független elektronikus újság

archívum

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@comcast.net

221. szám
2017. október 4.


MÁRAI SÁNDOR IDÉZET

      Éjjel, amíg aludtam, történt valami: vége a nyárnak. Felébredek, hallgatom a szelet, nézem a sötétbarna lombot az ablak előtt, s nem érzek semmiféle "őszi bánat"-ot. Örülök, hogy vége a nyárnak. Örülök, hogy nem hozott semmit. Örülök, hogy nem tántorodtam meg a boldogtalanságba vetett hitemben. Örülök, hogy nincsenek többé illúzióim a "megoldásról". Tessék, ősz, rajta! - gondolom.
      Rakd ki kellékeidet, ereszd le avas zsinórpadlásodról avítt színfalaidat, hullass lombot, nyögesd szeleidet, átkozz és temess, mint a költők, akik ilyenkor remegő és készséges ujjakkal lantjaik húrozatát bolygatják, versenként nyolc pengőért. Üdvözöllek, tél és pusztulás hírnöke. Nem védekezem. Beleegyezem. Várlak.
cikk küldése | nyomtatási verzió

Amerikai Egyesült Államok

MEGNYÍTOTTÁK AZ ÁRPÁDHONI MAGYAR MÚZEUMOT
ALBANY LOUISIÁNÁBAN

      Az amerikai magyar kivándorlás 1848-ban kezdődött, majd csak 1880 körül indult meg újra de ekkor már a szomszédos európai államok kivándorlói betelepítették a mezőgazdasági földeket az Egyesült Államok közép és keleti oldalán. Amerikában több magyar mezőgazdasági település is alakult, de egy kivételével egy sem maradt hosszúéletű.
      Az 1849-es menekültek vezetője Újházy László által alapított Új Buda Iowában, majd elköltözött Texasba, de az ottani Ormos Park hamarosan megszűnt. A gróf Haraszty Ágoston által alapított Harasztytown Wisconsinban hasonlóképpen járt. Georgiában Nyitra, Tokaj, Budapest nevű településeket magyar szőlőtermesztéssel foglalkozó parasztok alapították, akár csak a Fordhouse nevű községet, vagy Floridában pl. volt Kossuthville de ott sem maradtak sokáig a magyarok.
      Még ma is található a térképen, egy Tolna nevű község Észak Dakotában, Balaton Minnesotában, de magyarok már nem lakják ezeket a helységeket sem.
      Az egyetlen fennmaradt amerikai magyar mezőgazdasági település a Louisiana állam Livingston megyében (parish) az 1896-an alapított Árpádhon Hungarian Settlement lett, mely Albany faluhoz, mára városhoz tartozik.
      Előbb fakitermeléssel, majd epertermesztéssel foglalkoztak az odatelepülő magyar telepesek, a Hungarian Settlement közel van Hammond városához, s a New Orleans Chicago vonatjárat beindításával a helybeli magyarok Chicagoba küldték a márciusi frissen szüretelt epret.
      Szorgalommal keményen dolgoztak 1935-ben 1500 főre növekedett az ott lakó magyarok száma, a gazdasági válság alatt is fejlődött a magyar közösség, sőt még a bevándorlás sem állt le.
      1944-ig külön nyári magyar oktatásban részesültek a helyi fiatalok.
      
