független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

153. szám
2011. november 1.


KÁNYÁDI SÁNDOR
SÁRGA KANKALIN

      Fekete pohárban
      sárga kankalin.
      
      Sokasodnak
      a halottaim.
      
      Anyám volt az első
      sárga kankalin.
      
      Gyűlnek, egyre gyűlnek
      a halottaim.
      
      Nem fér a pohárba
      már a kankalin.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

GYÖRGY ÁDÁM A CARNEGIE HALLBAN

      2011. november 13 este 8 órakor a A Carnegie Hall Stern Auditorium / Perelman terem.
      Elsőként improvizál saját témára, a címe A sziget, majd a koncert nagy részében - Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából - Liszt-műveket ad elő. Felcsendül a zongorairodalom talán legszebb és legnehezebb darabja, a 30 perces h-moll szonáta, valamint hallható lesz több népszerű Liszt-mű: a La campanella, a II. magyar rapszódia és Rossini féle Nászinduló-átirat.
      
      
      http://www.carnegiehall.org/Event.aspx?id=4294979189
      http://www.adamgyorgy.com/flash/AdamGyorgy.html
      http://fmh.hu/kultura_oktatas-kultura/20110728_a_zene_nyelven_tanit
cikk küldése | nyomtatási verzió

LISZT GÁLA KONCERT A CARNEGIE HALLBAN

      Min Kwon a Rutgers Egyetem Mason Grass Zeneiskola igazgató tanára, zongoraművész Liszt gálaestje Liszt születésének 200. évfordulója alkalmából 2011. november 13-án 7 óra 30-kor a Weill Recital Hallban.
      http://www.carnegiehall.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

A NEW YORK-I FŐKONZULÁTUS KULTURÁLIS PORGRAMJAI

      HANGVERSENY
      
      „Német Fórum” címmel 3 fiatal tehetséges művész előadó estjére kerül sor 2011. november 3-án este. A fogadás 6 :15-kor kezdődik, majd az előadás 7 órakor.
      
      Beethoven, Mozart, Schubert, Liszt és Bartók művei hangzanak fel. Fellépnek :
      Doren Dinglinger hegedűművész Stuttgartból, Julia Küsswetter szopránénekesnő Svájcból , Michael Kelly New York-i bariton énekes zongorán Babette Hierholzer kísér.
      
      MAGYAR TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG ÜLÉSE
      ANDREW VOROS ELŐADÁSA
      
      Egy éve már, hogy New Yorkban megalakult a Magyar Tudományos Társaság MTT) Dr. Bergou János, a Hunter College fizika és asztronómia tanárának vezetésével. Az MTT legközelebbi összejövetele a New York-i Magyar Főkonzulátuson november 4-én, este 7-kor órakor kezdődik. Angol nyelvű előadást tart Andrew Voros a Columbia Egyetem környezetvédelmi kutatója a kolontári vörös iszap katasztrófáról, majd Szabó Zoltán matematikus professzornak és Petskó Gergely biokémikus professzornak átnyújtják a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagságáról szóló oklevelet.
      
      
      FILMVETÍTÉS KÖNYVBEMUTATÓ
      
      Papp M. Zsuzsa:
      Megtagadva (egy szerelem igaz története) című dokumentumfilmjének
      New York-i premierjére és a filmvetítést követő könyvbemutatóra, rendező-néző találkozóra kerül sor, 2011. november 17-én, este 7 órakor ,melyen a film illetve a könyv szereplőivel is találkozhatnak a megjelentek.
      Papp M. Zsuzsa dokumentum regénye és az ebből készült filmadaptáció, Los Angeles és Toronto után első ízben kerül a New York-i publikum elé. A történelem egyik legszomorúbb periódusában játszódó mű két különböző családi hátterű fiatal sorsának
      összekapcsolódásáról, egymás iránt érzett szerelméről valamint a kivételes barátságról és szenvedélyről, és az élni akarás mindent legyőző erejéről tesz tanúbizonyságot. A könyv és film egyfajta tiszteletadás és emlék a holokausztot, hadifogolytábort, a családi otthon kényszerű elhagyását (is) megszenvedőknek, köztük a mű főszereplőinek, a nagyszőllősi Aykler-Schröder és Weisz családnak.
      Consulate General of the Republic of Hungary
      227 East 52nd Street, New York
      
      Részvételi szándék: rsvpnyf@kum.hu vagy Fax: (212) 755 5986
cikk küldése | nyomtatási verzió

A NEW YORK-I MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET PROGRAMJAI

      STARK TAMÁS KÉT ELŐADÁSA
      2011. november 2. este 6 órakor “Holocaust discourses in Hungarian public life” angol nyelvű előadás és „A Szovjetunió kényszermunkatáborainak magyar rabjairól 1944 és 1955 között” tartandó magyar nyelvű előadására 7:30-kor kerül sor.
      Dr. Stark Tamás a történettudomány kandidátusa MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa 1959-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait 1983-ban fejezte be a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán. 1995-tól 1996-ig USA Washingtoni Holocaust Emlékmúzeum Kutatóintézet ösztöndíjasa. 1983 óta az MTA Történettudományi Intézet Intézetében dolgozik, 2000 óta tudományos főmunkatársként. A történelemtudományok kandidátusa, a Terror Háza Múzeum főmunkatársa. Kutatási területe: Kényszerű népességmozgás és háborús emberveszteség Magyarországon és Közép-Európában 1938-55 között.
      Az Kulturális Központban jelenleg Szegedi Csaba festőművész kiállítása látható.
      http://www.festomuvesz.hu/szegedi/index.htm
      
      Hungarian Cultural Center, 447 Broadway 5.em.
      New York, NY 10013
      Tel: 212.750.4450
      E-posta: hungarianculturalcenter.newyork@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

A NEW YORK-I MAGYAR HÁZ PROGRAMJAI

      2011. november 4-én pénteken este 7 órai kezdettel “Jöhet egy vallomás…” Nagy Ibolya és Tarnai Kiss László műsora élő zenével.
      2011. november 19-én szombaton este 19:30 órai kezdettel jótékonysági vacsora és tánc. A zenét Csonka Tünde és az Espresso együttes szolgáltatja.
      
