilvántartásba, elismerve azok építészeti jelentőségét. A hivatalos közlemény címlapján Papp László építész háza látható, melyet az Állami Történelmi Nyilvántartás méltónak találta a nyilvántartásba vételre.
      A National Trust for Historic Preservation közleménye szerint „ A modern stílusnak az amerikai építészetben betöltött szerepe és jelentősége elismerésre méltó. A huszadik század közepe táján épült connecticuti házak az egész országban különleges értéket képviselnek. Ezek az épületek, amelyeket elismert és befolyásos építészek terveztek, hatással voltak (nemcsak) az építészetre, de az életformára is.” New Canaan a legjelentősebb olyan település, ahol említésre méltó modern házak épültek, a helyi Történeti Társaság több mint százat tart nyilván ezek közül.
      
      New Canaan város, mint az építészek Mekkája vált ismerté, amióta 1946-ban Breuer Marcel a „Harvard 5” néven ismert tanítványaival együtt itt telepedett le. Elliot Noyes hívta fel a figyelmüket a csendes új-angliai kertvárosra, amely az előző században még az amerikai cipőkészítés központja volt, majd amikor a gyáripar a kézművességet megölte, tehenészet és nyaralók jelentették a fő megélhetési forrást. Azóta a húsz ezer lakosú város a gazdasági élet és a pénz-világ számos vezető személyiségének lett az otthona. A német Bauhaus formavilágát a Harvard Egyetemen keresztül Amerikába áthozó Breuer első háza feltűnést keltett a tradicionális amerikai faházak között. Aztán megépült Philip Johnson azóta világhíressé vált üveg háza, majd fokozatosan a többi neves építész által tervezett „modern” épület is. A Bauhaus igéje terjedt a connecticuti fák között. Ma a világ minden részéről jönnek fiatal építészek és az építészet iránt érdeklődők a város modern házait megnézni.
      
      Bár a Bauhaus és annak az amerikai Harvard Egyetemre került tanárai az építészet további alakulására rendkívül nagy hatást gyakoroltak, mégis téves lenne a modern építészetet teljesen a Bauhaussal azonosítani. Az csupán annyit tett, hogy történelmi béklyóitól megszabadította az építészetet. A modern stílusban épült ház mindenekelőtt a belső terek összefüggésére, azoknak a külső környezettel való kapcsolatára, a falak megnyitására, az építészet és társművészetek egységére irányította a figyelmet. A modern stílus, az azt követő „poszt-modern” építészettel szemben, az egyszerűséget, az átláthatóságot, a részletek halmozása helyett az együttes tömeghatását tekinti fontosnak. Ez az , amit az amerikai építészeti emlékek felmérésénél most elismerésben részesítettek. Megtisztelő, hogy a világhíres Breuer Marcel mellett egy másik magyar építész is ilyen méltatásban részesült Amerikában.
      
      
      http://www.preservationnation.org/about-us/regional-offices/northeast/regional-office-updates/connecticut-moderns.html.
       
      http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2100327602&type=10&_v=Timon_Kalman_Papp_Laszlo_epitesz_monografiak_ 
PL
cikk küldése | nyomtatási verzió

GYUKICS GÁBOR ELŐADÓ ESTJE
A 1000 LÉPÉS KÖNYVESBOLTBAN

      2011. április 10-én 4.30 kor Gyukics Gábor költő műfordító lép fel
      előadóestjén József Attila verseiből olvas fel angolul.
      Illetve saját verseiből és versfordításaiból. Öt önálló kötete és kilenc fordítása jelent meg már a költőnek.
      Swimming in the Ground, A Transparent Lion
      
      10 Thousand Steps Hungarian Bookstore 545 E. 12 St New York, NY 10009
      
      Tel: 646 484 5525
      www.hunbookstore.com
      www.transartarea.co
cikk küldése | nyomtatási verzió

KINTÜNTETÉSEK
A NYUGATI VILÁGBAN ÉLŐ KITÜNTETETTEK

      KOSSUTH- DIJASOK
      
      MAKKAI ÁDÁM költő, író, műfordító, nyelvész, a chicagói University of Illinois nyugalmazott professzora a magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért, a rendkívüli formakultúrájú és páratlan nyelvi leleménnyel megírt költeményeiért, életpályája elismeréseként;
      