      Az 1976-os 200 éves évforduló komoly változást hozott a település életében, amikor a helyi népi táncegyüttes fellépett a Smithonian Fesztiválon Washington DC -ben és ezzel a szereplésükkel felhívták a figyelmet a itteni magyar élet fenntartásának fontosságára, a kétnyelvű oktatás bevezetésére.
      Kétnyelvű oktatás
      Albany faluban elegendő magyar család élt ahhoz, hogy az USA törvényei alapján a napi délelőtti oktatás egy-egy osztályban két nyelven angolul és magyarul folyjék. Albany volt az egyetlen olyan amerikai település az Egyesült Államokban, ahol kétnyelvű magyar angol oktatás folyt, más magyar településeken csak hétvégi oktatás keretében tanulhattak a magyar diákok. Albanyban elindított program egyrészt a magyar és az angol nyelv együttes és egyenlő súlyú iskolai oktatását tartalmazta, másrészt a magyar tanárképzést.
      A Szövetségi Kormány és a magyar kormány anyagi támogatásával elkezdődött a „Magyar Program”, magyarországi tanárok tanítottak 1977-1984 között, majd magyar tanárképzés indult, mely igazából nem lett sikeres.
      A magyar iskola épülete
      A 2003-ban megalakult az Árpádhon Hungarian Settlement Történelmi Társaság (HSHS), azzal a céllal jött létre, hogy a korabeli magyar iskola történelmi épületét múzeummá alakítsa. Az épületben az oktatás 1944-ben befejeződött majd öregotthonná alakították, de ez is a 70 -es évek elejére megszűnt, s azóta elhagyatottan állt.
      Az épület műemlékké nyilvánítása megtörtént. Az akkor negyedik generációs magyar kolónia elkezdte a múzeumépület helyreállítását, az iskola újjáépítéséhez anyagiakat összegyűjtését, de sajnos nagyon kevesen voltak s a kezdeményezők között többen ki is estek a sorból, igy az Old Bakery vezetője és a fő építesz, majd a történeti társaság vezetője Louis Bartus a helybeli kolbászüzem tulajdonos, a néhai Alexander Bartus református pap fia is.
      Több természeti csapás is hátráltatta a helyreállítást a Katrina hurrikán és a 2016-os esőáradat, mely óriási áradásokat okozott a megyében.
      Louisiana állam abban az esetben vállalta a múzeum támogatását, ha az épület helyreállítási költségének egynegyedét a helybeliek állják.
      Alex Kropog és felesége Royanne 2004-ben vették át a múzeum szervezésének vezetését. Royanne Kropog a helybeli idősekkel készített interjúkat egy Story of Árpádhon kötetben adta ki és ennek a bevételét a múzeum költségeire használták fel.
      Sok ismertető előadás, jótékonysági vacsora és Louisiana állami támogatás, amerikai magyarok segítsége és 28 ezer dolláros Hungary Initiative Foundation (HIF) támogatás segítette a múzeum elkészültét.
      Férjem, dr. Gergátz István 1973 óta élt New Orleansban s közelről ismertük és segítettük a közeli árpádhoni magyarokat. Azon dolgoztunk, hogy megismertessük a hagyományait őrző agrárközösséget az amerikai és a honi magyarsággal: Montclair Állami-, John Carroll Cleveland-i, a Debreceni- a Közép-Európai Egyetemen, a Magyar Emlékekért a Világban, MEVE egyesületben, az Itt Ott konferencián, Ohióban, ill. New Orleans, Sarasota, Washington DC, New York, New Brunswick magyar klubjaiban tartottam vetített képes előadást Árpádhonról s a készülő magyar múzeumról.
      2017. szeptember 27-én hosszú évek munkája fejeződött be és átadásra került az Egyesült Államok a harmadik működő magyar múzeuma, melyek eddig csupán Cleveland, OH-ban ill. New Brunswick, NJ -ben voltak.
      A megnyitóra kb. háromszázan érkeztek szerte az országból. Alex Kropog múzeumigazgató bevezető szavait követően a Livingston megyei turista hivatal elnöke mondott elsőnek ünnepi beszédet.
      A nyári magyar iskola épülete helytörténeti múzeummá alakításában az állami turista hivatal segítette az árpádhoni magyarokat. Louisiana állam fontos jövedelmi forrása a turizmus és Árpádhon az Interstate -12 autópálya mellett található, igy a múzeumnak várhatóan sok látogatója lesz.
      A Louisiana-i kormányzó helyettes munkatársa után Gyombolai Péter washingtoni Magyar Nagykövetség diplomatája szólalt fel, Danny Hughes a jelenlegi Louisiana-i magyar tiszteletbeli konzul után dr. Gergátz István volt New Orleans-i tb. konzul mondott beszédet. Több helybeli politikus is felszólalt de ki kell emelnünk az Árpádhonból származó Louisiana-i állami szenátort Dale Erdeyt, akinek a szülei ma is Árpádhonban élnek és maguk is a múzeum bizottság lelkes tagjai. Dale Erdey szenátornak köszönhető, hogy a közösség Louisiana állami támogatásban részesült és még reméljük fog is részesülni, mert két terem még befejezésre vár a múzeumban.
      
      
      A múzeum kedden és pénteken van nyitva és a hónap második szombatján. 10-4.
      Livingston Parish turista iroda telefon: 225/567-7899
      
      Elérhetősége:
      Hungarianmuseum.com
      BJ
      
      Képek a múzeumról
      https://issuu.com/nolajuli/docs/arpadhonimuzeum
      Amerikai újságcikkek a múzeum megnyításáról
      https://www.livingstonparishnews.com/news/hungarian-settlement-museum-officially-opens-in-albany-after-years-of/article_944ef65c-a491-11e7-a4dd-4f7c03878a7a.html?utm_medium=social&utm_source=email&utm_campaign=user-share
      Advocate
      http://www.theadvocate.com/baton_rouge/news/communities/livingston_tangipahoa/article_e812ca88-8da9-11e7-9794-375a503e09c5.html
      USA TODAY 2017. Szeptember 27.
A cikk szerzője
Bika Julianna a Nyugati Hírlevél szerkesztője
cikk küldése | nyomtatási verzió