      
      VIZI SZILVESZTER ELŐADÁSA A KÖNYVTÁRBAN
      „The State of Hungarian Science in 2011” címmel előadás Vízi E. Szilveszter agykutató, az MTA volt elnöke tart előadást a New York-i Magyar Ház Könyvtárában 2011. november 8-án este 7:30-kor a Magyar Könyvtár és a Magyar Emberi Jogok Alapítvány /HHRF/ közös szervezésében.
      Információ: info@americanhungarianlibra ry.org vagy 212 289-5488.
      
      http:// magyarhaz.org
      http://facebook.com/hungarianhouse.org
      http://twitter.com/hungarianhouse.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZÉCHENYI MAGYAR ISKOLA JÓTÉKONYSÁGI GÁLA

      2011. november 5-én a Magyar Atléta Klub dísztermében
      233 Somerset Street New Brunswick NJ 08901
      Info : Andreaszirbik@yahoo.com
      
      http://magyariskola.org/
      http://www.hungarianclubnj.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

GEORGE WASHINGTON DÍJÁTADÁS
AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY

      2011. november 16-án, szerdán este 7-től tartja az Amerikai Magyar Alapítvány /American Hungarian Foundation/ évi George Washington 49. díjkiosztó vacsoráját a New York-i Waldorf Astoria Hotelben. Az idei év kitüntetettje az Amerikai Magyar Intézet munkáját kezdettől fogva irányító volt igazgatója dr. Molnár Ágoston.
      
      Az American Hungarian Foundation-t, Molnár Ágoston kezdeményezésére magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy ápolja és népszerűsítse a magyar kulturális hagyományokat az Amerikai Egyesült Államokban. Az intézményt kezdettől fogva irányító igazgató, Molnár Ágoston munkája nélkül az Alapítvány nem jött volna létre, nem épített volna fel három millió dollárért egy épületet, amely ma a legnagyobb magyar intézmény Amerikában. 55 év munkája után Molnár Ágoston 2010. augusztus 31-én nyugalomba vonult, de ez nem jelenti azt, hogy megszakadna kapcsolata az Alapítvánnyal. Az igazgatóság társelnökké választotta.
      Az alapítvány kiemelkedő eseménye évenként a George Washington Díj átadása, mellyel azokat a sikeres amerikai magyarokat és a magyarság érdekében munkálkodó amerikai személyeket jutalmazzák, akik a magyar névnek és kultúrának elismerést szereztek. Az első Washington díjas Kármán Tódor és Neumann János (posztumusz) volt 1961-ben. Alapítvány kiállítótermében jelenleg „Hungarian Masterworks: From Impressionism to Modernism” címmel Jill A. Wiltse and H. Kirk Brown III. magyar képzőművészek műveinek gyűjteménye látható.
      A kiállítás megtekinthető: hétfőtől szombatig de. 11-től du. 4-ig, vasárnap du. 1-től 4-ig a Magyar Örökség Központban.
      New Brunswick, NJ
      300 Somerset Street
      Tel: 732/846-5777 , http://www.ahfoundation.org/
      E-posta: ajm@ahfoundation.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOSTONI ZSIDÓ FILMFESZTIVÁL

      Magyar filmek is szerepelnek a 23. Zsidó Filmfesztiválon.
      Az Utolsó jelentés Annáról, Mészáros Márta filmrendezőnő 2009-ben a Szociáldemokrata Párt emigrációba kényszerített vezetőjéről, Kéthly Annáról készült játékfilmjével szerepel. Vetítések november 10-én este 7:45-kor Museum of Fine Arts, Boston, Remis Auditóriumban és november 13-án du. 1 órakor a West Newton Cinema filmszínházban.
      
      http://www.hunniafilm.hu/en/productions/feature-films.html
      
      
      Edelényi János Prima Primavera filmjét 6-án du. 3 órakor a „West Newton Cinema” és 7-én este 7 órakor a Hollywood Hits Premiere filmszínházban mutatják be.
      http://www.primaprimavera.com/prima_primavera.html
      
      Az angol- osztrák- magyar és német kooprodukcióban készült Elisabeth Scharang osztrák rendezőnő filmjét In Another Lifetime (Vielleicht in einem anderen Leben) is levetítik a fesztiválon.
      
      http://www.vielleicht-in-einem-anderen-leben.at
      http://www.bjff.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ AMERIKAI MAGYAR TANÁROK EGEYSÜLETÉNEK HÍRE

      A 43. évi „Institute of Slavic, East European & Eurasian Studies" konferenciája , melyen több magyar résztvevő is előadást tart Washington DC–ben 2011. november 17. és 20. között tartják.
      Info: http://iseees.com
      http://ahea.net/
cikk küldése | nyomtatási verzió

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG PROGRAMJAI

      KONCERSOROZAT
      
      BOGÁNYI GERGELY
      
      Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongorista Liszt és Chopin darabokat ad elő 2011. november elsején este 7 órakor .
      
      GYÖRGY ÁDÁM
      
      György Ádám zongorista 2011. november 9. és 10. este 7.30 –kor ad koncertet.
      Jegyvásárlás: http://www.embassyseries.org/245.html?ee_id=245
      
      
      TAKÁCS KVARTET
      
      A University of Colorado, Boulder kvartettje 2011. november 13-án, vasárnap délután 5 órakor tart koncertet, programjukban Dvorák Amerikai vonósnégyese szerepel .
      
      
      WASHINGTONI MAGYAR KLUB ÖSSZEJÖVETELE
      
      2011. november 19- én du. 4 órakor a házigazda: Dr. Szapáry György a Magyar Köztársaság meghatalmazott és rendkívüli nagykövete “A világgazdaság jelenlegi helyzete” címmel magyarul tart előadást.
      