      REIGL JUDIT festőművész az európai absztrakt expresszionista művészet képviselőjeként világszerte számon tartott művészi munkásságáért, művészi életútja elismeréseként
      RÓFUSZ FERENC Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas animációs- és rajzfilmrendező az életet és annak értelmét kutató, nemzetközileg is nagyra becsült animációs és rajzfilmrendezői munkásságáért;
      http://www.alon.hu/2011-es-kossuth-dijak-reszletes-nevsor
      
      SZÉCHENYI DIJASOK
      OLÁH GYÖRGY ÉS CSIKSZENTMIHÁLYI MIHÁLY
      
      Két Kaliforniában élő magyar tudós is részesült idén a Széchenyi Nagydíjban Oláh György Nobel-díjas kémikus, az Akadémia tiszteleti tagja valamint Csíkszentmihályi Mihály pszichológus .
      http://mta.hu/mta_hirei/tizenoten-vehettek-at-szechenyi-dijat-a-parlamentben-127147/
      
      BORBÁNDI GYULA
      A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapta Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író, esszéista példaértékű irodalmi, történészi életműve elismeréseként.
      
      NEW YORKI KITÜNTETETTEK
      KERÉNYI TAMÁS SZÜLÉSZ NŐGYÓGYÁSZ
      A magyar tudományos együttműködés, a tehetséges fiatal magyar orvosok kutatómunkájának elősegítése a „Kerényi Perinatális Ösztöndíj” létrehozásával, valamint 1956 szellemének és örökségének ébrentartása érdekében végzett munkássága elismeréseként.” Valamint
      SZARVASY MIHÁLY
      Műtárgy - és régiségkereskedőnek, a New York-I Magyar Ház ideiglenes igazgatójának, művészeti szaktanácsadójának “az egyetemes értékű magyar művészeti kincsek külföldi bemutatásáért, a kulturális szakmai kapcsolatok építéséért és a pozitív Magyarország-kép fejlesztéséért végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozták.
      GYŐRFFY GABRIELLA
      A magyar kultúra értékeinek, valamint a New York-i és New York környéki magyar kulturális események megörökítéséért és terjesztéséért az általa létrehozott www.gimagine.com honlapon közzétett fotóriportok segítségével a Pro Cultura Hungarica kitüntetést kapott
      A New York-i kitüntetéseket Dán Károly New York-i főkonzul adta át.
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEW YORKI MAGYAR SZÍNHÁZ

      A New York-i Magyar Házban 2011. április 2-án, szombaton délután 4:30 órától a New York-i Magyar Színház és Művész Egyesület 26-ik, évadzáró előadása : Lilike, drága. A zenés, vidám darab Darvas Lili életének eseményeit dolgozza fel.
      229 East 82nd Street, New York
cikk küldése | nyomtatási verzió

2. LOS ANGELES-I MAGYAR DOKUMENTUM- ÉS RÖVIDFILM FESZTIVÁL

      A Második Los Angeles-i Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztivált a Dél-kaliforniai Egyetem Filmintézetének Ray Stark Filmszínházában, a tíznapos eseménysorozat nyitónapján a közönség Szirmai Márton Szalontüdő és Tóth Péter Pál Muzsikás történet – a Muzsikás együttes 35 éve című filmjeit láthatta. A Főkonzulátus által kezdeményezett és megszervezett fesztivált több komoly partner, így a Dél-Kaliforniai Egyetem mellett a Wende Múzeum, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a Los Angeles-i Dél-Kelet-Európa-i Filmfesztivál támogatta. Vetítésre kerül Gulyás János Civil jelentés, Kisfaludy András Kalef, a Moszkva téri galeri, Mohi Sándor Imádság, Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Hol zsarnokság van, Litauszki János Cérnaszálon, Moharos Attila Székelyföldi szolgasorsok, Nordin Eszter Ó, ez a show, Sós Ágnes Láthatatlan húrok, Kardos Sándor Metamorfózis, Almási Tamás Az út vége, Papp Zsigmond Gábor Magyar retró, a Debreceni Filmstúdió „…és belegyökereztek Debrecenbe…” id. és ifj. Dr. Tankó Béla munkássága című filmjei.
      Gulyás János „Civil jelentés” című alkotása nyerte el az „Ember Judit-díjat”. A világhírű magyar dokumentumfilm rendezőnőről elnevezett elismerést 2010-ben alapította meg a Los Angeles-i főkonzulátus.
      