FESZTIVÁLOK BÁLOK SZÜRETI MULATSÁGOK

      SARASOTA
      11. MAGYAR FESZTIVÁL

      A Globális Barátság Alapítvány (Global Friendship Foundation. GFF szervezésében 2017. október 14-15-én lesz a Magyar Fesztivál a Sarasota County Fairgrounds területén.
      A látogatók a magyar népművészet, tánc, zene, ételek és italok széles skáláját ismerhetik meg.
      A fesztivál déli 12-től este 10-ig tart nyitva, nappali gyermek és táncprogramok pl. a sarasotai Napraforgó táncegyüttes szombaton 3 órakor tart bemutatót, esténként magyarországi zenészek fellépésére kerül sor.
      Infó : Klátyik Erika (941) 320-8253, erklatyik@yahoo.com
      
      (3000 Ringling Blvd.)
      Részletek a Facebookon
      Sarasotai Magyar Fesztival / Hungarian Festival in Sarasota
      
      SZÜRETI BÁL VENICE , FL
      2017. október 28. este 6 kor Petőfi Klub
      
      HARVEST DANCE
      ÁRPÁDHON HUNGARIAN SETTLEMENT

      2017. október 7 –én tartják az ezévi szüreti táncmulatságot este 6 tól . Ernest Breaux és a Poo Yai Band szolgáltatja a muzsikát.
      American Legion Hall
      Hwy 43 Springfield LA
      Magyars.org
      
      
      NEW BRUNSWICK SZÜRETI BÁL
      2017. október 7-én este 6.30 kor a Magyar Amerikai Atléta Klubban HAAC
      233 Somerset Street New Brunswick NJ
      http://haac.us/
      
      SZÜRETI BÁL CHICAGÓ
      2017. október 14-én
      A Délvidéki csoport és a Hunyadi Mátyás Cserkész Csapat szervzésében a chicagoi Szt. István király rk. templom területén
      2015 W. Augusta Blvd. Chicago, Illinois 60622
      Phone: 1-773-486-1896
      http://www.chicagohungarians.com/
      
      
      SZÉKELY BÁL
      
      WALLINGFORD, CT

      Október 14-én, este 7órától a Wallingfordi Magyar Ház dísztermében
      A zenét a Horváth Együttes biztosítja
      147 Ward Street, Wallingford
      Helyfoglalás : (203) 530-3557-es (203) 634-0602-es
      www.hungarianclubofwallingford.org
      
      További programok a Hungarianevents Facebookon találhatók
cikk küldése | nyomtatási verzió

DOMJÁN KIÁLLÍTÁS

      Az Amerikai Magyar Alapítvány és Múzeum Domján József Kossuth-díjas festő, grafikus és gobelintervező 110 éves születésnapi évfordulójának alkalmából rendezendő Kiállítására megnyitójára 2017. szeptember 22-én, péntek este 7:00 órától kerül sor az Amerikai Magyar Alapítvány és Múzeum épületében (300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08901).
      További információ: www.ahfoundation.org,
      Telefon: 732/846-5777.
cikk küldése | nyomtatási verzió

DÖMÖTÖRFFY ZSOLT ELŐADÁSA
CLEVELANDI MÚZEUM ŐSZI ELŐADÁS SOROZATA

      DÖMÖTÖRFFY ZSOLT ELŐADÁSA
      2017. október 14-én délután 2 órakor Dömötörffy Zsolt matematikus tart előadást Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából. Előadásának címe:
      Celebrating Zoltán Kodály’s Legacy
      Az előadás ” Cleveland Hungarian Heritage Society szervezésében jöhetett létre.
      Helyszín: Hungarian Heritage Museum in The Galleria, fszt
      Downtown Cleveland, a 9. utca és a St Clair sarok
      http://clevelandhungarianmuseum.org/
      E-posta museum@clevelandhungarianmuseum.org
      
      VINTNER DINNER
      
      A Cleveland Hungarian Heritage Society és Múzeum nonprofit szervezet évi jótékonysági estjét a Canterbury Golf Club termében tartja 2017 október 21-én
      Információ. Steve Szappanos : 1-440- 205-2501 vagy museum@clevelandhungarianmuseum.org
cikk küldése | nyomtatási verzió

BOSTON TUDÓSKLUB

      2017. október 13-en péntek este 6-kor a Northeastern University, CCNR & Barabasi Laborba: Northeastern University, Network Science Institute,11. Emelet 177 Huntington Avenue,Boston, MA 02115.
      Eloadó: Leslie Muray az előadás címe: : "The Influence of Henri Bergson on Mihaly Babits and Zsigmond Moricz".
      Videó:https://www.youtube.com/watch?v=sFuGw3_IV1c&list=PLauKrpeMf4fR5CZJezvm7tf3KR1pV4vC6
      
      Regisztrálás: https://lesliemuray.eventbrite.com
      
      Szabari Gitta, Kovács István , bostontudosklub@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