      Helyszín:
      Embassy of Hungary, 2950 Spring of Freedom Street, NW, Washington, DC 20008
      Info: www.washington.gov.hu
      Tel: (202) 362-6730
      E-mail: rsvp.was@kum.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAROUAN BENABDALLAH

      A magyar-marokkói zongoraművész Marouan Benabdallah
      2011. november 5-én 2 órakor a Kennedy Center Terasz Színházában
      lép fel. Schubert, Debussy, Ravel, Granados, Albeniz és Benabdeljalil műveket ad elő.
      Jegyek kaphatók telefonon a (202) 785-WPAS (9727) és online WPAS.org
      
      Marouan Benabdallah édesanyja magyar zenész, apja marokkói fizikus.
      A Bartók Béla Konzervatórium és a Liszt Ferenc Akadémián tanult. Benabdallah nemzetközi karrierje 2003-ban kezdődött, amikor a Magyar Rádió Zongoraverseny győztese lett.
      
      Jelenleg a francia kormány ösztöndíjasa.
AMSZ Hírei
http://americanhungarianfederation.org/culturalnews_MarouanBenabdallah.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

A KOSSUTH HÁZ PROGRAMJAI

      CSONTOS PÁL ELŐADÁSA
      
      Hunglish vagy Engarian?
      Magyartanítás a Debreceni Nyári Egyetemen
      
      2011. november 1. kedd, este 7. óra
      A Debreceni Nyári Egyetemen folyó képzésekről, az ottani magyartanítás hagyományairól, tankönyvekről, személyes tanítási tapasztalatokról, ösztöndíj-lehetőségekről, valamint a magyar és az angol nyelv egymásra hatásának lehetőségeiről lesz szó.
      
      Hasonló előadásra kerül sor Bostonban a Tudós Klubban 2011. november 3-án este 6 órakor az MIT 4-237-es termében.
      Információ: Szabari Margit
      szabari.margit@gmail.com
      
      
      FAZEKAS SÁNDOR MINISZTER
      
      2011. november 10-én, csütörtökön este 7:30-tól kötetlen beszélgetés Fazekas Sándor miniszterrel a téma: Vidékstratégia és a magyar mezőgazdaság helyzete.
      Dr. Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetéséért felelős kormánytag. A Vidékfejlesztési Minisztérium több nagy szakterületet egyesít magában. A vidékfejlesztés mellett az élelmiszerlánc-felügyelettel, környezetvédelemmel, agrárgazdasággal kapcsolatos kormányzati intézkedések is ebben a minisztériumban születnek.
      
      Helyszín: Kossuth Ház
      2001 Massachusetts Ave, NW, Washington, D.C. 20036
cikk küldése | nyomtatási verzió

KITÜNTETÉSEK

      ROBERT IVANY
      VÁRALLYAY GYULA
      JOHN LUKÁCS
      ROBRANDOLPH BRAHAM
      
      
      Robert Ivany
      Schmitt Pál köztársasági elnök 2011. augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta Robert Ivany nyugalmazott amerikai tábornoknak, a Houston-i Szent Tamás Katolikus Egyetem rektorának a magyar-amerikai védelmi kapcsolatok erősítése és a magyar-amerikai egyetemközi kapcsolatok fejlesztése terén végzett tevékenységéért. A kitüntetést Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul adta át ünnepélyes keretek között Ivanynak a texasi egyetem központjában.
      
      Várallyai Gyula
      A köztársasági elnök október 23-a alkalmából Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét Várallyai Gyulának és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitüntetést John Lukacsnak adományozta, melyet a Magyar Nagykövetségen az októberi ünnepségen Szapáry György nagykövet adott át a kitüntetetteknek.
      Várallyay Gyula több amerikai magyar szervezet tagja, alapítója és vezetője, jelenleg az Amerikai Magyar Koalíció kuratóriumának tagja. 2005-ben a Világbank és Soros György által létrehozott, közép-európai országokban működő Roma Oktatási Alap első igazgatója, később kuratóriumi tagja. 2002 óta részben Washingtonban, részben Budapesten él, aktív közéleti tevékenységet folytat, újságcikkeket , könyveket ír.
      Májusban jelent meg Tévúton. Ügynökök az ötvenhatos diákmozgalomban című könyve, melyről az Élet és Irodalom 2011. szeptember 9-i számában Standeisky Éva írt ismertetést “Besúgók a disszidáltak között “ címmel.
      http://www.es.hu/standeisky_eva;besugok_a_disszidaltak_kozott;2011-09-07.html
      
      John Lukacs
      John Lukacs irodalmár, történész Pennsylvaniában él; a philadelphiai Chestnut Hill College történelemtanára; több neves amerikai, angol, francia egyetem vendég professzora; az amerikai Katolikus Történelmi Társaság választott elnöke (1977).
      Termékeny író , több mint húsz könyvet írt, amelyek közül tizenegy magyarul is olvasható. Munkásságáért Ingersoll-díjat kapott. 1994-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Középkeresztjével, 2001-ben Corvin-lánccal tüntették ki.
      http://washington.kormany.hu/
      
      Randolph Braham
      A magyarországi holokauszt legnagyobb kutatójáról kapta nevét a budapesti Emlékközpont most átadott Tékája és Információs központja. Randolph L. Braham a soá világszinten elismert szaktekintélye, a magyar intézmény kutatásainak külföldi támogatója, a Washingtoni Holocaust Múzeum és a New York City University professzora. A Magyar holokauszt és számos más alapmunka szerzője személyesen ment el az avatásra, és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést is.
      http://www.szombat.org/kituntettek+randolph+l+braham+holokauszt-kutatot.html
      http://hvg.hu/Tudomany/20111014_randolph_braham_magyarorszagi_holokauszt
cikk küldése | nyomtatási verzió

