független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

200. szám
2015. december 1.


Vers

NEMCSAK MI VÉNÜLÜNK
PETŐFI SÁNDOR

      Nemcsak mi vénülünk, mi emberek...
      Mi volna, ami nem vénülne meg?
      Nézzétek a napot, ha jön a december:
      Nem valóságos öregember?
      Későn ébred, s alig
      Hogy fölkapaszkodhatik
      Az égre, oly erőtelen;
      Mogorván néz a világra s hidegen,
      S olyan korán ledől megint ágyára.
      Majd végesvégül
      Azt is megérjük, hogy megőszül,
      És ekkor... ekkor fehér lesz sugára.
Szalkszentmárton, 1846.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

BUZSÁKI GYÖRGY ELŐADÁS
ADOMÁNYGYŰJTŐ GÁLAEST
TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG NEW YORK

      A New York-i Magyar Tudományos Társaság (NYMTT) adománygyűjtő gálaestet rendez 2015. december 9-én (szerdán), este 8 órakor Magyarország New York-i Főkonzulátusa Molnár-termében
      A New York-i Magyar Tudományos Társaság öt évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy az amerikai tudományos diaszpóra összetartását és a hazai tudományos világgal való kapcsolattartását segítse. Az alapítás óta három nagy sikerű konferenciát és 29 előadást szerveztek.
      Az ötéves évfordulót - az induláskor meghatározott célnak megfelelően - azzal ünnepelik, hogy egy ösztöndíjat alapítanak a Kárpát-medencében élő fiatal tudósok támogatására. A díjat Szentgyörgyi Albertről, a Nobel-díjas magyar kutatóról nevezték el. A tervük megvalósítása céljából a New York-i Magyar Tudományos Társaság a New York-i Főkonzulátus támogatásával adománygyűjtő gálaestet szervez
      A vacsorával egybekötött gálaeseten lehetőség lesz sikeres kutatókkal, üzletemberekkel, a New York-i magyar közélet további kiemelkedő személyiségeivel találkozni. Az esten Buzsáki György, a New York University professzora, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagja tart előadást. A Szentgyörgyi Díjat Lajtha Ȧbel professzor, az MTA külső tagja, Szentgyörgyi Albert tanítványa fogja kihirdetni.
      Jelentkezés a tudosklub@gmail.com címen.
      Adományokat csekken a New York Hungarian Scientific Society névre kiállítani és a PO Box 1564 Bloomfield, NJ 07003-1564 címre elküldeni szíveskedjenek.
      A banki átutaláshoz szükséges adatok:
      Wells Fargo Bank; New York Hungarian Scientific Society; Account # : 6606472428
      Záborszky László elnök
      MTA külső tagja, NYHSS
      http://nymtt.org/
      A Társaság által kiadott Szentgyörgyi Ösztöndíj részletei :
      ösztöndíj
      Helyszín: 223 East 52nd Street, New York, NY 10022
http://consulate.newyork.gov.hu/jotekonysagi-galaest-tudosklub
cikk küldése | nyomtatási verzió

BALOG ISTVÁN KIÁLLÍTÁS

      Balog István festőművész a nagyenyedi nyári alkotótábor alapítójának kiállítását
      2015. december 10-én a New York-i Magyar Házban Nagy Ildikó és Ioan Hädärig Inter Art Alapítvány igazgatója Nagyenyed, (Aiud) Románia nyitja meg.
      Magyar Ház : 213 East 82nd Street, New York City, NY 10028
      Telefon: (212) 249-9360
      E-posta: hungarianhouse @ gmail.com
      meghivo
cikk küldése | nyomtatási verzió

HANTAI SIMON KIÁLLÍTÁS
NEW YORK

      “BLANCS” címmel december 5-ig látható Hantai Simon kiállítása, melyre egy illusztrált teljes katalógus készült.
      Hantai Simon Magyar származású francia festő 1922-ben született Biatorbágyon. Élete nagy részét Franciaországban töltötte. Ő a legnépszerűbb Magyar származású festő a mai műkincspiacon. Nemrég 2.5 millió Eurót fizettek egy képéért. 2008-ban bekövetkezett halála után egy kétkötetes monográfia készült munkásságáról.
      Paul Kasmin Galéria
      293 10th Ave., New York, NY 10001 (212) 563-4474
      paulkasmingallery.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ ELŐADÁS
NEW YORK

      2015. december 14-én este 8 órakor kerül sor Krasznahorkai László felolvasó estjére.
      Salmon RusHdie és Krasznahorkai együtt lépnek fel.
      Helyszín:Unterberg Poetry Center Kaufmann Central Hall 92. utca Lexington Avenue sarok New York, NY
      92Y.org/poetry, Tel: 212/415-5500
      meghivo
cikk küldése | nyomtatási verzió