FELHÍVÁS FIATAL MAGYAR KUTATÓKHOZ

      Szabari Gitta a Bostoni Tudósklub szervezőjének levele:
      Önkéntes magyar kutatokat keresünk Boston környékén, akik potenciálisan nyitottak magyarországi kollaborációra es szívesen segítenék az otthoni kutatokat. A két évvel korábbi listát szeretnénk bővíteni és frissíteni a kutatók névsorát a következő MTA Magyar Tudományosság Külföldön Forumara.
      Tekintettel, hogy az USA-ban sok magyar kutató dolgozik, szeretnénk összeállítani egy listát szakterületek alapján az itteni magyar kutatokról, akik szívesen segítenek az otthoni tudományos eletet, amennyiben erre otthon igény van. A listát természetesen bizalmasan kezelnénk.
      Tehát, ha úgy gondoljatok, hogy önkéntesen hozzájárultok ahhoz, hogy ezen a listán szerepeljetek, akkor küldjetek el nekem a neveteket, foglalkozásotokat és munkahelyetek nevét október 13-aig az alábbi email címre: szabari.margit@gmail.com.
      
      Köszönettel:
      Szabari Gitta
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZABÓ CSABA ELŐADÁSA
Washington DC Magyar Klub

      2017. október 21-én 4 órakor Szabó Csaba
      újságíró, az országos szórású kolozsvári magyar tévé műsorvezetője, könyvkiadó, a Fehér Holló Alapítvány elnöke előadásának címe:
      Önerőből, saját tollakkal, a Fehér Hollók erdélyi életkedvéről, munkájáról és derű-exportjáról
      Az előadó röviden bemutatja a Fehér Holló tevékenységét, amelynek részét képezik publicisztikai írások önköltségi áron kiadott, kötetbe szerkesztése és az önerőből működtetett, főiskolai hallgatókat támogató ösztöndíjak folyósítása.
      A Fehér Holló Médiaklub több mint száz munkatárssal működik. Ez a magyar irodalmat és kultúrát román nyelven népszerűsítő platform. Fehér Holló Küldő-könyvtár és Fehér Holló Kontakt-portál – eredeti fogalmak, sajátos menedzsmenttel működnek. Létrehozta a világ egyetlen román-magyar könyvtárát, amelyben minden románra fordított magyar irodalmi alkotás illetve magyarra fordított román könyv megtalálható. A teljesen új módszerrel működetett portál, illetve élettel teli könyvtár önerőből valósult meg.
      Az előadó választ keres a kérdésre, lehet-e siránkozás nélkül hasznos intézményt hatékonyan működtetni? Amennyiben igen, milyen feltételek mellett?
      Házigazda: Dorn Georgette
      Info: Révész Kinga kingarevesz@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR BÁLINT ELŐADÁSOK

      2017. október 12-én délután 5-kor a University of Pennsylvania-n (Philadelphia) “The Post-Communist Mafia State" címmel.
      Hasonló cimmel jelent meg könyve a Cetral European Press kiadásában 2016-ban. Magyar Bálint a Pénzügykutató Intézet munkatársa, demokrata politikus, volt oktatási miniszter .
      http://www.upenn.edu/calendar/?view=day&month=10&day=12&year=2017
      
      2017. október 16-án délután 6-kor a Rutgers University-n
      (New Brunswick) "Poland and Hungary: Two autocratic attempts to overthrow liberal democracy" címmel.
      Ezen az eseményen a másik előadó Jan Kubik professzor lesz. (Political Science, Rutgers, The State University of New Jersey, New Brunswick).
      https://ruevents.rutgers.edu/events/displayEvent.html?eventId=89146
      Házigazda: Dorn Georgette
cikk küldése | nyomtatási verzió

FILMBEMUTATÓ
BOSTON

      Bluebeard (Kékszakállú) Gastón Solnicki argentin rendező filmjét a Museum of Fine Arts vetitésében láthatjuk 2017. október és 11-13 és 18,26,27.
      
      http://www.mfa.org/programs/film#calendar
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÁRAI SÁNDOR
STANFORD EGYETEM KÖNYVKLUB
A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK

      2017 október 18-án este 7.30-kor
      
      ANOTHER LOOK: SÁNDOR MÁRAI’S EMBERS címmel a
      Stanford Continuing Studies szervezésében az Another Look Könyvklub Márai legismertebb könyvét veszi témájául.
      Stanford, CA
      Bechtel Conference Center, Encina Hall,
      Ingyenes program
      https://continuingstudies.stanford.edu/events/detail/20171_EVT-523
cikk küldése | nyomtatási verzió

SCHIFF ANDRÁS NEW YORKBAN JÁTSZIK

      2017. október 19-én este 7 -ra 30-kor New York Filhamonikusokkal lép fel Schiff András zongoraművész
      David Geffen Hall
      20-án és 21 én ugyanitt 8 órakor
      Bach és Schumann t játszik
      