INDIANA EGYETEM

      2011. november 3-án este 7 órakor Liszt Ferenc születésének 200 . évfordulója alkalmából a Bloomingtoni Egyetemen újabb Liszt koncertre kerül sor Recital Hallban. Kiállításra kerülnek Liszt eredeti kottái és írásai.
      http://info.music.indiana.edu/news/page/normal/19912.html
Takács Sára , E-posta: hca@indiana.edu
Indiana University Hungarian Cultural Association elnök
cikk küldése | nyomtatási verzió

PULITZER KONFERENCIA
KALIFORNIA

      100 éve halt meg Pulitzer József – Los Angeles-i Pulitzer szeminárium
      A Los Angeles-i magyar főkonzulátus a magyar származású Pulitzer József halálának 100. évfordulója alkalmából emlékszemináriumot tartott „Pulitzer és öröksége” címmel. 1911. október 29-én halt meg a lapcsinálás történetének egyik legfontosabb alakja, a független, modern újságírás atyja, aki az amerikai kongresszus első magyar származású tagja volt, és akinek neve a New York-i Szabadság-szobron elhelyezett emléktáblán is olvasható. 17 évesen szállt fel a hajóra, hogy Amerikába utazzon és beálljon a hadseregbe. Fokozatosan az újságírással kezdett el foglalkozni, majd lapkiadó lett. 1872-ben megvette a St. Louis Post és a St. Louis Dispatch című lapokat, összeolvasztásukkal jött létre a St. Louis Post-Dispatch, amely ma is a város napilapja. Ezt követte a New York World megvétele. Az addig évi negyvenezer dollár veszteséget termelő lapból Pulitzernek köszönhetően hamarosan az ország legjelentősebb lapja lett, példányszáma egy évtized alatt tizenötezerről hatszázezerre nőtt köszönhetően annak, hogy a New York World az emberekre, botrányokra és szenzációkra összpontosító újságírás felé fordult.
      Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul megnyitójában hangsúlyozta, hogy Pulitzer pályája a szenzációhajhász újságírással indult, és jelentős szerepe volt abban is, hogy korrupciós ügyek, politikai botrányok és gazdasági visszaélések tényeit tárja fel az amerikaiak közvélemény számára, ami új törvények elfogadásához vezetett. Adománya által jöhetett létre a Columbia Egyetem nagynevű újságíró-iskolája, a Joseph Pulitzer Alapítvány kamataiból pedig 1917 óta évente kiosztják a Pulitzer-díjakat az újságírás, könyv, színház és zene területén jelenleg 21 kategóriában. A díj magyar változatát 1988-ban a New Orleansban élő Fábry Pál és a magyarországi Kereskedelmi Bank alapította az örökösök hozzájárulásával. Pulitzer József életnagyságú újságolvasó bronzszobra a New York-i Liberty Islanden található.
A Los Angeles-i magyar főkonzulátus közleménye
cikk küldése | nyomtatási verzió

A 11. LOS ANGELES-I MAGYAR FILMFESZTIVÁL
2011. november 9-én kezdődik

      A fesztivált a a Bunyik Béla vezette Bunyik Entertainment rendezi, fővédnöke a Los Angelesi Magyar Főkonzulátus valamint a Magyar Filmunió. A Hollywood-i Laemmle Sunset Five moziban indul a fesztivál Elek Judit Visszatérés és Rudolf Péter Üvegtigris 3 című filmjeivel. Fellép az amerikai vendégszereplésen tartózkodó magyarországi 4 For Dance táncegyüttes is. Másnap a Budapesten is működő Raleigh Stúdió Chaplin filmszínházában folytatódik a fesztivál, amikor is Havasi Balázs Koncert és Káel Csaba Bánk Bán című filmjét tekintheti meg a második fesztiválnap főműsoraként. Összesen 24 játékfilm és 10 dokumentum, illetve rövidfilm kerül bemutatásra.
      A fesztivál életműdíját idén Vilmos Zsigmond, magyar származású Oscar-díjas operatőr kapja meg. A díj átadására az ünnepélyes főkonzuli fogadáson kerül majd sor. Szintén bejelentésre kerül majd a már több éve létező Michael Curtiz / Kertész Mihály/ közönség-díj, valamint a Főkonzulátus Tony Curtis-különdíja is.
      A fesztivál honlapja, a www.hufestival.com .
      A magyar filmfesztivált 1-2 nappal előzi az Amerikai Filmintézet fesztiválja, amelynek során bemutatásra kerül Tarr Béla Torinói ló című filmje. A már eddig is nagy sikert elért Tarr-film képviseli Magyarországot az idei Oscar-díjért vívott versenyen.
A Los Angeles-i főkonzulátus közleménye
cikk küldése | nyomtatási verzió

SIKER SYRACUSEBAN
A ZÖLD SÁRKÁNY GYERMEKEI

      A legjobb forgatókönyv díját nyerte le A zöld sárkány gyermekei című magyar film a New York állambeli Syrfilm filmfesztiválon. Kardos Sándor célkamerával felvett kísérleti filmje „A sírásó” a fesztiváligazgató elismerő oklevelét kapta. Csukás Sándor „Születésnap” c. rövidfilmje a zsűri oklevelében részesült.
      A szeptemberi londoni Raindance független filmfesztiválon két magyar alkotás brit premierjét tartották , Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei és Pejó Róbert Látogatás című filmjeit láthatja első ízben a brit közönség.
      Moldoványi Ferenc Másik bolygó című dokumentumfilmje a Kansasi Filmfesztiválon versenyzett. A négy kontinens gyereksorsait felvonultató alkotást a zsűri a fesztivál díjára jelölt tíz játék- és dokumentumfilmes produkció közé válogatta be.
MTI
cikk küldése | nyomtatási verzió

