független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

167. szám
2013. január 1.


Boldog újévet!
ADY ENDRE

      Ezúttal sírva, szépen
      Forgok meg lelkemnek régi
      Gyermekes életében:
      Boldog új évet kívánok.
      Boldog új évet kívánok,
      
      Mindenki tovább bírja
      E rettenetet,
      E szamárságot,
      Mint szegény, mint bírom én, én,
      Gyönyörködve,
      Óh, én szegény
      Lelki kémény.
      Boldog új évet kívánok.
      
      Ontom a füstjét
      A szavaimnak,
      Pólyálva és idegesen,
      Be messze ringnak
      Az én régi terveim,
      Az én régi társaim is
      De messze vannak,
      Boldog új évet kívánok.
      
      Új év Istene, tarts meg
      Magamnak
      S tarts meg mindenkit
      A réginek,
      Ha lehet:
      Boldog új évet kívánok.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

56-OS EMLÉKKERT NEW YORKBAN

      Az 56-os forradalom 50-ik évfordulóján New York és környékének magyarsága elhatározta egy méltó emlékmű létesítését Amerikának abban a városában, ahol számos magyar és magyar származású polgár él és amely város oly kitörő lelkesedéssel fogadta Kossuth Lajost másfél évszázaddal ezelőtt. Méltó, hogy Amerika legnagyobb városa is magáénak mondhasson egy ilyen emléket, amihez hasonló létesült már Bostonban, Denverben, Los Angelesben és több más amerikai városban is.
      
      Nem könnyen, de végül a város vezetői elfogadták, hogy a Riverside Parkban levő Kossuth szobor mellett megépülhet az 56-os emlékmű. Emlékmű Bizottságunk azt követően nyilvános pályázatot hirdetett a terv megvalósítására. A Bizottság elnöke Papp László építész, két alapító elnöke Lakatos István ny. egyetemi tanár és Lovas György vállalkozó.
      
      Művészek, építészek Amerikából, Magyarországról, Német- és Franciaországból nyújtottak be pályázatokat. Még egy japán szobrász is részt vett. A pályaműveket a Haines Falls-i (New York állam) American-Hungarian House 56-os gyűjteménye őrzi meg. A művek kiértékelésére egy szakemberekből álló független bíráló bizottságot kértünk fel. A zsűri tagja volt Samual Albert, a New York University művészettörténet professzora, Botár Olivér, a Manitobai Egyetem tanára és a Salgó Gyűjtemény kurátora, Nonn Tamás festőművész, a Pratt Institute volt professzora, Pásztory Eszter, a Columbia Egyetem tanára, valamint Gwen Pier, a National Sculpture Society elnöke.
      
      A bíráló bizottság döntése alapján az első díjat Nagy Tamás, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete igazgatója nyerte. Az általa javasolt emlékmű terv kiemelkedő eleme egy 150x150 centiméter nagyságú gránit tömb, amely tetején 56 LED izzó jeleníti meg azt a csillagképet, amely 1956. október 23-án volt látható Budapesten. „Az ember vágyai teljesüléséhez az égiekhez fordul, felfelé tekint. Vajon hányan emelték tekintetüket 1956. október 23-án az esti órákban Budapesten az ég felé? Úgy hisszük, hogy a csillagok a REMÉNY jelképei maradnak. Remény ez a szebb jövőért, egy igazságosabb világért.”- írja Nagy Tamás beadványában.
      
      A második díjat Vadász György Kossuth díjas építész, a Hannover-i világkiállítás magyar pavilonja tervezője és Czer Péter szobrászművész közös alkotása nyerte. Ez egy félkörű kőpad előtt levő medalion a forradalomra emlékeztető felirattal.
      A harmadik díjas terv Vadász Bence építész beadványa, amely egy erősen tagolt kövezet által kialakított tér közepére helyezi az emlékplakettet.
      
      A pályaművek kiértékelése után kezdődik a várossal folytatott megbeszélés sorozat neheze. Több lépcsős tervbírálati eljárás után kerül majd sor az építési engedély megszerzésére, a kivitelező kőfaragók kiválasztására és az emlékmű megépítésére, valamint a környezet kertészeti rendezésére. Az emlékkert végleges kialakítása így meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, de Bizottságunk fel van készülve arra, hogy ezt az utat végigjárja. A megvalósítás költségei mellett a város azt is elvárja, hogy a terület és az emlékmű fenntartására egy alapítványi összeget letétbe helyezzünk.
      