      Youtube hallható és látható a hatvanéves zongoraművész Schiff András Royal Albert Hallban tartott koncertje 2017 szeptember 7 -én Bach ot játszik 1,48 perc
      https://www.youtube.com/watch?v=RNCuPAgG9eo
      
      https://www.youtube.com/watch?v=RNCuPAgG9eo&feature=share
      
      http://cultura.hu/kultura/schiff-andras-60/
cikk küldése | nyomtatási verzió

GYÖRGY ÁDÁM TURNÉ
MIAMI, CLEVELAND, BOSTON & NEW YORK

      MIAMI - NEW WORLD CENTER .
      2017. október 7.
      CLEVELAND - SEVERANCE HALL
      2017. október 16
      BOSTON - FANEUIL HALL
      2017. október 18.
      
      CARNEGI HALL NEW YORK
      2017 október 22-én 2 órakor
      Stern Auditorium / Perelman Stage
      promo code AGPFifty for Cleveland, AGP50 for Miami, AGP27592 for New York and 5555 for Boston.
      Az előadás sorozat a Hungary Initiative Foundation (HIF) támogatásával jött létre.
      A HIF ezévi kulturális nagykövete címet kapta meg György Ádám. valamint a magyar köztársasági elnök ez évben külön kitüntette a fiatal zongoraművészt
cikk küldése | nyomtatási verzió

AZ AMERIKAI MAGYAR ORVOSSZÖVETSÉG KONFERENCIÁJA
SARASOTA, FLORIDA

      Az Amerikai Magyar Orvosszövetség évi rendes, CME pontokat is biztosító 49. tudományos konferenciáját 2017. október 29. és november 3. között rendezik.
      a Sandcastle Resort at Lido Beach szállodájában.
      1540 Ben Franklin Drive, Lido Beach Sarasota FL 34236
      Tel:800/225-2181
      Az évi konferenciáról hírek és jelentkezés a honlapon. https://hmaa.org/meeting
cikk küldése | nyomtatási verzió

MAGYAR NYELVTANÍTÁS

      Amerikai Magyar Könyvtár 2017. szeptember végétől : kezdő , kezdő haladó , haladó és a magyar nyelvvizsgára felkészitő tanfolyamot tart
      Információ: Eszes Emilia Judit, 1-646- 340-4172, info@americanhungarianlibrary.org vagy nymagyarkonyvtar@gmail.com
      American Hungarian Library (215 E 82nd St, New York, NY 10028).
      honlap: https://www.facebook.com/HungarianEvents
cikk küldése | nyomtatási verzió

1956-OS MEGEMLÉKEZÉSEK

      Lásd Hungarianevents MAGYAR ESEMÉNYEK Facebook
      https://www.facebook.com/HungarianEvents
cikk küldése | nyomtatási verzió

ÖSZTÖNDÍJAK

      A 2018/2019-es Fulbright oktatói és kutatói ösztöndíjakra 2017. október 9-éig lehet pályázni.
      http://www.fulbright.hu/for-hungarians/
      
      A Cleveland State University, College of Liberal Arts and Sciences (Cleveland, Ohio) oktatói ösztöndíjat ajánl intézetében egy tanévre. Az ösztöndíjas feladata a fogadó intézményben folyó oktatás és tananyagfejlesztés a magyar tanulmányok területén, valamint a magyar mint idegen nyelv (Hungari an as a Foreign Language), magyar irodalom és kultúra oktatása. Az ösztöndíj költségeit a Fulbright Program és a Cleveland State University közösen fedezi. Az egyetem olyan pályázók jelentkezését várja, akik rendelkeznek a magyar, mint idegen nyelv tanítási tapaszttal.
      Pályázati részletek itt: http://www.fulbright.hu/fulbright-vendegoktatoi-osztondij-cleveland-state-university/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Ausztria

BARTIS ATTILA EST
BÉCS

      A Bornemissza Péter Társaság rendezésében a BP Társaság székhelyén: Bécs 6, Capistrangasse 2/15 2017. október 8-án este félhatkor A vége - cimmel
      Bartis Attila olvas fel a könyvéből , majd beszélgetésre kerül sor a szerzővel .
      Szervező dr. Bartok Miklós, zoltan_ka@yahoo.com
      www.bornemisza.at
cikk küldése | nyomtatási verzió