SAUL FIA BEMUTATÓJA AZ USÁBAN

      2015. december 18-tól látható az amerikai mozikban a Cannes-ban FIPRESCi-díjat nyert Saul fia című film.
      Zágrábban, Stockholmban, a lengyelországi Bydgoszcz-ban az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Londonban is díjazták a múlt hétvégén Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.
      hir
cikk küldése | nyomtatási verzió

DR. NAGY NÁNDOR ELŐADÁSA
TUDÓSKLUB BOSTON

      2015. december 11-én, este 6 órakor a Northeastern Universityn, CCNR & Barabasi Lab:Northeastern University Physics Department, 11. Em. 177 Huntington Avenue,Boston, MA 02115.
      Dr.Nagy Nándor, habilitált egyetemi docens (Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, (SOTE) Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet,1094-Budapest, Tűzoltó u. 58) előadásának címe: Az őssejtek csodálatos világa
      Nagy Nándor Baróton (Székelyföld) született és 1991-ben Kézdivásárhelyen az Apor Péter Líceumban érettségizett. Tanulmányok: 1993-1997 Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, 1997-2001 között SOTE doktori képzés, PhD Embriológia, elméleti-, kísérletes-, és klinikai fejlődésbiológia témában. 2004-2006-ben posztdoktori kutató: Harvard Medical School, Mass General Hospital, Pediatric Surgery, Boston. 2004 és 2007-ben meghívott előadótanár (összehasonlító gerinces anatómia és embriológia) a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Külföldi tanulmányutak: 2000-ben Albert-Ludwigs Egyetem, Anatómia Intézet, Freiburg, Németország; 2009-ben (EMBO ösztöndíj), 2011-ben meghívott kutató, illetve 2014-2016 Harvard Medical School, Mass General Hospital, Pediatric Surgery, Boston. 2011-ben habilitációs képesítés fejlődésbiológiából (SOTE). Kutatási téma: a bélidegrendszer és a bélhez-asszociált nyirokszervek embrionális fejlődése.
      Információ: Szabari Margit : szabari.margit@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

RÁC KATALIN FRANCISKA TARÓSSY ISTVÁN ELŐADÁSAI
UFL
GAINESVILLE CENTRAL EUROPEAN STUDIES (CES) MAGYAR TÉMÁJÚ ELŐADÁSAI

      A Central Europeans Studies tanszék cseh, lengyel, görög, török és magyar nyelv oktatásával és és ezen országokkal kapcsolatos tanulmányokkal foglalkozik. A tanszék vezetője Alice Freifeld többek között igen jól beszél magyarul és támogatja a magyar nyelv és Magyarországgal kapcsolatos diplomamunkákat az azzal kapcsolatos előadásokat tanulmányokat a jelenlegi bank-, jog-, management-, politika- , média- és PR-ral kapcsolatos oktatást.
      
      2015. december elsején este fél hatkor “A Modern History of Traditional Jewish Dish or How Cholent Became Hungarian”. Fraciska Katalin Rac előadása a magyarrá vált sóletről. Rác Katalin a Price Library of Judaica könyvtár koordinátora. Az előadás helyszíne a Pugh Hall főterme.
      2015. december 3-án délután 3 órakor “Europeans Refugee Crisis and Hungary: A Critical Analysis” címmel dr.Tarrósy István a Pécsi Tudományegyetem politikai tudományok adjunktusának előadására kerül sor.
      Helyszín: Keene Flint 005
      Center for European Studies University of Florida
      3324 Turlington Hall, Gainesville, FL 32611
      Tel: (352) 294-7144
      honlap
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR OKTATÁS
CLEVELAND

      A 2015-2016-os tanév tavaszi félévében Kezdő magyar 2. – Beginning Hungarian II és Egy közép-európai ország arcai: Magyarország kulturális földrajza – Aspects of a Central European Country: A Cultural Geopgraphy of Hungary címmel indulnak magyar nyelvi és kulturális órák a Clevelandi Állami Egyetem Világnyelvek, Irodalmak és Kultúrák Tanszékén (Department of World Languages, Literatures, and Cultures, Cleveland State University). A tavaszi félév 2016. január 16-án kezdődik, az órákra már lehet jelentkezni.
      További információ: Mátyás Dénes, d.matyas@csuohio.edu, 216/413 88 69
cikk küldése | nyomtatási verzió