      Az Emlékmű Bizottság eddigi gyűjtését a Magyar Külügyminisztérium által, külföldi magyar emlékhelyek létesítésére kiírt pályázatból elnyert összeg is segíti a szükséges építési költségek fedezését. A fenntartáshoz szükséges alapítvány összegyűjtésére a megvalósítás után kerül majd sor. Számíthatunk az eddig is nagy segítséget nyújtó George Pataki kormányzó támogatására, aki a New York város hivatalos személyeivel való kapcsolatunkat biztosította. Ha minden a kitűzött tervünk szerint alakul, az emlékpark felavatására 2014. október 23-án kerülhet sor.
Papp László
cikk küldése | nyomtatási verzió

AGNES DENES KIÁLLÍTÁSA

      Agnes Denes magyar származású képzőművészt mutatja be a New York Times 2012. december 2-i,vasárnapi száma.
      Budapesten a 30-as években született, családja Svédországba menekült, majd onnan került át az Egyesült Államokba.
      A hatvanas években festészettel próbálkozott, majd konceptuális, vizuális művészet: a landart és az ecoart felé fordult.
      
      A Museum of Modern Art/MOMA/, a washingtoni National Gallery of Art, a Whitney Museum of American Art, a San Francisco Museum, a Melbourne-i és a finnországi Ylöjärvi- museum tulajdonában vannak alkotásai.
      Jelenleg a Chelsea-ben látható szóló kiállítása látható
      2013. január 19-ig a Tonkonow galériában
      “Sculptures of the Mind: 1968 to Now,” címmel.
      535 W 22nd Street
      New York, NY 10011 Chelsea, Tel : (212) 255-8450
      http://www.nytimes.com/2012/12/02/arts/design/agnes-denes-stretches-the-canvas-as-far-as-can-go.html?ref=design
cikk küldése | nyomtatási verzió

BUDAPEST FESZTIVÁL ZENEKAR

      A Budapest Fesztiválzenekar Fischer Ádám vezényletével
      2013. január 19-én Newark, NJ ben a Perfoming Art Center szinháztermében lép fel. Hegedűn kisér Liza Ferschtman.
      A programon szerepel : Shostakovich: Jazz szvit, Bernstein: Szerenád hegedűre és zenekarra, valamint Rachmaninov: Második szimfóniája.
      http://njpac.org/show_events_list.asp?shCode=15952
cikk küldése | nyomtatási verzió

IMMIGRANTS
NEW ORLEANS

      “Immigrants” címmel mutatják Fülöp László a UNO Egyetem videó - és Marline Otte a Tulane Egyetem történelem professzorának közösen készített dokumentumfilmjét a New Orleans-i Comtemporary Art Centerben /CAC/ 2013. január 5-én este 5 órakor. A filmben a New Orleans-i közélet ismertebb emigráns alakjai, tanárok, művészek szerepelnek, köztük négy amerikai magyar is. A filmbemutatót beszélgetés követ.
      2013. január 20-ig látható a CAC–be a Home and Away elnevezésű videóinstallációs kiállítás, mely az Immigrants című filmből készült.
      Contemporary Arts Center
      900 Camp St. New Orleans, LA 70130
      http://www.cacno.org/visualarts/exhibition/2012/11/home-and-away/index.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

COLUMBUSI MAGYAROK
MAGYAR KULTÚRA BARÁTI KÖR

      2013. január 13-án 11:30-kor a LIFE STORIES OF LOCAL HUNGARIANS előadás sorozat folytatására kerül sor két előadóval.
      
      Violet Konrad, Magyarországon született, német származása miatt deportálták az oroszok 1945-ben.
      Lou Varga sikeres TV producer, a közeli Hungarian Village-nek nevezett kerületben született és nevelkedett fel a 50-es években.
      Az előadás helyszíne a Magyar Református templom.
      365 East Woodrow Avenue Columbus, OH 43207
      Az előadás / Soup & Learn/ sorozat szervezője Bártfay Artúr, tel: 614/442-6593 vagy E-posta: tiszafolyo@yahoo.com;
      www.hungarianreformchurch.webs.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR NÉPTÁNC ÉS ZENE TÁBOR INDUL FLORIDÁBAN
ELSŐ ALKALOMMAL AZ ORSZÁG DÉLI FÉLTEKÉN

      2013. március 9. és 14. között, a tavaszi iskolai szünet alatt, a Napraforgók táncegyüttes alapítója Varga Ottilia Magyar Néptánc és Zene Tábort szervez Sarasota környéki tavak mellett. A tábort Magyarországról, az Egyesült Államokból és Kanadából érkező neves tanárok és művészek vezetik. Céljuk a magyar kultúra és örökség megőrzése és átadása a fiatalabb generációknak. Lesz tánc- ének és kézművesség oktatás, táncház, úszás kajakozás, tábortűz, s finom magyaros ételek.
      