COLUMBUSI MAGYAROK
A MAGYAR KULTÚRA BARÁTI KÖR HÍRE

      2011. november 20-án 11:30-kor Blaine Lilly Osu mérnök professzor előadása : "A Fasori Gimnázium a világ legkiemelkedőbb oktatási intézménye" címmel tart előadást, arról a gimnáziumról , mely annyi Nobel-díjast adott a világnak .
      Az előadás helyszíne a magyar református templom :
      365 East Woodrow Avenue Columbus, OH 43207
      Az előadás sorozat szervezője Bártfay Artúr, Tel: 614/442-6593
      E-posta: tiszafolyo@yahoo.com;
      www.hungarianreformchurch.webs.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

GRAUER PÉTER LISZT KONCERTJE #2
SARASOTA, FL

      2011. november 6-án délután fél háromkor a Beneva Templomban (4835 Beneva Rd.)a Keresztyén Magyar Egyház és a Kossuth Klub rendezvénye Grauer Péter aacheni zongoraművész : UN HOMMAGE à LISZT-2 ,Válogatás Liszt zongoraműveiből című koncertjére kerül sor.
dr. Kisvarsányiné Bognár Éva
http://epa.oszk.hu/sarasota/
E-posta: evakis@prodigy.net
cikk küldése | nyomtatási verzió

KIHELYEZETT KONZULI NAPOK MIAMIBAN
SÁNDOR ISTVÁN, ÚJ KONZUL LÁTOGATÁSA

      Sándor István a washingtoni Magyar Nagykövetség idén kinevezett új konzulja 2011. november 13-17. között a Magyar Házban, Miamiben (2230 NW 14 St Miami FL 33125) kihelyezett konzuli napokat tart, a magyar állampolgárságot igénylők iratait pecsételi, fordításokat hitelesít etc.
      Az egyszerűsített honosítás kapcsolatos részletes információk http://www.magyarvagyok.com/kultura/hasznos/egyszerusitett-honositasi-eljaras/2441-Magyar-Allampolgarsag-Eloadas-az-egyszerusitett-honositasi-eljarasrol.html
      www.allampolgarsag.hu
      
      Időpont kérés telefonon: (305)638-1631
      vagy E-postán: mia.egyhaz@mindspring.com
Lukácsi Éva
cikk küldése | nyomtatási verzió

Anglia

UJRA FELÁLLITOTTÁK BARTÓK SZOBRÁT LONDONBAN

      A világhírű magyar zeneszerző eredetileg hét éve felállított szobra útépítés miatt került raktárba. A múzeumi és kulturális negyed, South Kensington metrómegállójától alig néhány lépésre állt eredetileg Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. Most, hogy a terület felújítása véget ért, eredeti helyén ünnepélyes keretek között állították fel újra. A kétméteres bronzszobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezték le. Budapest, Brüsszel és Párizs után ez a világon a szobrászművész negyedik Bartók szobra.
      Az újraavatást több rendezvény is kísérte . Bartókról szóló kerekasztal-beszélgetést rendeztek szeptemberben a Londoni Magyar Kulturális Központban a Brit–Magyar Baráti Társaság és Malcolm Rudland magyar származású angol zenész, a Peter Warlock Társaság tiszteletbeli főtitkára szervezésében. Ezen két neves zenetudós, Malcolm Gillies ausztrál származású zenész és nyelvész, a Bartók Nagy-Britanniában című könyv szerzője, a londoni Metropolitan University rektora és Laki Péter, a New York-i Bard College zenetörténész professzora, a Bartók és világa című könyv írója beszélt a magyar zeneszerző életéről és munkásságáról.
      Koncertet tartottak a Szent Péter-templomban, ahol Bartók Béla, Peter Warlock és Henry Purcell műveit adták elő. A fellépő művészek között volt többek között Vásáry Tamás, Laki Péter, Malcolm Rudland és Pusker Júlia is. A koncert után az egybegyűltek a Sydney Place 7. számú ház elé vonultak, ahol Bartók 1922 és 1938 között rendszeresen megszállt londoni látogatásai idején, és ahol ma tábla őrzi emlékét.
      http://www.scena.org/columns/lebrecht/040930-NL-bartok.html
http://www.magyarkronika.com/esemenyek/2011/1005-5.html

Részlet Tóth Vali Magyar Krónika írásából
cikk küldése | nyomtatási verzió

Franciaország

MARTIN SZEKELY
ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁS

      A nemzetközi hírű magyar származású francia formatervező, Martin Szekely műveiből nyílt életmű-kiállítás 2011. októberében a párizsi Pompidou Központban.
      
      Pierre Székely szobrász és Székely Vera képzőművész 1956-ban született fia a nagyközönség számára kevésbé ismert alkotó, holott művészi megközelítésű bútorait és használati tárgyait – amelyeket egyszerűség és praktikusság jellemez – a világ legjelentősebb kortárs gyűjteményeiben őrzik, egyebek mellett a párizsi Pompidou Központban, a Musée des Arts Décoratifs-ban, a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) és a jeruzsálemi Israel Múzeumban.
      Martin Szekely az úgynevezett Pi székkel vált elismert formatervezővé, amelyet 1983-ban készített, s amely egyszerre idéz egy hajlított ívű napozóágyat és egy hátradöntött rideg fogorvosi széket. Megannyi sorozatgyártásra szánt hétköznapi tárgy fűződik a nevéhez: a felfordított gúlát formázó Perrier- vagy a középen összeszűkülő Heineken-pohár, a mozikba tervezett kétszemélyes Love seat-ülés, valamint különböző utcabútorok, padok, órák, buszmegállók, hirdetőtáblák, villanyoszlopok. Tervezett magasfeszültségű villanyvezetéket a francia elektromos műveknek, ékszert a Hermes divatcégnek, elegáns fémedényeket és evőeszközöket a Christofle-nak, táskát a Delvaux-nak.
      Martin Szekely életmű-kiállítása január 2-ig tekinthető meg Párizsban.
      