      http://www.facebook.com/home.php#!/pages/2nd-Hungarian-Documentary-and-Short-Film-Festival-in-Los-Angeles/145948622135616
A Magyar Köztársaság Los Angeles-i főkonzulátusának közleménye
cikk küldése | nyomtatási verzió

STANFORD MAGYAR FILMKLUB
A MAGYAR FILM GYÖNGYSZEMEI SOROZAT

      Szőke Soós Éva a stanfordi egyetem tanára által vezetett filmklub következő előadására 2011. április 15-én este 7 órakor kerül sor az Én XX. századom, Enyedi Ildikó filmjét vetítik angol felirattal.
      Language Corner, Building 260 (Pigott Hall), 113. Terem
      Tel: 650/208. 0094 E-posta: esszoke@stanford.edu
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR TANÁROK KONFERENCIÁJA

      Az Amerikai Magyar Tanárok Egyesülete harminchatodik évi konferenciáját 2011. április 14 és 17. között rendezi a Clevelandi John Carroll Egyetemen “Merre megyünk, magyarok?
      Többelvűség és kihívásunk a 21. Században” témakörben. Az előadások nyelve főként angol, de lehetőség van magyar nyelvű előadásokra is.
      http://ahea.net/conferences/2011
cikk küldése | nyomtatási verzió

KIHELYEZETT KONZULI NAPOK CLEVELANDON!

      A Magyar Köztársaság New York-i főkonzulátusa a 2011. április 14. -16-ig kihelyezett konzuli napokat tart Clevelandon.
      A konzuli napok elsődleges feladata, hogy a távolságok leküzdésével közelebb vigye az egyszerűsített honosítási eljárást az érdeklődőkhöz.
      A magyar Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást.
      Az egyszerűsített honosítás azoknak a magyar származású embereknek jelent megoldást, akik, vagy akik felmenői valamilyen oknál fogva elveszítették magyar állampolgárságukat. (Területelcsatolás, esetleg megfosztás, elbocsájtás stb.)
      A kritériumok minimalizálásával közjogilag is a magyar nemzet részéve válik az az igénylő, aki magyar állampolgár volt, magyar állampolgár felmenőkkel rendelkezett, ezáltal az állampolgárság végre formálisan, a jog eszközével is összeköti azokat, akik lelkileg, közös hagyományaikban, közös nyelvükkel mindig összetartoztak.
      Figyelem, az állampolgárság igazolása iránti kérelem benyújtásának feltételei és a jogosultak köre (magyar állampolgárok) nem változott.
      Az egyszerűsített honosítási – állampolgársági – kérelmek mellett, egyéb konzuli ügyekben is lehet felvilágosítást kérni.
      Helyszín: Első Magyar Református Egyház , First Hungarian Reformed Church 14530 Alexander Road, Walton Hills, OH 44146
      A konzuli napok programja:
      2011. április 14, csütörtök: 12:00 am – 5:00 pm
      2011. április 15, péntek: délelőtt 10:00 am – 1:00 pm, majd délután 2:00 pm – 5:00 pm.
      2011. április 16, szombat délelőtt 10:00 am-12:00. majd délután 13:00-15:00 pm.
      Időpontokat a 440-717-0238 telefonszámon, valamint a 212-752-0669, 212-752-0661 telefonszámokon lehet kérni, továbbá a HuconsNYF@kum.hu, valamint a bojtos@sbcglobal.net E-posta címeken lehet kérni.
cikk küldése | nyomtatási verzió

VÁRDY BÉLA ÉS VÁRDY HUSZÁR ÁGNES ELŐADÁSAI

      Várdy Béla történész professzor, akedémikus és felesége Várdy Huszár Ágnes irodalomtörténész professzor a University of California at Berkeley "Institute of Slavic, East European & Eurasian Studies" meghívására 2011. március 1-jén "Hungarians in the Forced Labor Camps of Stalin­s Gulag" cím alatt tartottak előadást. Március 2-án az egyetem kutató-igazgatója, Vörös Katalin, meghívására ugyanezt az előadást magyarul is megismételték a San Franciscó-i magyar kolónia részére és egy másnapi Jakovics családnál történt fogadás keretében a további Gulág terveiket is megtárgyalták.
      "A Pittsburgh-környéki McKeesport-i Magyar Ház meghívására, március 13-án dr. Várdy Béla tartotta a magyar nyelvű ünnepi beszédet, amely Kossuth Lajos amerikai körútját, illetve pittsburghi tartózkodását is megtárgyalta.
cikk küldése | nyomtatási verzió

