NYUGATI HÍRLEVÉL
független elektronikus újság

Szerkesztô: Bika Julianna
Email: BikaJuli@aol.com
Efax: 508-437-2661

39. szám 2002. március 1.

Zúg március

Én szemfedõlapod lerántom:
kelj föl és járj, Petõfi Sándor!

Zúg Március, záporos fény ver,
suhog a zászlós tûz a vérben.

Hüvelyét veszti, borong a kardlap:
úgy kelj föl, mint forradalmad!

Szedd össze csontjaid, barátom:
lopnak a bõség kosarából,

a jognak asztalánál lopnak,
népek nevében! S te halott vagy?

Holnap a szellem napvilágát
roppantják ránk a hétszer gyávák.

Talpra, Petõfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a Szabadságról!

Utassy József
1977


Argentína

A Hungária Egyesület és a Magyar Köztársaság Buenos Aires-i Nagykövetségének közös rendezésében kerül sor március 17-én 18 órakor az 1848-as. március 15.-i ünnepségre. Díszszónok Dr. Szõnyi Ferenc nagykövet. A Coral Hungaria kórus énekel.

Asztalfoglalás: 4799-8437

Info: Vazaha@arnet.com.ar (Hungargennews)


FINNORSZÁG

"La Canterina"

A Tamperei Konzervatórium T. Hunyadi Viktória operastúdió hallgatói "Március idusán", 14.-én este Mozart: ""Der Schauspieldirektor" kisoperája társaságában Haydn: "La Canterina" (1766) kisoperáját mutatják be , finnországi bemutatóként. A bemutató része a helsinkii magyar nagykövetség és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ ünnepi rendezvénysorozatának. A korrepetitorképzés és az operastúdió vezetõ tanára (lektora) T. Hunyadi Viktória a Magyarok Világszövetsége által korábban már a magyar kultúra külföldi képviselete és terjesztése érdekében kifejtett munkája elismeréséül lett kitüntetve, a finn köztársasági elnök pedig 2000. júliusában a "director musices" címet adományozta neki. A Haydn opera igazi csemege, kéziratát az Országos Széchenyi Könyvtár Zenetára õrzi.

Tanító Béla
E-posta: beta99@koti.soon.fi


FRANCIAORSZÁG

Francia rendezésben Az ember tragédiája

Grégorie Callies, a strasbourgi Théatre du Jeune Public igazgatója Ádám, Éva, Lucifer és mások címmel állítja másodszor színpadra Madách Az ember tragédiája címû mûvének változatát.


Városkalauz Budapestrõl - franciául

A könyvpiac idei újdonságaként a párizsi Petit Futé turisztikai könyvkiadó Budapestet bemutató színes városkalauzt jelentetett meg. A nagy múltú kiadóház a világ jelentõsebb városait bemutató sorozatának legújabb darabja a hazánkat már hosszú ideje ismerõ, Magyarországon élõ martinique-i születésû francia írónõ, Daniele Montredon mûve, hétfõtõl már a könyvesboltok polcain is megtalálható.

Budapest Night & Day

Nouvelles Editions de l'Université, Párizs, 2002


ESZTERHÁZY FRANCIA SIKERE

Három mérvadó francia lap közölt a februárban elemzõ és elragadtatott értékelést Esterházy Péter Harmonia Caelestis címû legújabb regényérõl, amely a Gallimard kiadó gondozásában december elején jelent meg a francia könyvpiacon.

A Le Monde irodalomkritikusa virtuóz alkotónak nevezi Esterházyt, aki barokkos jellegû írásmûvészetében matematikai szemléletét is érvényesítve, "lefújja a port az arisztokráciáról és megkedvelteti velünk õseit".

A magyar történelemmel összefonódott Esterházy grófi família történetébõl építkezõ írónál a család nem monolitikus klán, elmosódnak az identitás határai. Ez a konstrukciós és dekonstrukciós játék egy család romjain inkább a politikai világ szétesését meséli el, mintsem a modern család széthullását - állapítja meg a Le Monde szerzõje.

Angelo Rinaldi, a Le Nouvel Observateur jó nevû irodalom-szakértõje a hatszáz oldalas mû második részét tartja különösen megkapónak. Ott érvényesülnek igazából a szerzõ átfogó és mély tapasztalatai, alkotó és kritikus szelleme, kiemelkedõ intelligenciája és kulturáltsága, amely olyan szerteágazó, mint a regényben ábrázolt családfája.

A Libération az eddigi legjobb Esterházy-könyvnek találja a Harmonia Caelestist, amelyet a szerzõ összes elõzõ írása összegzésének minõsít. Méltatása szerint Nádas Péter Emlékiratok könyve mellett az Esterházy-mû képviseli a magyar irodalom legutóbbi tíz évének csúcsteljesítményét – írja Jean-Pierre Thibaudat, a magyar kultúra egyik franciaországi szakértõje.


MAGYARORSZÁG

BUDAPEST

AMERIKAI PROFESSZOR A MAGYAR AKADÉMIA TAGJA.

Bódis-Wollner Ivánt, a State University of New York kutató professzorát rendes tagjai közé fogadja március 19-én a Magyar Tudományos Akadémia. Bódis professzor székfoglaló elõadásának címe: A látókéreg és a gyors szem mozgások kapcsolata.