Hollandia

ESSENTIE KIÁLLÍTÁSSOROZAT
SAXON-SZÁSZ JÁNOS

      A tiszta absztrakciót hirdető De Stijl csoport és folyóirat 100. születésnapját Hollandiában többek között egy Essentie címmel futó többrészes kiállítássorozat köszönti, melyen több mint 60 holland és külföldi kortárs képzőművésznek a De Stijl szellemiségét továbbvivő munkái szerepelnek. A sorozatnak Saxon-Szász János személyében magyar résztvevője is van. Az első kiállítás márciusban Utrechtben zajlott le; a második június 28-július 2. között lesz Vestingben, míg a harmadiknak Den Helder ad otthont október 15-december 3. között.
      http://artportal.hu/magazin/nemzetkozi/magyar-muveszek-kulfoldi-kiallitasokon-xxxvi
      https://artportal.hu/lexikon-muvesz/saxon-szasz-janos-2493/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Kanada

MAGYAR HÓNAP OTTAWÁBAN

      Magyar hónap Ottawában a Kanadai Konföderáció megalakulásának 150. évfordulója alkalmából.
      http://magyarkronika.com/kulturalis_hirek/2017/1006.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Magyarország

NYUGATI MAGYAROK KITÜNTETÉSE

      A Magyar Szent István-rend kitüntetést kapta
      Vásáry Tamás zongoraművész-karmester .
      https://papageno.hu/intermezzo/2017/08/vasary-tamas-vehette-at-a-szent-istvan-rendet/
      
      A Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta:
      Demény Pál György
      közgazdász, demográfus professzor, a New York-i Population Council tudományos szakértője, az MTA külső tagja.
      
      Forbáth Péter kanadai kardiológus professzor, az Amerikai Magyar Orvosszövetség volt elnöke
      
      A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kapta:
      Gloviczki Péter érsebész, az amerikai Mayo Klinika professor emeritusa, volt intézetigazgatója;
      
      Csillag István fizikus, a stockholmi Egyetem professzora;;
      
      Dávid Gábor István atomfizikus, a stony Brook University kutatóprofesszora;
      
      Grátzer Miklós környezettudós, a New York-i Egyetem volt professzora, az MTA köztestületének külső tagja;
      
      A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát kapta
      Papp László építész
      https://www.dehir.hu/vilag/kituntettek-az-amerikai-magyarsag-tekintelyes-szemelyisegeit/2017/09/22/
      
      
      A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta.
      Üsztöke István a Magyar Amerikai Televizó tulajdonosa,producere.
      https://www.youtube.com/watch?v=i990abb3CxI
cikk küldése | nyomtatási verzió

Románia

RANDOLPH BRAHAM ELŐADÁS
KOLOZSVÁRI BABES BOLYAI EGYETEM

      2017. október 6. délután 2 órakor
      
      Az előadás címe. Holokauszt, megérteni az érthetetlent
      Holocaust: Comprehending the Incomprehensible
      Angolul tartandó előadás moderátora Tibori Szabó Zoltán
      kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának a docense, továbbá az Institute for Holocaust and Genocide Studies igazgatója .
      Az előadás a The Institute for Holocaust and Genocide Studies of the College of Political, Administrative and Communication Sciences (FSPAC) szervezésében jön létre
      Helyszín: Kolozsvár Minerilor utca 85 FSPAC T1 terem
      Randolph Braham a City of New York University Graduate School emeritus professzora, 95 éves , a magyar holokauszt túlélője, legfontosabb szakértője és tudósa .
      Legfontosabb művei :
      The Politics of Genocide the Holocaust in Hungary (1981; 1994; 2016), The Bibliography of the Holocaust in Hungary, 1945-2010 (2011); The Geographical Encyclopedia of the Holocaust in Hungary (2013), and The Tragedy of Romanian Jewry (1994).
      
      Budapesti előadásra 2017 október 4-én került sor,
      http://www.mazsihisz.hu/2017/10/04/a-magyar-holokauszt-legnagyobb-kronikasa-volt-a-mazsihisz-vendege-11011.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

Könyv

HARRY BLUTSTEIN
MELBOURNE 1956 OLYMPIC GAMES: POLITICS AT COLD WAR’S HEIGHT

      Harry Blutstein könyvében a Melbourne-i olimpia kapcsán sok magyar vonatkozás szerepel . A szerző szerint szó volt arról, hogy Budapest legyen az 1956-os Olimpia szinhelye, de az akkori kormány nem fogadta el az ajánlatot.
      Az orosz magyar vizlabda csatát részletesen leirja, elemzi a szuezi válságot, a magyar forradalmat , a sport és a politika összefonódását.
      Gideon Haigh tollából olvashatunk recenziót Cold War Games: Spies, Subterfuge and Secret Operations at the 1956 Olympic Games címmel a The Australian napilap hétvégi kultúrális mellékletében Harry Blutstein könyvéről, melyet az Echo Publishing adott ki, 348pp 2017-ben.
cikk küldése | nyomtatási verzió

SZABÓ MAGDA
KATALIN STREET

      Szabó Magda harmadik könyve jelent meg angolul a Katalin Street, kiadta
      New York Review Books Classics : www.nyrb.com
      646/215-2500
      Forditotta Len Rix,
      