WASHINGTONI MAGYAR KLUB

      2011. április 16-án délután 4 órakor Mitar Kujundzic
      aboszniai nagykövet előadására kerül sor Kunos György és Ildikó otthonában
      E-posta : gkunos@mail.nih.gov.
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAKKAI ÁDÁM ÉS ARANY ÁGNES ELŐADÁSA

      2011. április 12-én 6 órai kezdettel : A költészet mint emberi tudatállapot címmel a házaspár angol és magyar költeményekkel illusztrált előadást tart.
      E-posta: chicagoi@reformátusok.com
      Norridge-i Magyar Református Egyház
      8260 W. Foster Ave. Norridge, IL, 60706.
      További Chicágói hírek: http://www.chicagohungarians.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG WASHINGTON, DC PROGRAMJAI

      http://www.huembwas.org/GB/BacsoPeterFilmClub/Program.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

Dánia

AGY-DÍJ A MAGYAR TRIÓNAK

      Három Magyar kutató kapta az agykutatás Nobel-díjának is nevezett The Brain Prize kitüntetést, melyet a dániai Grete Lundbeck Alapítvány első ízben ad át május 2 –án Koppenhágában. A díjat a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért Freund Tamásnak és két kollégájának Somogyi Péternek és Buzsáki Györgynek ítélték oda.
      http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/697604
cikk küldése | nyomtatási verzió

Luxemburg

MAGYAR KULTURÁLIS RENDEZVÉNYSOROZAT

      Az Art Trió című hármas kiállítás megnyitásával magyar kulturális rendezvénysorozat kezdődött a március végén a Luxemburgi Nagyhercegségben az Európai Unió soros magyar elnökségének alkalmából. Az uniós szerződések értelmében áprilisban és júniusban (valamint októberben) Luxembourg ad otthont az EU-tagországok miniszteri találkozóinak. A fővároshoz közeli Bourglinster kastélyban április 11-ig tekinthető meg az Art Trió, azaz R. Törley Mária szobrászművész, Máder Indira kárpitművész és Köblitz Birgit üvegtervező iparművész közös kiállítása.
      Magyar Napokat tartanak a luxemburgi Neumünster apátságban is május 7-12 között. Ennek keretében Tóth József fotóművész Hidak című kiállítására és Szabó Marcell Liszt-zongorakoncertjére kerül sor.
      Május 15-én a magyar filmművészet kerül a rendezvény középpontjába: a luxemburgi Cinema Ancienne filmszínházban, Sopsits Árpád Torzók és Gothár Péter Paszport című filmjét vetítik.
      
      http://mti.hu/cikk/2011/03/26/kulturalis_rendezvenysorozat_kezdodott_luxemburgban_az_eu-elnokseg_alkalmabol-537188
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

KÖNYVFESZTIVÁL
ENQUIST LESZ A DÍSZVENDÉG

      Abból az alkalomból, hogy Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki posztját, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az Unió mind a 27 tagállamából meghívta a kortárs szépirodalom egy-egy jeles képviselőjét a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Rajtuk kívül idén is itt lesznek a kontinens legtehetségesebb elsőkötetes prózaírói is. Legalább fél ezer hazai és határon túli író, tudós, művész vesz majd részt a fesztiválon. A fesztivál nyitó napján Per Olov Enquist, a világhíres svéd író veheti át Budapest Nagydíjat.
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6250
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR NYELVTANULÁSI LEHETŐSÉGEK

      BALASSI INTÉZET
      A Balassi Intézet évek óta rendez Nyári Egyetemet a magyarul tanulni
      kívánó külföldiek és szórványságban élő magyarok számára.
      Ebben az évben a tanfolyamuk 2011. július 18. és augusztus 12. között lesz. A tanfolyam hungarológiai előadásokat, kulturális programokat és kirándulásokat is tartalmaz.
      Info: www.summeruniversity.hu honlapon
      
      MANYSZI
      MAGYAR NYELVI FOGLALKOZTATÓ TÁBOROK
      Nyári anyanyelvi tábort szervez külföldi 10–20 éves fiatalok számára.
      2011. július 30–tól augusztus 5-ig
      Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda
      Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Nonprofit Kft.
      web: www.manyszi.hu
      E-posta: toth.orsolya@e-nyelv.hu
      Tel: +36-20/9261-085
      