MIKES KELEMEN PROGRAM
TÁJÉKOZTATÓ
New Brunswick – 2015

      A Mikes Kelemen Program a 2015. évben is folytatja munkáját, melynek célja, hogy a diaszpórában élő magyarok megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári, levéltári hagyatékait, és felajánlott magyar vonatkozású dokumentumokat rendezett módon összegyűjtve Magyarországra szállítsák, és gondoskodjanak későbbi méltó felhasználásáról. Az idei évben a gyűjtési munkálatok kiegészülnek a diaszpóra magyar közösségeiben végzett történeti kutatásokkal.
      A program a Miniszerelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága irányításával, valamint az Országos Széchényi Könyvtár /OSZK/ és a Magyar Nemzeti Levéltár szakmai felügyeletével zajlik.
      New Brunswickban a raktár 2015. november 15-e és 2016. február 15-e között várja a már nem használt magyar vonatkozású könyveket, dokumentumokat, hagyatékokat. Ezt követően ezeket elszállítják Magyarországra, ahol az OSZK veszi gondozásba őket.
      Az adományokkal elsősorban az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményét egészítik, valamint a kárpát-medencei könyvtárakban és iskolákban fogják elhelyezni. Terveinkben szerepel továbbá olyan magyarországi és kárpát-medencei közgyűjtemények támogatása a beérkezett felajánlások által, amelyek már eddig is jelentős emigráns gyűjteménnyel rendelkeztek.
      A raktár helyszíne New Brunswickban:
      American Hungarian Foundation Archives (American Hungarian Heritage Center) 300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08903 USA Postai cím: PO Box 1084, New Brunswick, NJ 0893-1084 USA Telefon: 732-846-5777
cikk küldése | nyomtatási verzió

KALIFORNIAI MAGYAR FILMFESZTIVÁLOK GYŐZTESEI

      LOS ANGELES
      A Liza, a rókatündér kapta a Los Angeles-i 15. Magyar Filmfesztivál közönségdíját
      A legjobb filmnek járó díjat szintén a Liza a rókatündér kapta, a legjobb rendezőnek pedig Vidnyánszky Attilát ismerték el A szarvassá változott fiú című filmjéért. A legjobb színész Kristóf Marci lett, az Utóéletben, a legjobb színésznő pedig Balsai Móni a Liza, a rókatündérben nyújtott alakításáért.
      Nemes László zárt vetítésen bemutatott Saul fia című filmje az Alex Friedman Humanitarian Award díjat kapta.
      A 15. Los Angelesi Magyar Filmfesztivál, a korábbi évekhez hasonlóan, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre, a Magyar Filmunió, és a Los Angelesi magyar főkonzulátus közreműködésével.
      SAN FRANCISCÓ 4. Magyar Filmfesztiválról összefoglaló kisfilm.
      https://vimeo.com/146924507
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR vagy MAGYAR AMERIKAI
Kérdőíves kutatás eredménye

      A többség ugyan még Amerikában élő magyarként definiálta magát, de már inkább az Egyesült Államokat tartotta hazájának. A Magyarországról bevándoroltak identitásának legmeghatározóbb tényezői között a következők szerepeltek:
      -Amerikai életük sikeressége a magyarosságihoz képest
      -Az érkezés éve Amerikába
      -A magyar néptánc jelentősége
      A kutatás eredményei további érdekességekkel is szolgálnak:
      -Kizárólag gazdasági okokra hivatkozva csak nagyon kevés résztvevő vándorolt ki.
      -Többségük már lényegesen jobbnak tartja amerikai életét a magyarországinál.
      -A válaszadók közel ugyanolyan gyakran használják az angol és magyar nyelvet otthonukban, de a Magyarországról érkezett szülők legfiatalabb gyermekei már alig tudnak magyarul.
      -Kétharmaduk amerikai állampolgár és elenyésző azok száma, akik biztosak visszaköltözésükben.
      -Átlagosan kétszer látogattak haza az elmúlt 5 évben, de a kérdőívet kitöltők több mint fele legalább heti rendszerességgel ápolja otthoni kapcsolatait.
      Részletes eredmények itt érhetőek el: http://www.facebook.com/Amerikaimagyarvagymagyaramerikai
      További információ Farkas Dezső Dezsofarkas@yahoo.com +908/672-1009 Kutatásvezető, Los Angeles, 2015.
cikk küldése | nyomtatási verzió