      A magyarországi Hegedüs együttes és az Életfa együttes lép fel.
      Bővebb információ a 610/888-8022 telefonszámon, illetve a www.naraforgoktabor.org honlapon kapható. A szervezés költségeihez adóalapból levonható adományokat a Kossuth Klubon keresztül kérik Néptánctábor javára megjelöléssel.
      The Kossuth Club
      P.O. Box 19774, Sarasota, FL 34276
cikk küldése | nyomtatási verzió

A RAJKÓ ZENEKAR TURNÉJA

      Danyi Lőrinc, Mata Tamás és Toldi József prímásokkal Suki Antal klarinétos, Suki Benedek brácsa, Matyi Gábor bőgős és Kuti Sándor cimbalmos szereplésével a Rajkó zenekar héttagú csoportja amerikai turnéra indul 2013. januárjában. Floridában Sarasotában január 11-én lépnek fel. 3145. South Gate Circle Sarasota Fl 342439
      Jegyrendelés: Sophie Barta: 941/7351-7121, E-posta: sofis701@gmail.com - www.TalfiMusicProduction.com
      Részletes tájékoztató: Pongrátz Entertainment, Tel: 480 684-3577
      www.rajko.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

DR.LAJOS TAMÁS ELŐADÁSA
KOSSUTH KLUB, SARASOTA

      2013. január 31-én csütörtökön délután 3 óra 30-kor a Fruitville Könyvtárban dr.Lajos Tamás angol nyelvű képes, vetített előadásában bemutatja a
      FALLEN TO TYRANNY—FROM MAUTHAUSEN TO GULAG című könyvét.
      A könyv írója Lajos Tamás Budapesten született, 1956-ban orvosként fejezte be tanulmányait, majd Kanadában és az USA-ban telepedett le, elismert szívsebész lett. 35 éven át Buffalóban praktizált és az egyetemen tanított. Könyvében nagybátyja, dr. Lajos Iván történész és jogász tragikus történetét írja le, a szovjet hatóságokkal való ötven éven át tartó eredménytelen harc történetét. A család nem tudhatta meg, mi történt vele, életben van-e? Félévszázad után sikerült egy hivatalos jelentést szerezni, miszerint 1949. szeptember 10-én egy szovjet-kazah büntetőtáborban elhunyt Lajos Iván történész, a Közoktatásügyi Minisztérium osztálytanácsosa.
      Lajos Iván 1939-ben Pécsett jelentette meg nagy feltűnést keltő, s a hatóságok által elkobzott Németország háborús esélyei a német szakirodalom tükrében című, később általánosan a „szürke könyv”-ként emlegetett munkáját, amelyben bebizonyította, hogy a küszöbön álló második világháború óhatatlanul Németország vereségével fog végződni.
      Magyarország német megszállásakor Mauthausenbe hurcolták, ahonnan 1945 nyarán tért haza. A szovjet megszállók meg 1946 nyarán a gulágba deportálták, s onnan már nem volt számára visszaút. http://www.regnumportal.hu/node/841
      Lajos Tamás könyvét az Author House adta ki. www.authorhouse.com
      Fruitville Library
      100 Coburn Rd. Sarasota, FL 941/861-2500
cikk küldése | nyomtatási verzió

HEGEDŰS ENDRE HANGVERSENYEI

      A magyaroszági zongoraművész 2013. január 19-én este fél 8-kor és január 20-án a Bay Village Kultúrtermében (8400 Vamo Road, Sarasota FL)
      A 90 perces szombati műsorán Bach, Beethoven, Chopin, Liszt és Bartók művek szerepelnek. Vasárnap, január 20-án délután fél 3-kor, 60 perces műsorán Chopin, Wagner, Dohnányi és Gershwin műveket játszik.
      Jegyek: Rapoport Márta címén , 8400 Vamo Road #1010, Sarasota, FL 34231 25 és 20 dolláros áron.
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR KLUB
WASHINGTON D.C.

      A klub következő előadására 2013. január 19-én du. 4 órakor kerül sor. Előadó dr.Váradi Péter
      “SUN ABOVE THE HORIZON” Snapshots From the History of the Solar Energy - Photovoltaic – Industry címmel 2013-ban megjelenő könyvét mutatja be. Házigazda: Révész Kinga, besegitő: Várallyay Gyula.
      Váradi Péter Szegeden szerezte meg kémiai doktorátusát, majd 1968 óta Marylandben él és kutat. 1973-ban alapította SOLAREX vállalatát.
      Több könyv írója "Szökőév", “1944, A Leap Year", "Rések a Bástyán", "Comrades, Mistakes Were Made". Könyvei magyarul a Móra Kiadónál jelentek meg, angolul az Amazonról rendelhetők.
      http://academic.research.microsoft.com/Author/20155490/peter-f-varadi
      E-posta: pvaradi@aol.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