      http://www.artfact.com/artist/szekely-pierre-hr6w6ji2dg
      http://www.seter.com/Products/Martin%20SZEKELY_Biography_ENG.pdf
Részlet a Népszava cikkéből
http://kultura.hu/main.php?folderID=948&ctag=articlelist&iid=1&articleID=318423
cikk küldése | nyomtatási verzió

KORÓDI LUCA KIÁLLÍTÁSA

      Novemberben önálló tárlattal jelentkezik Koródi Luca a párizsi Galerie Le’Halle-ban,ahol afrikai témájú tájképeit mutatják be Virág Judit Galéria és Aukciósház szervezésében.
      E-posta: info@viragjuditgaleria.hu
      http://www.viragjuditgaleria.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kanada

SZÉKELY IMRE GRAFIKUS MŰVÉSZ ÚJABB AKCIÓJA
A WIKILEAKSÉRT

      A Brit Kolumbiában élő grafikusművész portré képet készített a WikiLeaks alapítójáról, Julian Assangeről.
      Székely Imre szerint a WikiLeaks századunkban a legjobban járult hozzá az átláthatósághoz és a véleményszabadság elősegítéséhez. A WikiLeaks alapítója Julian Assange modern életünk egyik legérdekesebb alakja, aki bátran kiáll a sajtószabadság mellett. Nem véletlen, hogy Steven Spielberg megkapta a jogot hogy a Guardian két újságírója a WikiLeaksről és Julian Assangeről irt könyvét filmre vigye, s hogy a Time Magazin Assanget beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabbnak tartott embere közé. Az ausztrál állam a Sydney Béke Arany Medállal tüntette ki Assanget.
      Székely Imre az Assangeről készített képét át kívánja nyújtani a WikiLeaks alapítójának, ehhez kéri a magyar olvasók segítségét.
      
      Az eladott képei árából Székely támogatja szülőhazája, Magyarország művészetét és kultúráját.
      
      http://www.youtube.com/user/szekelygallery?feature=mhee#p/a/u/1/ChY4V2_fynE
      www.szekelygallery.com
      E-posta: szekelygallery@shaw.ca
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE LETT
A DUNAI PANORÁMA ÉS A DUNAI RAKPARTOK
ÚJ MŰEMLÉK A VILÁGÖRÖKSÉGEN

      Széchenyi álmát, Buda-Pestet, egyesítő városépítészeti gesztussal először összefogó dunai rakpartokat jelölték meg műemlék-táblával a főváros Világörökségén, a Vigadó téren és a Batthyány téren.
      A Budapest Világörökségéért Alapítvány /BVA/ elnöke Prof. Dr. Horváth János, ügyvezető elnöke Bouquet László.
      A műemléktáblákat mindkét téren a Duna felőli mellvédfalon helyezték el.
      2011. augusztus 25-i rendeletben műemlékké nyilvánították a budai és pesti rakpartok 12 km hosszú, javarészt az 1870-es években épült belső szakaszát.
      A rakodópart kövei / Duna-parti Világörökségünk címmel a BVA a közelmúltban négy hónapon át magyar-angol nyelvű szabadtéri kiállítást tartott fenn a rakpartokról és a panorámáról a Duna-korzón, megalapítva ezzel a jövőben rendszeresen jelentkező Korzó Galériát.
http://www.budapest.com/budapest_kalauz/latnivalok/budapest_vilagoroksegei/dunai_panorama_es_varnegyed.hu.html
http://nevezettesegek.blogspot.com/2010/03/vilagoroksegek-magyarorszagon.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ ARTPORTAL NEMZETKÖZI HIREI

      MAGYAR-NÉMET IPARMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS:
      Kézfogás/Händedruck-Budapest/Karlsruhe
      
      
      A kiállítás a 2010-ben, Karlsruhében, a XX. Európai Kultúrnapok keretében rendezett Áthidalni/Überbrücken című tárlat viszonzásaképpen mutatja be a mai magyar és német iparművészet jeles alkotóinak munkáit.
      BTM Budapest Galéria
      
      
      EURÓPA SZÖVETE KIÁLLÍTÁS ÉS KONFERENCIA
      A budapesti székhelyű Dobrányi Ildikó Alapítvány és a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet indította útjára azt a neves európai kárpitművészek együttműködésén alapuló alkotófolyamatot, melynek eredményeképpen 2011 első félévére, Magyarország soros EU-elnökségének időszakára elkészült az a különleges 21. századi szövött kárpit együttes, az Európa szövete, melyet 2011. május 20. és augusztus 14. között a brüsszeli Royal Museums of Art and History-ban láthatott, 2011. október 13-tól november 27-ig pedig a budapesti Iparművészeti Múzeumban láthat a nagyközönség.
      http://artportal.hu/aktualis/kiallitasok/europa_szoevete_web_of_europe
cikk küldése | nyomtatási verzió

NEMZETI REGISZTER

      Magyarország útjára indította a külhoni magyarságot megszólító kezdeményezését, a Nemzeti Regisztert, amely 2011. október 17-étől honlap formájában elérhető. Megalkotásának célja az, hogy közvetlenül lehessen kapcsolatba lépni a világ számos pontján élő valamennyi magyarral. Ez a honlap hasznos információkat tartalmaz a magyarság közéleti kérdéseiről, illetve fórumot teremt az egymástól távol élő magyar közösségek számára a párbeszédre. Ennek érdekében számos lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy folyamatosan frissülő, élő rendszer működhessen. A nyugati diaszpóra szervezetek megoszthatják egymással és az oldalra látogatókkal az általuk szervezett programokat, beszámolókat, illetve képet és videót is feltölthetnek.
      A Nemzeti Regiszter a magyarság azon tagjaira is számít, akik már kevésbé beszélik a magyar nyelvet.
      A honlap ezért a magyar mellett angol nyelven is elérhető nemzetiregiszter.hu, vagy a hungarianregister.com internetes címeken.
cikk küldése | nyomtatási verzió

EMLÉKTÁBLA A SZÁGULDÓ RIPORTERNEK
BUDAPEST

      Efraim Kishon, Kishont Ferenc a 20. század legsikeresebb magyar születésű izraeli írója tiszteletére avatott emléktáblát Tarlós István főpolgármester és Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet.
      