A NEW YORKI 56-OS EMLÉKMŰ BIZOTTSÁG
FELHÍVÁS

      Több éves munkával sikerült New York várossal elfogadtatni, hogy a gyönyörű Riverside Parkban a Kossuth szobor mellett megépülhessen 1956 forradalmának az emlékműve, ami azért is jelentős, mert 1848 és 1956 emléke így egymás mellett díszíti majd a Riverside Parkot, a Hudson folyó felett.
      Az emlékmű megépítéshez és a későbbi fenntartáshoz szükséges pénzt kell összegyűjteniük, hogy az emlékmű elkészülhessen jövő év október 23-ikára, a hatvanadik évfordulóra.
      Ahhoz, hogy az építkezés megkezdődjön, Emlékmű Bizottságnak le kell tennie New York városánál a második 250,000 dollárt - ebből már kb. 25,000 megvan. A bizottság reméli, hogy a diaszpóra magyarsága segítségével ideőben elkészül az emlékmű október 23-ára. A Memorial Committee New York várossal már egyeztetett az összegről és napokon belül aláírják a szerződést.
      Az adomány az adóból levonható. A támogatók az év elején kapnak majd egy bizonylatot, amit a 2015 évi adóbevallásnál felhasználhatnak; ugyanúgy jövőre is.
      
      New York-i 56-os Magyar Emlékmű Bizottságnak a magyar közösséghez szóló felhívásának angol szövege alább olvasható:
      felhivasszovege
      a bizottság honlapja: www.Hungary1956nyc.org
      Papp László az Emlékmű Bizottság képviseletében.
      E-posta: moclaci@aol.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR FOUNDATION

      Magyar Foundation of North American nonprofit szervezet alakult Arlington, VA-ban a Pepperdine University égisze alatt. Az egyetem a Malibu kaliforniai Church of Christ krisztusi egyház alap elveire épül.
      Az egyetem magyarországi már végzős hallgatók számára amerikai ösztöndíjas továbbtanulási lehetőséget biztosít politikai, történelmi tudományok terén.
      
      További információ: www.MagyarFoundation.com
      
      Candice Greaux
      Magyar Foundation of North America
      Candice@magyarfoundation.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

ReCONNECT HUNGARY

      ReConnect Hungary-Hungarian Birthright Program idén is megrendezi oktatási kulturális programját. Harminc egyénileg kiválasztott amerikai és kanadai 18 és 28 év közötti magyar származású fiatal vehet részt a kéthetes magyarországi programon, hogy megismerhessék magyar gyökereiket.
      Jövő évi jelentkezés december 15–január 31 között videóval és írásbeli esszével.
      Utazás 2016. Június 12-28.Jelentkezés és részletek
      
      ReConnect Hungary
      120 East 90th Street #5D
      New York, NY 10128
      E-posta: info@reconnecthungary.org
      Telefon: 1-844-4-MAGYAR (462-4927)
      honlap
cikk küldése | nyomtatási verzió

Ausztria

FISCHER IVÁN ÉS SCHIFF ANDRÁS
BÉCSI KOZERTHAUSBAN

      2015. december 10-én este 7.30-kor a Budapest Fesztivál Zenekar Fischer Iván vezényletével Sir András, azaz Schiff András zongorázik a bécsi Konzert Hausban.
      A programon: Robert Schumann, Manfred nyitány, Johannes Brahms Zongoraverseny
      Nr. 1 d-moll op. 15 , Antonín Dvořák Morva Duett, Bedrich Smetana. Hazám és Moldva szimfonikus költemények
      http://www.andrasschiff.com
      http://www.bfz.hu
      Konzerthaus Bécs 3., Lothringerstraße 20
      http://konzerthaus.at
Később a koncertről írták :
http://www.origo.hu/kultura/figaro/20151214-schiff-andras-fischer-ivan-turne-budapesti-fesztivalzenekar.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Anglia

BERÉNY RÓBERT PLAKÁT
LONDONBAN

      November 5-én a Christie­s aukciós ház árverésén egy licitáló 37 500 fontot, azaz 16,6 millió forintot fizetett a legnagyobb magyar plakáttervező, Berény Róbert leghíresebb munkájának egy eredeti példányáért. A Modiano cigarettapapírt hirdető alkotást túlzás nélkül lehet az egyetemes plakátművészet klasszikus alkotásának nevezni. (Budapest Poster Gallery)
      MODIANO
      plakat
cikk küldése | nyomtatási verzió

Észak-Írország

Dr LENGYEL ÁRPÁD

      Belfastban a magyar Titanic hős Dr. Lengyel Árpád orvos tiszteletére emlékünnepséget rendeztek 2015 novemberében. Az ünnepségen részt vett Szabadhegy Péter londoni nagykövet.
      1912-ben mikor a Titanic süllyedni kezdett és segítséget kért a közelben lévő White Star Line hajó két órán belül oda ért, a hajó orvosa dr Lengyel és társai 705 ember életét mentették meg. Magyarországon is a Titanic Centenáriumi évében a Magyar Posta bélyeget adott ki Dr. Lengyel emlékére.
      További információ a Ken Belshaw észak-irországi tiszteletbeli magyar konzul:07764-320333 vagy E-posta kbelshaw@grafton-group.com
      régebbicikk
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kina