      DEBRECENI NYÁRI EGYETEM
      
      A Debreceni Nyári Egyetem Magyarország legrégebbi és legrangosabb magyarnyelv-oktató intézményeként 1927 óta tanítja a magyar nyelvet külföldieknek és ismerteti meg hallgatóit a magyar kultúrával.
      http://www.nyariegyetem.hu
      E-posta:debrecen@nyariegyetem.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

KÉT MŰVÉSZ LONDONBÓL
JOVÁNOVICS TAMÁS ÉS KÁROLY KESERÜ KIÁLLÍTÁSA

      A B55 Kortárs Galéria április hónapban két magyar, de Magyarországon csak nagyon ritkán, illetve eddig egyáltalán nem kiállító művész alkotásainak ad teret. Két rokon-lélek művészről van szó, akik az utóbbi években ismerték meg egymást Londonban. Jovánovics Tamás festményeivel az utóbbi években csak csoportos kiállításokon szerepelt , míg Károly Keserü műveinek meghökkentő módon ez a budapesti ősbemutatója azok után, hogy világszerte kiállított galériákban, múzeumokban és művészeti vásárokon. Közös kiállításuk "második felvonására" az év végén kerül sor a londoni Patrick Heide Contemporary Art Gallery falai közt.
      http://www.b55galeria.hu/
http://artportal.hu/aktualis/kiallitasok/ket_muvesz_londonbol_jovanovics_tamas_es_karoly_keserue_kiallitasa
cikk küldése | nyomtatási verzió

A VILÁG MAGYARSÁGÁNAK TALÁLKOZÓJA BALATONLELLÉN

      Négy napon át, nyolc helyszínen több mint száz programra kerül sor az I. Magyar Világtalálkozón, - június 30-a és július 3-a között – Balatonlellén. A világ számos országából, az összmagyarság valamennyi korosztályából várják a résztvevőket, s e fesztiválkeretű rendezvénysorozaton a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be.
      A Szervező Bizottság elnöke, dr. Tanka László.
      Bővebb információ az iroda@vilagtalalkozo.hu E-posta címen kérhető.
      www.vilagtalalkozo.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
MAGYAR NYELVI ÉS MAGYARSÁGISMERETI KÉPZÉSRE

      A Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében a 2012. évre magyar állami ösztöndíjra, (nyugati) diaszpórában élő magyar származású 18. életévét betöltött személyek számára .
      A képzés időtartama 10 hónap 2011. szeptemberétől .
      A pályázat beküldési (postai beérkezési) határideje: 2011. május 9.
      Dr. Judit Kesseru Nemethy (Teleki Pal Alapitvany)
      1 Washington Square Vlg. Apt. 3L
      New York, NY 10012, USA
      
      Információ: E-posta: jn2@nyu.edu vagy : gabona@aol.com,
      Tel.: +1 (973) 874-0384
      
      Jelentkezési ívek letölthetők : http://www.kmcssz.org, vagy a
      www.balassi-intezet.hu honlapon.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

MORA TERÉZIÁNAK ÍTÉLTÉK AZ IDEI FORDÍTÓI DÍJAT

      A soproni születésű, Németországban élő Mora Teréziának (Terezia Mora) ítélték oda idén az Észak-Rajna-Vesztfálai Művészeti Alapítvány fordítói díját Esterházy Péter Termelési-regény című művének fordításáért. A 25 ezer euróval járó díj az egyik legmagasabb összegű irodalmi díj német nyelvterületen. Évente adja át az alapítvány együttműködve az Európai Fordítói Kollégiummal.
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6259
cikk küldése | nyomtatási verzió

Olaszország

LEOPARDI-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI SZŐCS GÉZÁT

      Szőcs Gézát „költői, drámaírói, elbeszélői és politikusi érdemeiért” a legnagyobb olasz költőről elnevezett irodalmi díjjal jutalmazták. A magyar költő-politikusnak március 17-én, az olasz egység 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nyújtották át az elismerést Leopardi szülőhelyén, Recanati városban, a közép-olaszországi Marche tartományban.
      Az indoklás a világirodalom legjobbjai közé sorolja Szőcsöt, aki „zseniálisan ötvözi a tragikus és ironikus hangokat a mindig korunk társadalmi és politikai problémáihoz kötődő művészi alkotómunkájában”, ahogy azt tette Giacomo Leopardi is annak idején.
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6273
cikk küldése | nyomtatási verzió