Belgium

BRÜSSZEL MÁRAI KIÁLLÍTÁS

      Márai Sándor, az európai polgár címmel nyílt kiállítás decemberben az Európai Parlament brüsszeli épületében, amelynek célja Márai Sándor műveinek és a 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Kassa népszerűsítése.
      http://www.hirek.sk/kulfold/20121205074649/Marai-kiallitas-nyilt-Brusszelben.html
      http://ujszo.com/online/kultura/2012/12/05/kiallitas-marai-sandorrol-az-europai-parlamentben
      http://www.igazmondo.hu/posts/1986-marai-kiallitas-nyilt-brusszelben
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

FRIENDS OF HUNGARY ALAPÍTVÁNY

      A magyar kormány 15 millió dollárral hozta létre az USA-ban a Friends of Hungary alapítványt.
      A kormány elfogadja és támogatja a “diaszpóra magyarsága nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítése céljából az USA-ban Friends of Hungary elnevezéssel működő alapítványt” – olvasható a kormány határozata a Magyar Közlönyben.
      „A kormány felelősséget visel az összmagyarság szellemi, gazdasági és kulturális kötelékeinek megerősítésében, a magyarságtudat fenntartásában és ápolásában”, valamint erősíti a diaszpóra és az anyaország közötti kapcsolatokat. „Az alapítvány működése mindezek mellett hozzájárul az amerikai-magyar kulturális, társadalmi kapcsolatok megerősítéséhez, a hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez, valamint hazánk mindenkori megítélésének javításához is”
cikk küldése | nyomtatási verzió

III. VILÁGTALÁLKOZÓ

      Újabb Magyar Világtalálkozót rendeznek Budapesten és más vidéki városokban 2013. május 19 és 26. között
      http://www.programturizmus.hu/tdestination-magyar-vilagtalalkozo.html
      
      A II. Magyar Világtalálkozó filmje két részletben (12 és 8 perces bontásban).
      
      1. rész
      http://www.youtube.com/watch?v=qaaYGLLEbFk&feature=plcp
      2. rész:
      http://www.youtube.com/watch?v=x6QjJMq28jQ&feature=plcp
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOKOR BALÁZS KÖNYVBEMUTATÓ

      Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul legújabb könyvét mutatták be Budapesten 2012 decemberében.
      AZ ÉN HOLLYWOODOM kötet a hollywoodi szórakoztatóiparban dolgozó magyarokról szól. A bemutatón díszvendégek voltak, Oscar-díjas filmes művészeink: Zsigmond Vilmos és Rófusz Ferenc, valamint Salamon András filmrendező. A könyvet dr.Tanka László, a Médiamix Kiadó főszerkesztője mutatta be. A könyv megrendelhető a Kiadónál (media.mix@chello.hu),vagy telefonon 36/204-105-994.
      
      Idézetek a könyvből
      „ Oscar-díjra 17 nevezést kapott, ebből háromszor el is nyerte a legjobb filmzenéért járó szobrocskát – Rózsa Miklósról.
      
      „…73 évesen halt meg elhagyatva. Egyetlen egy hollywoodi személyiség sem ment el a temetésére... Fox neve azonban ma is magasan szárnyal, hiszen a 20th Century Fox stúdió és az igen befolyásos Fox Broadcast and TV Networks az Egyesült Államok nagyon sikeres filmes vállalatai.” - William Foxról.
      
      „ A Los Angeles melletti Szent Kereszt temetőben helyezték végső nyugalomra – a széles körben elterjedt hírek szerint saját akaratából - Drakula köpenyében. A valóság azonban nem ez. Lugosi fia a későbbiekben elmondta, hogy a Drakula köpeny ötlete tőle és apja utolsó, ötödik feleségétől, Hope Liningertől származott..,Lugosi halála idején már valóban olyan szegény volt, hogy családja nem tudta a temetés költségeit sem kifizetni. Barátja, Frank Sinatra vállalta magára csendben az anyagiakat.” – Lugosi Béláról.
      
      “ A Paramount megalapításától kezdve több mint 700 filmet készített. A 100. születésnapján hatalmas bulit csaptak, hogy megünnepeljék az évfordulót. A Paramount később eladta a tortán lévő mindahány szál gyertyát, darabonként 1000 dollárért, amit eljótékonykodtak” – George Cukorról.
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÚJ CSONTVÁRY KÉP KERÜLT ELŐ
HOLDVILÁGOS ÉJJEL TROGIRBAN

      Bellák Gábor írása
      http://artportal.hu/aktualis/hirek/bell_k_g_bor_holdvil_gos_j_trauban_csontv_ry_ismeretlen_k_p_r_l
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