      A Budapesti Operettszínház előtt egy kőkocka három oldalán elhelyezett bronz táblák - Király Vilmos munkái - magyar, héber és angol nyelven idézik meg a száguldó riporter Efraim Kishon, vagyis Kishont Ferenc (1924-2005) író, rendező és világhírű humorista emlékét.
      Az avatón ott volt Kishon két gyermeke, Rafi és Renana, s megjelent a budapesti svájci nagykövet is, hiszen Kishon utolsó éveit Svájcban töltötte és ott is halt meg.
      
      Efraim Kishon Budapestről származott el. Szakmai példaképének tartotta Karinthy Frigyest és Molnár Ferencet, "humora, a híres pesti humor a magyar-zsidó együttélést szimbolizálja. A helyszín kiválasztásában szerepet játszott, hogy az író, humorista gyakran megfordult barátaival a pesti Broadwaynek nevezett környék kávéházaiban.
http://nol.hu/kult/tarlos__efraim_kishon_humora_a_magyar-zsido_egyuttelest_szimbolizalja
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

DALOS GYÖRGY KITÜNTETÉSE

      A német egység helyreállításának 21. évfordulója alkalmából németországi kitüntetésben részesült Dalos György.
      
      A Bundeszentrale für Politische Bildung a német egység úgynevezett polgári díját adományozta a Németországban élő magyar írónak.
      
      A zsűri indoklásában méltatta a 68 éves magyar író életművét, hangoztatva, hogy az jelentős mértékben hozzájárult Németország és keleti szomszédai, köztük Magyarország közeledéséhez. Dalos György az "Emberek - a német egység főszereplői" kategóriában kapta a díjat.
MTI
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

A BAROSS KÖZTÁRSASÁG 1956
EÖRSI LÁSZLÓ

      A „Baross Köztársaság” 1956 (A VII. kerületi felkelőcsoportok).
      1956-os Intézet – ÁSZTL – L’Harmattan közös kiadásában megjelent tanulmánykötet az 1956-os fegyveres felkelés erzsébetvárosi eseményeit tárgyalja. Az ellenállás résztvevői túlnyomórészt halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokból és többszörös elítéltekből toborozódott. E csoportok csaknem az októberi harcok befejezésekor alakultak, hogy részt vegyenek a sztálini rendszer lebontásában. A novemberi harcokból viszont alaposan kivették a részüket, a belvárosi körzetben ők folytatták legtovább az ellenállást az óriási szovjet túlerővel szemben.
      E kerület fegyveres forradalmárai közül ítéltek halálra a legtöbbet, összesen 37-et. Közülük egyiküket sem részesítették kegyelemben.
      
      http://www.rev.hu/portal/page/portal/rev/kiadvanyok/eorsi_baross
      www.eorsilaszlo.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÁSODIK AVENUE
HALÁSZ PÉTER

      Halász Péter író, újságíró 1922-ben született Budapesten. Számos regényt, színművet, filmet és hangjátékot írt. 1956-ban hagyta el Magyarországot. New Yorkban majd Londonban élt, végül Münchenben telepedett le. 1957-1987 között a Szabad Európa Rádió munkatársa. 2010 februárjában írói és újságírói munkájának elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta. Második Avenue című könyve először 1967-ben jelent meg Kanadában. A regény New York magyar negyedébe vezeti az olvasót, a Második Avenuera, a 70-edik és 80-adik utcák között elterülő városrészbe, melyet valaha úgy neveztek: „Little Hungary”. „Jelképes értelemben is Második Avenue ez az itt lakók életében : második út, második lehetőség. Új világ, új haza. A szerző, aki tökéletesen ismeri Amerikát is és a menekült-sorsot is, végigvezeti a négy Horváthot az emigráns-lét minden stációján: nyelvtanulás, új szokások, új ízek, új időjárás, új barátok. Minden megváltozik. Más a politika, a pénz, a szerelem, még a halál is. És nincs visszaút.”
Bíró Ádám író, könyvkiadó, Párizs
cikk küldése | nyomtatási verzió

NYUGATI VÁRTÁN
SZABÓ ZOLTÁN

      Összegyűjtött írások az emigrációból két kötetben, 800 oldalon
      Kiadó: Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem, Osiris Kiadó
      Szerkesztő: András Sándor
      http://mardishongrois.blogspot.com/2011/10/zoltan-szabo-nyugat-vartan-souscription.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

SMUGGLED

      A történet Magyarországon és Romániában játszódik, főhőse Farkas Éva, zsidó származású 5 éves kislány, akit egy lisztes zsákban csempésznek át a határon Romániába a nácik elől s, aki csak 1990-ben szerzi vissza igazi nevét és identitását.
      
      Christina Shea bostoni írónő idén nyáron megjelent, "Smuggled" című könyvéről a Boston Globe-ban jelent meg ismertető http://articles.boston.com/2011-07-14/ae/29774187_1_tennis-ball-innate-skills-local-pharmacist.
      http://bestdamncreativewritingblog.com/2011/04/04/review-smuggled-by-christina-shea/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

85 ÉVE HUNYT EL HOUDINI
A VILÁG LEGNAGYOBB SZABADULÓMŰVÉSZE

      http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/houdini-a-sztarbuvesz
cikk küldése | nyomtatási verzió

KAROSI BÁLINT

      The Boston Musical Intelligencer a Liszt emlékév alkalmából rendezett Karosi orgonakoncertről irt elismerő dicsérete, Richard Bunbury írása .
      
      http://classical-scene.com/2011/10/26/from-hell-to-heaven-at-st-cecilia’s/
cikk küldése | nyomtatási verzió