Spanyolország

ANDRÉ KERTÉSZ SIKERE SPANYOLORSZÁGBAN

      A Magyar Fotográfiai Múzeum 2010 őszén egy száz alkotásból álló André Kertész tárlatot indított útjára Spanyolországban.
      Az első helyszín Valencia volt, majd Madrid következett, ahol a Fundación Carlos de Amberes kulturális intézmény épülete adott otthont a tárlatnak, mely április 10-ig látható. A kiállítás-sorozat következő állomása előreláthatólag Barcelona lesz, ahol novemberben tekinthetik meg a magyar származású fotóművész alkotásait az érdeklődők.
http://artportal.hu/aktualis/hirek/andre_kertesz_sikere_spanyolorszagban
cikk küldése | nyomtatási verzió

Szlovákia

SZINDARAB MÁRAI ÉLETÉRŐL
KASSA

      Szlovákul ír színdarabot – magyar, német, angol és francia nyelvű részletekkel – Márai Sándor életéről Silvester Lavrík szlovák író, drámaíró.
      
      Márai Sándorra akkor figyelt fel Silvester Lavrík, amikor Kassa önkormányzata úgy döntött, megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, és arra kérték a drámaírót, hogy vegyen részt a pályázat munkájában.
      Marseille mellett Kassa viseli majd 2013-ban az Európa Kulturális fővárosa címet és a programokban kiemelt helyen szerepel majd a város szülötte, Márai Sándor írói munkássága.
      A készülő színdarabról Lavrík először az Új Szónak nyilatkozott. Elmondta, hogy egyrészt Márai filmbe illően eseménydús életét igyekszik feldolgozni, másrészt a darabban utalni szeretne legfontosabb műveire, több részlet beemelésével, hogy az olvasáshoz is kedvet kapjanak a nézők.
      Az előadás mégis négynyelvű lesz, mert bizonyos részek magyarul, németül és angolul hangzanak el, méghozzá bármiféle feliratozás vagy szinkrontolmácsolás nélkül. Sőt, néhány mondatnyi francia szöveg is kerül a darabba.
      Lavrík magyar fordítója, Garajszki Margit, aki egyben az előadás dramaturgja is.
      A bemutatót őszre tervezik, Kassán. A darabot Lavrík rendezi. A színészek kiválasztásánál fontosnak tartja, hogy mindannyian kétnyelvűek legyenek. Kassai magyarok, Szlovákiában, illetve Magyarországon élő külföldiek, olyanok, akik maguk is két, vagy akár több kultúra hatása alatt élnek és dolgoznak, ezáltal nyitottabbak és érzékenyebbek egynyelvű kollégáiknál" – mondta a szerző.
      A kassai premiert követően Pozsonyban, Budapesten, Prágában és Krakkóban is szeretnék bemutatni a darabot.
http://www.ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=10497:toebbnyelv-darabot-ir-marairol-silvester-lavrik-szlovak-dramairo&catid=71:kultura&Itemid=166
cikk küldése | nyomtatási verzió

Tajvan

TISZTELGÉS SZENT-GYÖRGYI ALBERT EMLÉKE ELŐTT

      A Nobel-díjas magyar orvost, Szent-Györgyi Albertet ábrázoló emléktáblát lepleztek le a Tajpeji Orvosi Egyetemen. A rézből és üvegből készült alkotást abban az előadóteremben helyezték el, amely március 15. óta a tudós nevét viseli.
      "A biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért" - kapta meg az indokolás szerint 1937-ben a legrangosabb tudományos elismerést az orvosi-élettani kategóriában Szent-Györgyi Albert. A kutató életművére emlékeztető táblát a magyar uniós elnökség idején, az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából avatták fel a tajpeji Magyar Kulturális Hét megnyitó ünnepségén.
http://mta.hu/tudomanydiplomacia/magyar-kulturalis-het-a-tajpeji-orvosi-egyetemen-127195/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Törökország

ÉLETMŰDÍJ TARR BÉLÁNAK

      Életműdíjat kap az Isztambuli Filmfesztiválon Tarr Béla, akit filmrendezői munkásságáért és a kortárs filmművészetre gyakorolt hatásáért tüntetnek ki . Az április 2-án kezdődő és immár 30. alkalommal megrendezendő fesztivál Törökország legfontosabb filmes eseménye, melyen műsorra tűzik Tarr Béla legújabb filmjét, A torinói ló című alkotást, amelyet a Berlinalén a zsűri nagydíjával tüntettek ki.
http://mti.hu/cikk/2011/03/16/eletmudijat_kap_tarr_bela_isztambulban-535856
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