KITÜNTETTÉK ESTERHÁZYT

      Esterházy Péternek ítélték oda Bremerhaven városának 2013-as Jeanette Schocken irodalmi díját. Esterházy Péter a Magyarországon 1979-ben, Németországban azonban csak nemrégiben megjelent, Termelési regény című kötetével érdemelte ki a díjat. „Nyelvi játékaival és felforgató elbeszélésmódjával Esterházy annak idején kicselezte a cenzúrát, amely átsiklott a szerzőnek a történetben lévő okos humorba burkolt rendszerkritikája fölött” – írta indoklásában a zsűri.
      Esterházy Péter európai rangú író, köteteit eddig 30 nyelvre fordították le – emlékeztetett a közlemény. „Elbeszélőként olyan súllyal van jelen, hogy új jelentést ad a könyv fogalmának: általa a nagyság és a szépség szövegből épült házába lépünk be, ahol az olvasó jól tud élni” – írták.
      A díjat 2013. május 5-én adják át a bremerhaveni történeti múzeumban.
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=7350
cikk küldése | nyomtatási verzió

Olaszország

MAGYAR OLASZ KULTURÁLIS ÉVAD

      A magyar, illetve az olasz Külügyminisztérium által közösen előmozdított kulturális kezdeményezés célja a magyar-olasz diplomáciai és kulturális kapcsolatok további elmélyítése, a képzőművészettől a zenén, filmművészeten, irodalmon, nyelvészeten át a divat és a borászatig a kultúra és tudomány szinte minden területét átölelik. A rendezvények megvalósításában számos magyar illetve olasz, nemzetközi rangú intézmény vesz részt.
      A 2013-as magyar-olasz kulturális évadban koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, filmnapok, könyvbemutatók, összesen mintegy 100-100 program várja a közönséget hat magyar és nyolc olasz városban.
      
      2013-ban ünneplik Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulóját, számos előadáson szólalnak meg a nagy operaszerző művei, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig fellép például az Il Giardino Armonico is.
      Jövőre Olaszország lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa és erős olasz jelenlét várható a design héten is.
      
      A Szépművészeti Múzeumban Caravaggiótól Canalettóig címmel olasz barokk festészeti kiállítás nyílik, míg Firenzében a Budapesti Történeti Múzeum szakmai irányításával Mátyás király korát bemutató tárlatot rendeznek.
      A Budapesti Fesztiválzenekar május 18-án Rómában koncertezik, és a Cividale del Friuli művészeti fesztiválon : Magyarország lesz a fővendég. Koncertet ad a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, lesz Ligeti-est, fellép pl. a Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház is.
      A kulturális évad programja rövidesen a http://magyarolasz.hu honlapon lesz elérhető.
http://ujkonyvpiac.hu/artjump.asp?id=7381
www.magyarintezet.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

MAGYARORSZÁG ÉVSZÁZADAI

      Emlékkönyv Várdy Béla történész és Várdy Huszár Ágnes
      irodalomtörténész professzorok tiszteletére.
      
      Néhány héttel ezelőtt jelent meg a Várdy-házaspár tiszteletére egy 625
      oldalas kötet [Festschrift], amelyhez Michael Hayden tábornok, a CIA volt
      igazgatója, valamint Richard P. Mulcahy Professor, a University of Pittsburgh
      tanára, írtak egy-egy előszót. Ennek a kötetnek egyik érdekessége, hogy
      mind Hayden tábornok, mind Mulcahy professor egykor Várdy Béla professzor
      diákjai voltak. A Várdy-házaspár három gyermekén kívül a kötethez harmincegy
      jeles amerikai, kanadai, olasz, és magyar tudós járult hozzá egy-egy magyar
      vonatkozású fejezettel. A könyv elején található Várdy Béla és Várdy Huszár
      Ágnes két különböző korból származó fényképe, a kötet végén pedig a szerzők
      válogatott bibliográfiája és biográfiája, valamint a kötet bevezetőinek,
      szerkesztőinek, és szerzőinek rövid életrajza.
      
      A kötet címe: Hungary Through the
      Centuries. Studies in Honor of Professors Steven Béla Várdy and Ágnes Huszár Várdy
      Előszó: Gen. Michael Hayden, szerkesztette Richard P. Mulcahy, Angi János és Glant Tibor Kiadta a Columbia University Press, 2012.
      A kötet megrendelhető a Columbia University Press-nél $70 dollárért, s lényegesen alacsonyabb áron a következö E-posta címen: svardy@aol.com.
cikk küldése | nyomtatási verzió

FALUDI FISCHER ILONA

      Újrakezdés - Egy cirkuszhercegnő élete
      Pro Pannónia Alapítvány 2012-es kiadásának szerzője a "halálforgás" egykori világhírű csillaga, akinek élete összefonódott a cirkusz világával. Ma Ludwigsburgban élő, egykori pesti kislánynak a szegénységből, a szürkeségből való kitörés lehetőségét jelentette a művészvilágba történő bejutás. Becsvágya, kitartása, szorgalma alapján, nehéz munkával ez sikerült neki, s meghódította a világot, s közben csaknem életével fizetett az egykori világszám bemutatása közben bekövetkezett balesetéért.
      http://bookline.hu/product/home.action?id=118054&type=22&_v=Faludi_Ilona_Ujrakezdes_Egy_cirkuszhercegno_elete
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR TÉMÁJÚ ANGOL NYELVŰ KÖNYVEK
A 2012-ES AEEES KONFERENCIA KÖNYVÁRUSÍTÓI SÁTRAIBAN