DEÁK ISTVÁN CIKKE

      Deák István történész cikke, a Népszabadság 2011. október 17-i számában jelent meg, Elvesztett háborúk és nemzeti illúziók címmel.
      Hozzászólás Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes a trianoni beszédéhez.
      http://nol.hu/lap/forum/20111017-elvesztett_haboruk_es_nemzeti_illuziok
cikk küldése | nyomtatási verzió

KÉT HÍRES MAGYAR KÜLFÖLDI POLITOLÓGUS
CHARLES GATI ÉS SCHÖPLIN GYÖRGY

      IWM osztrák társadalomtudományi intézet estjén Charles Gati magyar származású amerikai politológus és Schöpflin György Fidesz MPSZ-es európai parlamenti képviselő eltérő véleménye.
      http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=483073&referer_id=friss
      www.schopflingyorgy.hu
      http://schopflin-iroda.blogspot.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

AZ AMERIKAI MAGYAR KOALICIÓ

      A Koalíció támogatott kiadványai az Amazonon.
      http://www.amazon.com/gp/aag/main?ie=UTF8&sshmPath=at-a-glance&isAmazonFulfilled=0&marketplaceID=ATVPDKIKX0DER&isCBA=&orderID=&asin=B005ZBLPD0&seller=A1Y47FCTFJNKMW&isPopup
      
      http://www.hungarianreview.com/
      
      1120 Connecticut Avenue, NW, Suite 280, Washington, DC 20036.
      Tel: (202) 296-9505, Fax: (202) 775-5175
      Honlap: http://www.hacusa.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR SÜTEMÉNYEK
HUNGARIAN BAKERY

      1850 Browns Gap Tpke
      Charlottesvile, VA 22901
      Tel: (855) HUN-BAKE (855-486-2253)
      E-Posta: sales@hungarianbakery.com
      http://www.hungarianbakery.com/history.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

HULES ENDRE KÉSZÜLŐ ÚJ FILMJÉRŐL

      Fran Iszak könyvéből készül Hules Endre legújabb filmje.
      „FREE TO ALL TO FREEDOM 1956. július 13.
      Historic Escape from the Communist Tyranny „könyve alapján.
      www.freedomplane.com
      
      http://www.facebook.com/pages/United-Magyar-House-Inc/108141239228339
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYARORSZÁGI ONLINE TELEFONKÖNYV

      http://tudakozo.telekom.hu/main?xml=main&xsl=main
cikk küldése | nyomtatási verzió

HUNGARIAN MISSOURI EDUCATIONAL PARTNERSHIP

      Joe Adorjan tb. magyar konzul vezetése alatt a Saint Louis - Missouri, Washington University, Webster University , a Kolozsvári-, a Corvinus-, a Pázmány Péter- , a Debreceni- , Pécsi-és a budapesti Műszaki és Közgazdasági Egyetem közötti együttműködése.
      
      http://www.hungary-mo.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió

KIVÁNCSIAK KLUBJA

      Érdekességek
      http://www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/kivklub/html/index.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

GEORGIAI MAGYAR EGYHÁZ

      A Hungarian Community Church of Georgia honlapján megtalálható az idei 1956-os megemlékezésről irt D. Karádi Katalin által irt cikk és emlékünnepség képei.
      http://www.hungarianchurch.org/archivum-hu.html
      
      http://www.hungarianchurch.org/cikk3-hu.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

HHRF HÍRLEVÉL

      www.hhrf.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT ENYEDI JÁNOS

      Hatvanhárom éves korában St. Petersburg , Floridában elhunyt Enyedi János nemzetközileg ismert képzőművész a washingtoni képzőművészeti élet kimagasló egyénisége .
      Enyedi Southern Illinois University Carbondale, IL, egyetemen a Corcoran Művészeti Iskolában Washington DC-ben és az Ohio University Athénban végezte művészeti tanulmányait. Az amerikai haditengerészetben 1970-1976 között szolgált. Nemrég a tiszteletére „János Enyedi Artist of the Year" díjat alapítottak.
      Műalkotásai többek között a Chrysler Museum of Art, Norfolk, VA, a Butler Institute of American Art, Youngstown, OH, és a Morris Museum of Art, Augusta, GA múzeumaiban láthatók. Több amerikai nagykövetség pl. Ukrajna, Kambodzsa, Bolívia, Franciaország és Azerbajdzsán fővárosaiban volt kiállítása.
      Washington, DC, New York City, Pittsburgh, Cleveland, Denver, Dallas, Norfolk, Virginia Beach , Richmond, Budapest, Köln, Berlin és Dél-Korea közterületein vannak szobrai. Halálhíréről a The Washington Post 2011. október 12-i számában olvashattunk.
      http://www.legacy.com/obituaries/washingtonpost/obituary.aspx?n=janos-enyedi&pid=154037145
cikk küldése | nyomtatási verzió

ELHUNYT DR. NYIRJESY ISTVÁN

      81 éves korában Washingtonban elhunyt Nyírjesi István szülész-nőgyógyász. 56 éven keresztül praktizált . Ismert magyar közéleti szemelyiség volt , többek között a Washingtoni Magyar Klub egyik alapítója és annak korábbi elnöke volt.
      http://obits.dignitymemorial.com/dignity-memorial/obituary.aspx?n=Istvan-Nyirjesy&lc=2216&pid=153877223&mid=4831737&locale=en-US
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hozzájárulás

ADOMÁNY

      A Nyugati Hírlevél költségeihez adóból levonható hozzájárulásokat szívesen veszünk a Hungarians of Louisiana Inc, azaz HUNGARLA számára kiállított csekken.
      Kérjük jelölje meg, hogy a Nyugati Hírlevél számára küldi az összeget.
      Cím:
      HUNGARLA
      1417 Bordeaux Street
      New Orleans, LA 70115
      www.hungarla.com
      Adómentességi szám: DLN:17053072012041
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2011