      A Katalin utca egyszerre valóság, egyszerre jelkép állítja művéről az írónő. Egy csendes budai utca, ahonnan a Dunára látni. Itt él három szomszédos házban három baráti család: a fogorvosék lányukkal, Henriettel, az özvegy őrnagy házvezetőnőjével és fiával, Bálinttal, és a kiváló tanár feleségével meg két lányával, Irénnel és Blankával. A gyerekek nem csak játszótársak, bonyolult és ellentmondásos szálak fűzik össze őket.
      Mint jelkép, a Katalin utca az ártatlan és romlatlan gyermekkor, a bűntelen ifjúság szimbóluma. Ezt az idilli világot rombolja szét a történelem, a Horthy-korszak, majd a háború durva valósága, amelyben elsüllyed ház, utca, ország, minden nemes emberi érzés, még a szerelem is.
      Akik mindezt túlélik, azok is kiűzetnek a Paradicsomból, mert vétkeztek, mert nem álltak ellen a Gonosznak. Már csak álmaikban térhetnek vissza a Katalin utcába, mert nem volt bátorságuk megtenni azt, amit meg kellett volna tenniük. A Katalin utcában már csak az élők közé vissza-visszalátogató halottak vannak otthon, akik emlékeikből újraépítik a múltat, de boldogok ők sem lehetnek, hiszen nincs átjárás az élők és a holtak világa között.
      ISBN 1681371529
cikk küldése | nyomtatási verzió

BÖRÖCZ JÓZSEF
HASÍTOTT FA
A VILÁGRENDSZER –ELMÉLETTŐL A GLOBÁLIS STRUKTÚRAVÁLTÁSOKIG

      ESZMÉLET SOROZAT
      A tanulmánykötet Böröcz József szociológus munkásságának kronologikus keresztmetszetét adja, benne számos olyan tanulmánnyal, mely magyar nyelven még nem jelent meg. A kötet egyetlen helyen, kényelmesen elérhető formában közli a szerző munkásságának a magyar olvasó számára legrelevánsabb részét.
      
      A világrendszer-elméleten belül Böröcz a magyar történeti szociológia, különösképpen Polányi Károly - és tágabban a magyarországi modern szellemi hagyomány legnagyobbjai, Bartók, Ady vagy Jancsó Miklós - által ihletett, sajátosan közép-európai megközelítésmódot képviseli.
      
      Böröcz József a világrendszer-elmélet harmadik generációjának egyik vezető alakja, ezen belül a történeti-regionális elemzés szószólója, aki 2004 óta az MTA doktora, jelenleg a Rutgers Egyetem szociológia tanszékének egyetemi tanára. Világszerte az egyik legtöbbet idézett magyar társadalomtudós. 1995 és 2007 között a Rutgers Magyar Intézet első szakmai vezetője, 2005-2006-ban a Chair in Global Ethics tiszteletbeli professzora a Genti Egyetemen. 2005- ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.
      
      Harminc éves társadalomtudományos munkásságának egésze Magyarország, Kelet-Közép-Európa és Európa globális pozíciójának meghatározására, helyes kontextualizációjának elméleti és empirikus kérdéseire, és ezeken keresztül a világ főbb átalakulási tendenciáinak megértésére irányul.
      ISBN 9789634142287
      Kiadta a Harmattan 2017-ben
      https://www.libri.hu/konyv/borocz_jozsef.hasitott-fa.html
cikk küldése | nyomtatási verzió

BENEDEK ZSUZSI
AZ ÓPERENCIÁS TENGEREN IS TÚL.
Gondolatok a magyar nyelvről

      Argentinában élő írónő a játékos anyanyelvoktatásról ír.
      https://www.youtube.com/watch?v=9UBju09Q0eg
      http://www.e-nyelv.hu/2017-06-01/argentinai-magyarok/
      A könyvet a dél- erdélyi Corvina Kiadó gondozott. http://corvinkiado.ro/
cikk küldése | nyomtatási verzió

MÉSZÁROS ISTVÁN
A TŐKÉN TÚL
https://monthlyreview.org/product/beyond_capital/ BEYOND CAPITAL: TOWARD A THEORY OF TRANSITION