      THE ONCE AND FUTURE BUDAPEST
      Nemes Róbert könyvét a Northern Illinois University Press adta ki 2005-ben.
      http://www.nationalismproject.org/books/bookrevs/Nemes.html
      
      CAPITALISM FROM OUTSIDE? ECONOMICS CULTURE IN EASTERN EUROPE AFTER 1989
      Kovács Mátyás János és Zentai Violetta könyvét a Central European Press, könyvkiadója Budapest CEU adta ki 2012 –ben.
      http://www.ceupress.com/books/html/CapitalismfromOutside.htm
      
      CONSTITUTION FOR A DISUNITED NATION
      On Hungary­s 2011 Fundamental Law
      Budapest CEU 2012. 586 oldal.
      http://www.ceupress.com/books/html/ConstitutionsForADisunitedNation.htm
      
      ISBN: 978-615-5225-18-5
      
      FROM THE CULT OF WASTE TO THE TRASH HEAP OF HISTORY
      The Politics of Waste in Socialist and Postsocialist Hungary
      Gille Zsuzsa tanulmányát az Indiana University Press adta ki 2007
      ISBN: 978-0-253-34838-8
      http://www.iupress.indiana.edu/product_info.php?products_id=41653
      
      DOMESTIC VIOLENCE IN POSTCOMMUNIST STATES: Local Activism, National Politics and Global Forces . Szerkesztette Fábián Katalin Indiana University Press 2010.
      http://www.alibris.com/booksearch?qwork=11924205
      
      CONTEMPORARY WOMEN’S MOVEMENT IN HUNGARY : Globalization Democracy and Gender Enquality
      Fábián Katalin könyvét a Woodrow Wilson Center Johs Hopkins University Press adta ki 2009-ben.
      http://www.amazon.com/Contemporary-Womens-Movements-Hungary-Globalization/dp/0801894050
      IN DEFENSE OF CHRISTIAN HUNGARY RELIGION, NATIONALISM AND ANTISEMITISM 1890-1944
      Paul A. Hanebrink, a Rutgers Egyetem Magyar Tanszéke vezetőjének könyvét a Cornell University Press adta ki 2006-ban.
      
      ITALY AND HUNGARY
      Italy & Hungary: Humanism and Art in the Early Renaissance
      Szerkesztette Farbaky Péter és Louis A. Waldman. Kiadta Villa I Tatti Firenze, ISBN13: 9780674063464
      http://www.powells.com/biblio?isbn=9780674063464
      www.iti.mta.hu/2012_0426_tatti-kotetbemutato.html
      
      CULTURE AND COSTUMS OF HUNGARY
      Oksana Buranbaeva és Vanja Mladineo 2011-ben készült tanulmányát a Green Wood Kiadó Santa Barbarában adta ki.
      ISBN 978-0-313-38369-4
      http://www.amazon.com/Culture-Customs-Hungary-Europe/dp/0313383693
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

ASCHER TAMÁS DARABJÁRÓL

      2012. december 16, vasárnapi számában a The New York Times Ben Brantley az art szekcióban a tavalyi év 10 legjobb színházi előadása közé sorolta az Ascher Tamás által rendezett Csehov darabot a Ványa bácsit. Kate Blanchett főszereplésével a Sydney Theater Company körbejárta a világot és New York és Washington színpadjain is látható volt Ascher rendezte Ványa bácsi.
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOSTON GLOBE

      2012. november 27-i számában Bónis Éva szakácskönyveiről számol be.
      http://bostonglobe.com/lifestyle/food-dining/2012/11/27/she-recreated-her-hungarian-food-from-taste-memories/MJM4MHTImX7GlkktkIgvfP/story.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