HUDEC ART DECO KONFERENCIA
SANGHAJ

      Az Art Deco Világkongresszus eseményeihez kapcsolódóan 2015 november 4-5-én tartották a magyar art decot és sanghaji mesterét, Hudec Lászlót bemutató szakmai konferencia ART DECO Budapest-Shanghai címen. A konferencia szervezői: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa, a Sanghaji Várostervezési és Design Kutató Intézet (SUPDRI) és Hudec Kulturális Alapítvány. A kongresszuson magyar és kínai szakértők előadásain keresztül ismerhette meg a hallgatóság az eseménynek helyet adó Zöld Ház felújításának történetét, a magyar art deco mesterét, Kozma Lajost és kortársait, az art deco stílus közép-európai és magyar gyökereit és Hudec László építész kulturális hátterét, munkásságának a városra gyakorolt hatását és legfontosabb art deco épületeit.
      A Hudec Kulturális Alapítvány szervezésében megvalósuló kísérő kiállításon Hudec László munkásságát bemutató fotókiállítás és a hagyatékban őrzött dokumentumok és tárgyak válogatott gyűjteménye szerepel.
      A záróelőadást ismét egy kínai Hudec-kutató, Hua Hszia-hung egyetemi docens tartotta: Az art deco építészet sokszínű megnyilvánulása – Hudec László hozzájárulása a sanghaji városképhez címmel.
      
      http://www.hudecproject.com/hu/aktualis/art-deco-budapest-shanghai-c-konferencia-a-z-ld-h-z-nev-hudec-p-letben
      Film a kiállításról https://www.facebook.com/hudecproject/
      http://shanghai.kormany.hu/meghivo-art-deco-budapest-shanghai-a-magyar-a...
cikk küldése | nyomtatási verzió

Franciaország

RIPPL RÓNAY A MUSÉE d­ ORSAY-BAN
A DARKER SIDE OF MODERNITY

      Wall Street Journal 2015. november 17-i számában olvashattuk, hogy Párizsban a Musée d­Orsay „Splendors & Miseries: Images of Prostitution in France, 1850-1910” c. Legújabb kiállításán a kiállított művek között szerepel a Fauves Vadak közé tartozó Rippl Rónay József „Prostitutes getting dressed (Red Furniture and yellow wall) „című műve, melyet a magyar katalógusban „Öltözködő lányok piros bútor és sárga fal” címmel jegyeznek.
-in-the-musee-dorsay/article/splendeurs-et-miseres-42671.html?tx_ttnews[backPid]=254&cHash=b5973a8b6d

http://www.nytimes.com/2015/09/22/arts/design/splendor-and-misery-[link=images-of-prostitution-captures-a-profession-in-paris
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

PAUL LENDVAI-DIJ

      Paul Lendvai 2012-ben díjat alapított olyan magyar újságíróknak, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel ezt kiérdemlik. A nettó ezereurós díjban évente egy újságíró részesülhet.
      A pályázatot 2015. Szeptember 30-ig lehetett beadni olyan cikkekkel, amelyek 2014 szeptembere és 2015 szeptembere között jelentek meg. A díjat 2015 novemberében adja át Paul Lendvai.
      A kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Aczél Endre publicista.
      
      Az idei díjat Radi Antónia a budapesti V. kerületi szabálytalan ingatlan eladási oknyomozói cikkeiért kapta.
http://blog.atlatszo.hu/2015/11/radi-antonia-kapta-az-idei-paul-lendvai-dijat-a-belvarosi-ingatlanmutyirol-szolo-cikkeiert/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MEVE ELŐADÁSOK
MAGYAR EMLÉKEKÉRT A VILÁGBAN EGYESÜLET

      2015. December elsején este 6 órakor Magyarok nyomában a Föld körül Jeles utazóink és felfedezőink a Kaukázusban Magyarok Örményország, Grúzia és Dagesztán tájain. Kránitz Péter Pál kutató, az OSZK-ban bemutatott –azonos című - kiállítás kurátora vetített előadása. Meghívott vendég: Chumburidze Zviad , Grúzia budapesti nagykövete, valamint a magyarországi örmény szervezetek vezetői és tagjai.
      2015. December 15-én este 6 órakor Messzire szakadt magyarok karácsonya Lövészárkok és barátkozások a nagy háborúban – Szlovéniától Doberdóig. Az ’Isonzó expressz útján” címmel Pintér Tamás beszámolója. Meghívott vendég: Maria Assunta Accili, Olaszország nagykövet asszonya.
      Köszöntőt mond: Dr. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója.
MEVE, H-1014 Magyarság Háza, Budapest, Szentháromság tér 6. III.66.
+ 36-20-476-9718 www.magyaremlekekert.hu promeh@hotmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