CHOCOLATE AND CHESS
ALEX BANDY

      Mikor Lee Congdon professzor megkért a nyolcvanas években, hogy tudjak meg valamit Lakatos Imre életéről mielőtt Angliába került 1957 januárjában, azt hittem, hogy könnyű dolgom lesz, adva, hogy egy világhírű tudományfilozófusról van szó.
      Ennek ellenére, kiderült, hogy nemcsak a magyar életrajzi lexikon tévedett, de barátai is csak felületesen ismerték. Egyre több emberrel beszéltem, és szerencsémre - és az ország szerencséjére - vége lett a kommunizmusnak és hozzá lehetett férni az ÁVH anyagaihoz.
      Az évek során, sikerült a brit Home Office, illetve az MI5 anyagát is megkapnom, és az FBI is segítőkész volt. Lassacskán megtudtam, hogy összesen hat neve volt, hírszerzők a hidegháború mindkét oldalán érdeklődtek utána, és, vélhetően sok titkot vitt magával mikor 1974-ben meghalt.
      Igyekeztem, úgy megírni az életrajzot, hogy felvázoltam mi minden történt vele és körülötte 1922. és 1956. között. Egy olvasó kedves megjegyzése az volt, illető úgy érezte, hogy ott van, "átéli" azokat az időket, Azokat az időket sokan szerették volna egy fotel kényelméből "átélni," mert sajnos a csengőfrász nem csak egy furcsa szó volt akkoriban.
      
      Akadémiai Kiadó, Budapest, 2009, 476 oldal ISBN 978 963 05 88195
AB
cikk küldése | nyomtatási verzió

ELTÉKOZOLT ORSZÁG
LENDVAI PÁL ÚJ KÖNYVE

      Március 17-én mutatták be Bécsben Lendvai Pál magyarul megjelent új könyvét Eltékozolt ország címmel.
      A kötet lényegében az elmúlt húsz évről szól, kezdve a Kádár-rendszer szétesésével. Magyarországon nem egészen az történt, mint Lengyelországban vagy Csehországban, itt békésen belenőttünk a demokráciába. Sorra veszem a rendszerváltás utáni kormányokat és a korkép a második Orbán-kormánnyal zárul, ezt a részt másfél hónapja fejeztem be, ebben a könyv gazdagabb a német nyelvű kiadásoknál. Külön fejezet szól még a "diszkrét sajtócárok" hatalmáról, ahogyan én jellemzem őket- mondja könyvéről a szerző.
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=404737
http://nol.hu/belfold/paul_lendvai__ujra_es_ujra_folduhit_az_emberi_aljassag
cikk küldése | nyomtatási verzió

TALKING WITH ANGELS
SZINDARAB GITTA MALLASZ MŰVÉBŐL
Budapest 1943

      2011. március 24. és május 21. Között Gitta Mallasz könyvből irt színházi előadás látható Shelley Mitchell rendezésében San Franciscóban.
      
      Helyszín:Actors Center of San Francisco
      180 Capp Street, 2. emelet
      http://www.talkingwithangels.com/
      Gitta Mallasz könyve megvásárolható:
      http://books.google.com/books/p/7335967869912331?id=q8ImFNFxOtIC&printsec=frontcover&dq=gitta+mallasz&ei=NLjNTNSmMZSSkASqq_T5Bw&ie=ISO-8859-1&cd=1#v=onepage&q&f=false
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÓPERENCIA KÖNYVEK

      Rövid, otthon nyomtatható könyvecskék az olvasni tanuló gyerekeknek. A több szinten írt kiadványok magyar hagyományokról, helyekről, valamint mindennapos témákról is szólnak. Van közöttük ismeretterjesztő és szépirodalmi is. További információ: www.olvassmagyarul.com. Mintakönyveket a Kapcsolat oldalról lehet kérni.
      http://www.facebook.com/l/c5203wt19iGnnMBedFYgpTHIjeQ/www.olvassmagyarul.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

WORLD ECONOMIC FORUM

      Az utazási és turisztikai összehasonlító tanulmányban Magyarország adatai a 213. fejezetben a 40. és a 240-24. oldalon olvasható.
      Travel and Tourism Competitiveness Report 2011
      Beyond the Downturn
      
      http://www.weforum.org/issues/travel-and-tourism-competitiveness/index.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