A MAGYAR IRODALOM KÜLFÖLDI MÉLTATÁSAI

      A KORTÁRS MAGYAR IRODALOM MÉLTATÁSA A CORRIERE DELLA SERÁBAN
      
      A válságban levő Európát megmentő alkotásoknak nevezte a mai magyar szépirodalom műveit Giorgio Pressburger író a vasárnapi Corriere della Sera napilapban. „Az irodalom Keletről jön. Négy magyar szerző visszaadja az európai kultúra erejét” címmel írt cikket a magyar-olasz író a legnagyobb példányszámú olasz napilap kulturális rovatában.
      Pressburger szerint a kultúrát is súlyosan érintő gazdasági válságban egyedül a szórakoztató és piaci bevételt biztosító könyvek jelennek meg. Mint írta, „az irodalom, a legmélyebb és legszebb irodalmi művek azonban még léteznek, mi az hogy! És a nálunk is nagyobb válságban levő európai országokból érkeznek - ismét Keletről jönnek, például Magyarországról” – fogalmazott Pressburger.
      Hetven-nyolcvan évvel ezelőtt Magyarországról „tényleg kereskedelmi regények jöttek, melyek egy szempillantás alatt bestsellerré váltak Zilahy, Körmendi, Herceg, Molnár... Ma ugyanettől a nemzettől igazi irodalmi remekművek érkeznek” – tette hozzá.
      Pressburger az utóbbi hónapokban az olasz kiadóknál megjelent négy magyar szerző könyvét említette: a németül író Susann Pásztor Ein fabelhafter Lügner (2010) című regényét, Esterházy Péter Semmi művészet (2008), Nádas Péter Emlékiratok könyve (1998) című munkáját, valamint Kosztolányi Dezső Esti Kornélját (1933).
      (Sárközy Júlia–MTI)
      http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=7399
      
      
      ASSZONY A FRONTON
      Polcz Alaine németül megjelent regényét, az Asszony a frontont méltatta a Die Presse. Jó oka volt annak, hogy Polcz Alaine visszaemlékezései csak a kommunizmus bukása után, 1991-ben jelentek meg, hiszen a II.világháború végén Magyarországon orosz katonák által elkövetett tömeges erőszaktételek témája sokáig tabu volt Magyarországon – írta az irodalmi szemle szerzője, Eva Steindorfer az életrajzi jellegű regényről az osztrák napilapban. Meglepő és tulajdonképpen érthetetlen, hogy a többszörösen kitüntetett, sok nyelvre lefordított írás csak 21 éves késéssel jelent meg németül.
      http://ujkonyvpiac.hu/artjump.asp?id=7398
      
      
      NÁDAS PÉTER ÉS SZERB ANTAL
      Nádas Péter Párhuzamos történetek, illetve Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét az év legfontosabb könyvei között méltatják horvát kritikusok az egyik legolvasottabb országos terjesztésű napilap, a Jutarnji list szombati összeállításában. „A Párhuzamos történetek kétféle reakciót válthat ki az olvasóból: azok, akik feladják az első tíz, száz vagy ezer oldal után, nehezen fogják megérteni, mitől vannak elragadtatva azok, akiket Nádas szövegmonstruma már az első oldalakon bekebelezett” – írta Miljenko Jergovic az általa kiválasztott 17 legfontosabb könyv egyikéről, a magyar író művéről.
      A szarajevói származású zágrábi irodalmár, aki az egyik legismertebb és legtöbbet fordított kortárs szerzőnek számít a régióban, „maradéktalanul” a „bekebelezettek” csoportjába sorolta magát, megjegyezve, régóta nem olvasott „ilyen intenzív prózai szöveget”. A napilap műfajonként is számba vette a Horvátországban idén kiadott mintegy 1500 címet. Az „idegen próza” kategória élén Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye végzett Adriana Pitesa válogatásában.
      A Jutarnji list újságírója szerint az Utas és holdvilág – „egy sötét és klausztrofóbiás mű helyett” – szellemességével Thomas Mann A kiválasztott című regényéhez hasonlítható. Ugyanakkor olyan megható és felzaklató is egyben, „mint minden jó társadalmi szatíra, amely azokról szól, akik megpróbálnak kibújni a konvenciók alól, és dekadens módon a szerencse nyomába szegődnek, mielőtt a rendszer felszippantaná és pontosan meghatározott helyre rakná őket”. Adriana Pitesa hozzátette: ez egy olyan regény, amellyel addig nyaggatjuk ismerőseinket, amíg azt ők is el nem olvassák.
      Nádas Péter Párhuzamos történetek című trilógiája a Fraktura kiadó gondozásában, Xenia Detoni fordításában jelent meg nemrég horvátul. Szerb Antal Utas és holdvilág című művét az Oceanmore kiadó jelentette meg nyáron Viktorija Santic fordításában.
      (MTI)
      
      http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=7397
      http://ujkonyvpiac.hu/artjump.asp?id=7372
      
      
      KONRÁD NÉMETÜL
      Konrád György magyar író Zsidókról című kötetének német nyelvű kiadását méltatta 2012. december 17-i számában a Tagesspiegel című német lapban . A cikk írója, Stephen Tree szerint a Suhrkamp kiadónál megjelent esszégyűjtemény „izgalmas és tanulságos olvasmány mindazoknak, akik többet akarnak tudni az önazonosság kialakulásáról és az identitás kezeléséről”.
      A berlini lap szerzője a magyar író pályafutását ismertetve kiemelte, hogy Konrád „hű maradt magyar hazájához” a Nemzetközi PEN Club elnökeként és a Berlini Művészeti Akadémia elnökeként is. Hozzátette: a rendszerváltás után magas állami kitüntetésekkel ismerték el munkásságát.
      http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=7403
cikk küldése | nyomtatási verzió