ALKOTÓTÁBOR

      Külföldi művészek számára alkotó táborok Budapesten 4 csoportban 2016 nyarán.
      Információ: Széchy Beáta
      E-posta: bszechy@yahoo.com
      http://www.hungarian-multicultural-center.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

BURDOSHÁZ AMERIKÁBÓL

      2015. november 27-én került sor a Burdosház Amerikából. Balogh Balázs néprajzkutató nyomában című ismeretterjesztő film bemutatójára.
      
      A film a magyar emigránsok életét mutatja be egy pennsylvaniai magyar bányásztelepülésen, Vintondale-ben, az ott összegyűjtött tárgyi emlékeken és a rekonstruált burdosházon (bányász férfiaknak fenntartott személyenkénti félnapos ágybérletet nyújtó panzión) keresztül.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Németország

HELLER ÁGNES KITÜNTETÉSE
NEMZETKÖZI WILLY BRANDT-DÍJ

      Ez év októberében Heller Ágnes filozófust Berlinben Nemzetközi Willy Brandt-díjban részesítették.
      Az elismerést ez alkalommal ötödszörre adták át. A díjat eddig - többek között - Daniel Barenboim zongorista- karmester, illetve a norvég miniszterelnök, Jens-Stoltenberg a NATO főtitkára kapta meg.
      A laudációt, Sigmar Gabriel a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, a mostani koalíciós kormány elnökhelyettese tartotta. A külföldi politikus, filozófiai előadást tartott, idézett Heller Ágnes könyvéből.
Klubrádió
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

AMERIKA! VISSZAINTEGETSZ ?

      Egy amerikai fiú, egy magyar lány, egy óceánt áthidaló szerelem ... és ami utána jön: kultúrsokk, honvágy ... Amerika egy magyar lány szemével: Trembácz önéletrajzi ihletésű regénye egy idegen országba való beilleszkedésről, annak érdekességeiről és nehézségeiről szól e-könyvként is elérhető mindössze 700 Ft-ért a a honlapon
      Trembácz Éva Zsuzsanna a könyv szerzője 2013-tól férjével és kislányával Washington D.C.-ben él. A szerző a könyvből származó bevételét az Alkossunk Várost Alapítványnak adományozza, amely nyíregyházi hátrányos helyzetű gyerekek támogatásával foglalkozik.
TV- és rádióinterjúk:https://www.youtube.com/watch?v=NzjStjiU0aQ és https://www.youtube.com/watch?v=wbNJvFfgfRY éshttps://www.youtube.com/watch?v=yOkNAB3fZHM&feature=share
Értékelések a könyvről: http://moly.hu/konyvek/trembacz-eva-zsuzsanna-amerika-viss
cikk küldése | nyomtatási verzió

SÖTÉTSÉG DÉLBEN

      Előkerült a Sötétség délben Koestler regényének eredeti, német változata - jelentette be a Kasseli Egyetem. A budapesti születésű Koestler eredetileg német nyelven, Sonnenfinsternis címmel írta meg fő művét, ez a változat azonban a feltételezések szerint elveszett, amikor a szerző 1940-ben a nácik elől Franciaországból Angliába menekült.
http://mno.hu/grund/megtalaltak-a-sotetseg-delben-eredeti-keziratat-1299457
cikk küldése | nyomtatási verzió

SPIRÓ GYÖRGY
CAPTIVITY

      A Kossuth-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító Fogság című regényének angol nyelvű kiadása megjelent Tim Wilkinson fordításában . A 860-as oldalas mű a Restless kiadónál jelent meg.
      A Wall Street Journal 2015. november 28. hétvégi számában Sam Sacks „Zelig in Jerusalem” méltatja Spiró György napokban megjelent első angol nyelvre fordított könyvét.
      