      Az 1956-os emigráns Mészáros István, a brightoni University of Sussex emeritus professzora valószínűleg a leginkább ismert Lukács-tanítvány Nyugaton és a legkevésbé ismert Lukács-tanítvány Magyarországon. A kettőnek ugyanaz a magyarázata: Mészáros ortodox lukácsiánus, vagyis ortodox marxista. A tőkén túl alighanem a főműve. Már pusztán méretei lenyűgözők: a 994 oldalas angol eredetiből (Beyond Capital. Towards a Theory of Transition, Merlin, London, 1995) most magyarul megjelent kötet a mű I. része csupán. A továbbiak: "II. A szocialista kritika történelmi küldetése" és "III. A tőkerendszer strukturális válsága", végül "IV. Kísérletek kapcsolódó témákról".
      Kettős mottóként a szerző egy Hegel- és egy Marx-idézetet választ: az első az általános, maradandó tőke (vagyon) fogalmáról szól, a második arról, hogy Európa mint egy lehetséges szocialista forradalom színhelye csupán a világ egy kis zuga. Hegel a szerző szerint a fönnálló alapviszonyok megváltoztathatatlanságának elvét fogalmazta meg az "általános, maradandó tőke (vagyon)" elvével, s innen ered az a napjainkban végképp eluralkodott nézet, miszerint a kapitalizmussal szemben "nincs alternatíva".
      
      http://magyarnarancs.hu/zene2/konyv_-_kuldeteses_veto_-_meszaros_istvan_a_token_tul_kozelitesek_az_atmenet_elmeletehez_-_elso_resz_az_ellenorizhetetlenseg_arnya-70845
cikk küldése | nyomtatási verzió

GEORGE BARANY
STEPHEN SZÉCHENYI AND THE AWAKENING OF HUNGARIAN NATIONALISM, 1791-1841

      Kiadta a Sarkett & Associates, Inc.
      https://www.amazon.com/Széchenyi-Awakening-Hungarian-Nationalism-1791-1841/dp/1461005655
cikk küldése | nyomtatási verzió

Rádió

IMRE SZALAI KUTATÁSA A LEGFELSŐBB BIRÓSÁG ELŐTT

      A New Orleans-i Loyola Egyetem professzora, Imre Szalai interjút adott NPR, Marketplace adásában, abból az alkalomból, a Legfelsőbb Bíróság 2017. október 2-án, aznap vizsgálta meg Imre Szalai tudományos kutatását a munkavállalók és a nagyvállalatok közötti bírósági ügyek rendszeréről, az arbitration folyamatáról.
      Az arbitration egy választott bírósági vitarendezési módszer, amelyekben a felek egyetértenek abban, hogy a vitát egy privát, semleges harmadik személy dönti el, nem pedig a hagyományos bíróság, a bíró és az esküdtszék . Ez a módszer totális ellentéte az állami bírósági rendszernek. Az elmúlt néhány évtizedben teljesen elterjedt pl. a kereskedelmi és a munkáltatói perekben és több millió amerikai munkás számára hátrányosan dönt a titkos igazságügyi rendszer a hagyományos, nyitott bírósági rendszerrel szemben. Ennek okát, folyamatát vizsgálja a Loyola egyetem második generációs magyar származású professzora: Imre Szalai a 2013 -ban írt Outsourcing Justice The Rise of Modern Arbitration Laws in America című könyvében.
      További kutatásaiban pedig kimutatja a cégek 80 százaléka nem peres úton, hanem a bíróság tárgyalásokat elkerülve, arbitration , magyarul békéltetés útján oldják meg a munkavállalók panaszait, a nagy cégek évi 7 trillió / európai billió/ dollárt spórolnak meg a munkavállalók hátrányára.
      
      https://www.marketplace.org/shows/marketplace-morning-report/10022017-markets-edition
      Az első 4 perc után kezdődik a Szalai interjú.
      
      http://time.com/money/4958168/big-companies-mandatory-arbitration-cant-sue/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Videó

DUDÁS LAJOS

      A Münchenben élő jazzklarinétos It’s Time for Miles előadása
      Dudás play Davis
      https://www.youtube.com/watch?v=eWZjSXm0GSk
cikk küldése | nyomtatási verzió

Film

AZ ISMERETLEN BARTÓK

      Bartók Béláról készített új dokumentumfilmet Sipos József, melyet a napokban mutattak be Magyarországon.
      A filmben a 92 éves Bartók Péter , a zeneszerző Floridában élő fia szerepel.
      http://168ora.hu/az-ismeretlen-bartok-film-az-egyik-legnagyobb-magyarrol/
cikk küldése | nyomtatási verzió

Obitus

ELHUNYT ATA KANDÓ

      Életének 104. évében, Hollandiában elhunyt Ata Kandó. A legidősebb magyar fotóművész.
      Izgalmas életéről és munkásságáról alább olvashatunk
      
      http://168ora.hu/meghalt-ata-kando/
cikk küldése | nyomtatási verzió

ELHUNYT IFJ. BERTALAN IMRE LEKÉSZ

      67 éves korában elhunyt a Betlen Közösség Ligioner, PA református lelkésze , a toledói, New York-i és New Jersey-i magyar közösségek vezető személyisége.
      Életéről a Magyar Amerikai Koalició honlapján emlékeztek meg
      http://www.hacusa.org/en/news/in-memoriam-rev-imre-bertalan-jr-1949-2017
cikk küldése | nyomtatási verzió

© Nyugati Hírlevél - 2017