LENGYEL ALFONZ KINAI ARCHEOLÓGIAI KUTATÁSAIRÓL

      http://thirdpartyoffers.juno.com/TGL3141/4d852929a7f532ac97m04vuc
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÁÉRT NYUGATI DISZPÓRA ÜLÉSE

      Stratégia készül a diaszpórában élő nyugati magyarság asszimilációjának megállítása érdekében. Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) diaszpóra albizottságának március végi, budapesti ülése után elmondta: nagyon fontosnak tartották, hogy külön testület foglalkozzon a diaszpórában élő nyugati magyarságot érintő kérdésekkel, mert teljesen más élethelyzetben vannak, mint a Kárpát-medence szórványmagyarsága.
      Bihari Szabolcs, az albizottság társelnöke azt mondta: a nyugati diaszpórában élő magyarság asszimilációjának megállítása érdekében szeptemberre stratégiát szeretnének letenni az asztalra, az átfogó nemzetpolitikai stratégia pedig az év végéig készülhet el. A nyugati magyarság megmaradásának három fontos pillére van: a család, az egyházak és a nyugati magyar szervezetek.
      A társelnök rámutatott: ennek jegyében szót ejtettek a második, harmadik generáció, valamint a már kint született gyermekek továbbképzési lehetőségeiről, a hétvégi iskolákról és egyéb oktatási formákról, azok minőségéről. A legnagyobb problémát az egyházakkal összefüggésben láttak – folytatta, kiemelve a katolikus egyháznál tapasztalható paphiányt, ami miatt gyülekezetek eshetnek szét. A nyugati magyar szervezetekkel kapcsolatban megállapították: azon túlmenően, hogy az ottani magyarságot összefogják, az országimázs szempontjából is fontos feladatokat látnak el. Bihari Szabolcs szerint a diaszpórában élő nyugati magyarság lélekszámát 2-2,5 millióra becsülik.
      
      A diaszpóra albizottság új szervezeti forma, a Máérton belül korábban nem volt külön szervezet a nyugati diaszpóra magyarságát érintő kérdések áttekintésére. Az ülésre érkeztek vendégek Észak- és Dél-Amerikából, Kanadából és Ausztráliából is.
http://magyarsag.mti.hu/hirek/537199/strategia_keszul_a_nyugati_magyarsag_asszimilaciojanak_megallitasaert
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

AUSZTRÁLIAI MAGYAROK

      /www.hungarians.org.au/
cikk küldése | nyomtatási verzió

AUSZTRIAI MAGYAROK

      2011. április 1-én, pénteken 14:30 órakor négy új háromnyelvű;
      gyermekkönyv bemutató Alsóörsön.
      UMIZ, Magyar Média és Információs Központ
      Skype: umizunterwart
      E-posta: office@umiz.at; umizmail@gmail.com
      Homepage: www.umiz.at
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR PAX ROMANA TALÁLKOZÓ

      www.epmsz.eu, www.magyarpaxromana.hu találkozó Szárszón.
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR MISE WASHINGTON DC-BEN

      http://church.hungaria.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZÉCHENYI KÖR MÜNCHEN

      Honlap: http:/www.széchenyi-kör.de
      Magyar Katolikus Misszió München, Oberföhringer Str. 40
      2011. április 8-án, pénteken 19.30-kor Nagyváradi színház bemutatója
cikk küldése | nyomtatási verzió

KALAPÁCS ILDIKÓ SZOBRA

      A Spokane, WA -ban élő magyar szobrásznő munkája :
      http://thebearingproject.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió

HHRF HÍRLEVELE

      http://www.hhrf.org/hhrf/
cikk küldése | nyomtatási verzió

GIFT ONLINE

      Külföldön élő magyar honfitársaknak, akik szeretnének ajándékot küldeni hazai szeretteiknek javasoljuk, hogy iratkozzon fel a http://www.giftonline.us honlapjára.
      Rövidesen megnyílik es mindenki kényelmére szolgál majd az a weboldal, ahol ajándékokat és egyéb speciális szolgáltatásokat is lehet küldeni a magyarországi barátoknak, rokonoknak. Csak ki kell választani a termékeket az Interneten, és a megajándékozott Magyarországon egy hozza közel eső üzletben átveheti, vagy futárszolgálattal kiküldve otthonában kaphatja meg a számára küldött ajándékot.
      A Giftonline Csapata- http://www.giftonline.us
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2011