      cikk
      
      Spiró György 1946-ban született Budapesten. Kossuth-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A legtermékenyebb magyar drámaírók egyike. Darabjai, átdolgozásai folyamatosan műsoron vannak.
      Krisztus halála körüli esztendőktől a zsidó háború végéig követhetjük figyelemmel Spiró György 2005-ben írt regényének hősét, a római zsidó diaszpórában felcseperedett rövidlátó fiút, Urit, akivel elképesztő kalandok, örömök és szomorúságok esnek meg. Titokzatos módon tagja lesz a delegációnak, amely Pészahkor az adót viszi Jeruzsálembe. Érthetetlen, miért küldik a veszélyes és fárasztó útra e testileg gyenge, tapasztalatlan fiút. Uri Jeruzsálemen, Júdeán és Alexandrián át vándorol, és csak évek múlva kerül vissza Rómába. Mindig másnak, többnek hiszik, mint aki, s így hol együtt vacsorázik Pilátussal, hol tolmácsol a császár előtt, hol pedig a legsanyarúbb számkivetettség várja. Kis- és nagypolitikai kalamajkák gördítik tovább ezt a helyenként pezsgő humortól könnyű, helyenként apokaliptikus képzettársításokban gazdag kalandregényt. Az olvasó hirtelen zuhan bele ebbe a folyamba, amely a Mediterráneum jellemző ókori helyszíneit érintve hömpölyög keresztül a „császárváltogató koron", amikor semmi bizonyos nincsen, csak a változás, és amelyben ugyanaz eshetik meg legfelül, ami legalul.
http://www.amazon.com/gp/product/1632060493/sr=1-1/qid=1447637696/ref=olp_product_details?ie=UTF8&me=&qid=1447637696&sr=1-1]**amazon[/link]
cikk küldése | nyomtatási verzió

JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
THE DEVIL IS A BLACK DOG : Stories from the Middle East and Beyond

      Az ausztráliai Text kiadó megjelentette Jászberényi Sándor közép-keleti haditudósító könyvét The Devil is a Black Dog: Stories from the Middle East and Beyond címmel. A könyvről a The Australian kedvezően számolt be. Jászberényi könyve a csatatereken és a romok között látott és másoktól hallott rémes harci történetek gyűjteménye.
http://issuu.com/nolajuli/docs/jaszberenyikonyvetheaust.docx
cikk küldése | nyomtatási verzió

Folyóirat

DEÁK ISTVÁN KÖNYVÉRŐL

      Tymothy Snyder: Europe on Trial: The Story of Collaboration, Resistance, and Retribution During World War II by István Deák (Westview)
      
      TScikke
cikk küldése | nyomtatási verzió

KISGYERMEKESEKNEK
KÉTNYELVŰ CSALÁDOK SZÁMÁRA

      http://szokimondoka.hu/%EF%BB%BF-az-anyanyelv-megorzese-kulfoldon-elhatarozas-kerdese/
cikk küldése | nyomtatási verzió

KORNAI JÁNOS INTERJÚ

      2015 október 22-én Kornai János a Harvard és a Corvinus Egyetemek emeritus profeszora a HVG lapnak adott interjúban kifejti, hogyan függnek össze egymással a kapitalizmus veleszületett tulajdonságai, például az innovációs hajlam, az ösztönzés és a jövedelmi különbségek. E mellett számos megjegyzést is fűz Thomas Piketty A tőke a 21. században című közgazdasági sikerkönyvéhez.
http://hvg.hu/gazdasag/20151021_Kornai_ma_nem_lenne_internet_ha_megvalosu
cikk küldése | nyomtatási verzió

HUNGARIAN STUDIES REVIEW

      Elkészült a Hungarian Studies Review 42. kötete Dreisziger Nándor kanadai történész szerkesztésében, Hungarian and International Relations in the Interwar Years ,a műben 7 szerző tárgyalja meg a magyarországi és a nemzetközi kapcsolatokat a két világháború között.
      ISSN 0713-8083, ISSN 1705-8422 (online)
      http://epa.oszk.hu/00000/00010
      Infó: Prof. N.F. Dreisziger
      1000 King St. West # 904
      Kingston, ON, Canada K7M 8H3
      E-posta: nandor@kingston.net
cikk küldése | nyomtatási verzió

IMRE STEPHEN SZALAI

      A Forbes magazin 2015 novemberi számában Imre Stephen Szalai a New Orleansi Loyola Egyetem The Judge John D. Wessel Distinguished Professor of Social Justice egyetemi tanára az arbitration Amerika szerte elismert szaktekintélyének „The Hill”–ben megjelent American Hustle: The con(stitutionality) of Forced Arbitration című cikkét méltatja Daniel Fisher It is not an Either –Or Proposition című cikke.
http://www.forbes.com/sites/danielfisher/2015/11/08/arbitration-vs-litigation-its-not-an-either-or-proposition/
cikk küldése | nyomtatási verzió