STOCKHOLMI KIÁLLÍTÁS

      Szegedi Katalin könyvillusztrátor részvétele a Stockholmi Városi Könyvtár bevándorló nyelvekkel foglalkozó kiállításán. A japán, perzsa és litván nyelveket képviselők mellett magyart is meghívtak a kiállításra. Gergely Tamás írása.
      http://www.lenolaj.hu/vizual/kulonleges-muveszet/lenka-stockholmban/
cikk küldése | nyomtatási verzió

NYERTEK A SOPRONI DIÁKOK

      Világelső lett a soproni gimnazisták robotikacsapata
      http://www.moonbots.org/, http://hungarobots.pulispace.com/, http://mno.hu/tudomany/vilagelso-lett-a-soproni-gimnazistak-robotikacsapata-1125062
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZABLYA CSALÁD

      Az év családja címet az Amerikai Hírújságban Szablya Ilona családja kapta.
      Szablya Ilona Washington, Oregon és Idaho államok tiszteletbeli magyar konzulja. Díjnyertes író, rovatvezető, fordító és előadó. Seattle-ben él, két egyetemi diplomát szerzett, hat nyelven beszél és 700 publikációja közül több díjat is nyert. Díjnyertes könyve A Vörös Csillag lehull, amely egy illegális fiúcserkészcsapat történetéről szól az 1956-os felkelés idején, a 40. évfordulóra jelent meg. A könyv angol nyelvű kiadása 1996-ban a Washingtoni Sajtószövetség és az Amerikai Női Sajtószövetség díját nyerte el.
      Januárban jelenik meg új életrajzi könyve, mely 1942-1956 közötti időszakot írja le My Only Choice címmel.
      http://amerikaihirujsag.com/2012/11/30/az-ev-magyar-csaladja-amerikaban/
      Helen M. Szablya, Hon. Consul General
      E-mail: szablyahj@aol.com
      Web: www.szablya.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

LILLY

      Wall Street Journal 2012. december 8-9. számában Henry Allen cikke Greetings from Lilly Land címmel Kathryn Livingston /született Záhony Clementis Katalin/ "Lilly: Palm Beach, Tropical Glamour, and the Birth of a Fashion Legend."című regényét elemzi.
      Kiadta a Wiley Kiadó http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444897304578046573808805056.html?KEYWORDS=Lilly+Henry+Allen
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

MEGJELENT A VASVÁRY GYŰJTEMÉNY LEGÚJABB SZÁMA

      http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/vasvary/newsletter/12dec/tartalom.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

      A Debreceni Nyári Egyetem 2013-ban ismét tanfolyamokkal várja magyarul tanulni vágyó hallgatóit.
      Kurzusnaptár 2013:
      
      http://www.nyariegyetem.hu/_downloads/db_kurzusnaptar_2013_hu_v1.pdf
cikk küldése | nyomtatási verzió

MEGSZÜNTETIK A MAGYAR OKTATÁST GRONINGENBEN
HOLLANDIA

      http://www.gopetition.com/petitions/save-languages-in-groningen.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR KÉZIKÖNYV

      Megjelent a Magyar Kézikönyv Magyaródy Szabolcs honlapján.
      http://www.corvinuslibrary.com/aloldal2.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió

NAPPALI MENEDÉKHELY

      Címmel irodalmi és művészeti portál internetes folyóiratot indult, amely határon belüli és azon túli fiatal, érvényesülni vágyó tehetségek felkutatását tartja elsődleges céljának.
      http://www.nappalimenedekhely.blogspot.com/
      E-posta: Napppalimenedekhely1@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

ELHUNYT MAUTNER MIMI

      105 éves korában New Yorkban elhunyt Mautner Mimi a New York-i Első Magyar Önképző Kör alapító alelnöke volt, Bnai Zion Magyar Klub, a New York-i Magyar Színház támogatója,
      A 97 éves korában a Gloria Victis Award kitüntetésben részesült. Édesapja Donáth Ede nagy hírű zeneszerző karmester volt, tiszteletére Donáth Ede néven 5000 dolláros alapítványt hozott létre a Liszt Ferenc Zenei Egyetemen a fiatal karmesternövedékek számára.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hozzájárulás

ADOMÁNY

      A Nyugati Hírlevél költségeihez adóból levonható hozzájárulásokat szívesen veszünk a HUNGARLA (Hungarians of Louisiana Inc.) számára kiállított csekken. Kérjük jelölje meg, hogy a Nyugati Hírlevél számára küldi az összeget.
      
      HUNGARLA
      6020 Wilshire Blvd, Sarasota, FL 34237
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2013