500 HÍRES MAGYAR FESTMÉNY SORSA

      Hová tűnt az az ötszáz magyar festmény, amit száz éve vittek ki az USA-ba?
      Száz éve, hogy ötszáz Magyar festményt küldtek ki a Panama kanális megnyitásának alkalmából egy kiállításra, a képek azonban eltűntek, avval az állítással, hogy elsüllyedt a visszaszállító hajó, később mégis pár híres kép előkerült. A részletek alább olvashatók:
http://librarius.hu/2015/11/27/hova-tunt-az-az-otszaz-magyar-festmeny-amit-szaz-eve-vittek-ki-az-usa-ba/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Internet

INGYENESEN LETÖLTHETŐ E-KÖNYVEK
MAGYARUL

      Az adatbázisban megtalálhatók magyar klasszikusok, Kosztolányi, Karinthy, Krúdy, Jókai, Rejtő, külföldiek közül Orwellt és Goethe egy-egy művét emelhetjük ki, és meglepetésnek ott van néhány kortárs is.
      Olvasható Jack London A beszélő kutya című műve, Oscar Wilde A canterville-i kísértete, és Dumas Fekete tulipánja két különböző formátumban is letölthető. Találunk fönt meséket, Békés Pál Félőlényét, Ady és Vajda János verseit, költeményeket a 16. századtól a 19. századig.
      Aki még nem szokta az e-könyv használatát, annak arra is kiválóan megfelel a lista, hogy kipróbálja, megy-e neki az olvasás tableten vagy nagyobb képernyős telefonon. Aki viszont friss könyveket szeretne letölteni, a Librarius e-könyv oldalán válogathat kedvére.
      Az ingyenesen letölthető e-könyvek listáját a blog.papirontul.hu tette közé
http://konyv.librarius.hu/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR KRÓNIKA

      http://magyarkronika.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

AMERIKAI MAGYAR PROGRAMAJÁNLÓ

      Karácsonyi illetve mikulás programok országszerte megtalálhatók az Amerikai Magyar Programajánló Facebook oldalán.
cikk küldése | nyomtatási verzió

CD

BOJTÁR VOLT A NAGYAPÁM
Válogatás legszebb népdalainkból

      Gulyás Ferenc az Örökség zenekar népi hangszeres zenésze, gyermekeknek 22 magyar népdalt tartalmazó válogatást állított össze a magyarországi általános iskolák alsó tagozatos ének-zene tananyagából.
      A dalokat tehetséges gyermekek a zenét ismert felnőtt népzenészek adják elő. A felvételt sokféle népi hangszer hangja teszi érdekessé. A borítón a régi magyar hangszerek fotói láthatók.
      CD rendelés :
      Gulyás Ferenc Hungary 2461 Tárnok, Templom u.58.
      E-posta: gulyas.feri@gmail.com 36/70/552-3305
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT KASZAB JUDIT

      Kaszab Judit (vagy ahogy Ausztráliában ismerték: Judy Cassab) festőművész 95 éves korában hunyt el Sydneyben.
      A jó nevű festőművész kétszer nyerte el az Archibald Prize díjat, melyet évente jutalmaznak a legjobb arckép-festmény alkotójának. Kaszab Judit arcképfestészete révén vált a kezdetben ismertté de későbbi éveiben ausztráliai tájképeit is dicséret illette. Művei megtalálhatóak ausztráliai állami galériák gyűjteményében, a londoni National Portrait Gallery-ben és a budapesti Szépművészeti Múzeumban.
      Megjelent nyomtatásban naplója is, Judy Cassab Diaries címmel (kiadta: Random House Australia). A könyv elnyerte a Nita B. Kibble Literary Award nevű díjat.
http://www.theaustralian.com.au/news/portraitist-judy-cassab-found-fame-and-acclaim-in-australia/story-e6frg6n6-1227593802752
cikk küldése | nyomtatási verzió

ELHUNYT DR. JAKO GÉZA

      Dr. Jako Géza orr-fül-gégész orvos kutató professzor 1930-ban született Budapesten 1954-ben fejezte be az orvosi tanulmányait Budapesten 1956-ban elhagyta Magyarországot és Harvard Medical School tanulmányai után vezető orvosa lett az ENGT osztályának.
      Vele készült interjú a lézer operációkról alább olvasható:
      http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/lms.1987.5.1_2.7?journalCode=lms
http://gatelyfh.tributes.com/obituary/show/Geza-J.-Jako-102979880
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hozzájárulás

ADOMÁNY

      A Nyugati Hírlevél költségeihez adóból levonható hozzájárulásokat szívesen veszünk a HUNGARLA számára kiállított csekken.
      Kérjük jelölje meg, hogy a Nyugati Hírlevél számára küldi az összeget. Cím: HUNGARLA , 6020 Wilshire Blvd, Sarasota, FL 34238
      
      www.hungarla.com
      Adómentességi szám: DLN:17053072012041
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2015