Bódis Iván Szegedrõl menekült 1956-ban az Egyesült Államokba, ahol egyetemi tanulmányai befejezése után a New York-i Egyetem ideggyógyászati osztályán kezdte el kutató munkáját.

Meghalt a nagy mágus, a magyar balett vezére

Az egész világsajtót bejárta Hidegkúti Nándor halálának híre; a nagy nemzetközi hírügynökségek hosszú nekrológokban emlékeztek a legendás labdarúgóra, aki márciusban lett volna 80 éves. Az ötvenes évek Aranycsapatának legendáshírû középcsatára az évszázad mérkõzésén 1953-ban 3 gólt lõtt az angoloknak a Wembley stadionban.

KOVÁCS BÉLA SZOBOR

Kovács Béla a Független Kisgazdapárt hajdani fõtitkárának a Kossuth téren állítottak szobrot február 26-án.

Kovács Béla 1945-ben Erdei Ferenc belügyminiszter mellett államtitkárként dolgozott, majd néhány hónapig földmûvelésügyi miniszter lett. 1947-ben szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával a mentelmi joga ellenére is letartóztatták a szovjet titkosszolgálat emberei, majd huszonöt évi, a Szovjetunióban letöltendõ kényszermunkára ítélték. 1956-ban szabadult, 1959-ben halt meg Magyarországon. A szovjet hatóságok 1989-ben rehabilitálták


NÉMETORSZÁG

BERLIN

Békedíj Szabónak

A filmfesztivál alkalmából rendezett nagyszabású jótékonysági koncerten, amelyet Mozi a békéért (Cinema for Peace) címen rendeztek az afganisztáni gyermekek és az Unicef támogatására, Szabó István magyar filmrendezõ békedíjat kapott. A zsûri szerint Szabó egész negyvenéves munkássága a béke ideálját képviseli.


HAMBURG

Esterházy Péter Herder-díjas

A hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány Esterházy Pétert is méltónak találta az idén 39. alkalommal odaítélt Herder- díjra. Az 1964-ben létrehozott és a bécsi egyetem által odaítélt díjban idén heten részesülnek. A Herder-díjat olyanok kaphatják, akik kiemelkedõ tevékenységet fejtenek ki a kelet-európai országok közötti kulturális kapcsolatok ápolása érdekében, illetve a térség országaiban alkotva jelentõsen hozzájárulnak az európai kultúra gazdagításához


OLASZORSZÁG

Magyar évad Itáliában

Júniusban magyar kulturális évad kezdõdik Olaszországban. A hazánk történelmét, kulturális hagyományait és modern mûvészeti értékeit bemutató nagyszabású eseménysorozat szervezési munkálatai a célegyenesbe fordultak.

A eseménysorozat helyszínei Milánótól Rómán át Szicíliáig egész Itália területét behálózzák majd.

Az idei velencei biennálén való magyar részvételnek külön hangsúlyt ad majd az 1848-as velencei forradalom oldalára Winkler Lajos légióparancsnok alatt átállt katonák emléktáblájának felavatása. Nápolyban a város elsõ katonai kormányzója és Garibaldi szárnysegédje, Türr István kap bronz dombormûvet. Kossuth Lajos születésének bicentenáriumára külön kiállítással emlékeznek meg a római központi Risorgimento Múzeumban. A magyar évadra idõzítve Esterházy-könyvet adnak ki Olaszországban, s akkorra jelenik meg Csorba Lászlónak, az Akadémia tudományos igazgatójának az itáliai magyar emlékhelyekrõl írt, fotókkal gazdagon illusztrált albuma.


SVÁJC

GENF

Genfi Magyar Egyesület

2002. március 5-én kedden 20:20-kor Takács Nagy Gábor hegedûkoncertje a genfi konzervatóriumban. Mûsoron: Bach, Spohr és Mendelsohn mûvei.

2002. március 10-tõl 16-ig Magyar hét a genfi Hotel de la Paix éttermében (11, Quai du Mont-Blanc, 1211 Genf, tel. 022 909 60 00). Cigányzene.

2002. március 17-én vasárnap 11:15 órakor ökumenikus istentisztelet a St. Bonifác templomban, majd az 1848-as magyar szabadságharc emlékének megünneplése a földszinti különteremben


USA

FLORIDA
Sarasota

Kossuth klub

2002. március 28-án, 16.00 órakor a Selby Könyvtár Nagytermében 1331 First Street, Sarasota "Én, Magyarország számûzött kormányzója..." Emlékezés Kossuth Lajos születésének 200. és amerikai útjának 150. évfordulójára. A Zenés Pódium Est Elõadói egri vendégmûvészek Szíki Károly és Szabó Viola.

Versek és énekek segítségével megelevenednek az 1848 március 15. események, Kossuth beszédeibõl idézett részletek hangzanak el.

Sarasotai Magyar Hírmondó
P. O. Box 19774, Sarasota, FL 34276
http://hungarianfed-usa.org/members/kossuthclub-sarafl


ILLINOIS
Chicago

Az 1848-as márciusi forradalmi megemlékezést a St. István templomban tartják március 17-én délelõtt.

2015 W. Augusta Blvd. Chicago, IL 60622

Március 7-én a Union League klubban Érdi Tamás zongoramûvész elõadóeste 7 órakor.

65 West Jackson Blvd. A vakon született 21 éves zongoramûvész jelenleg a Toronto Royal Conservatory of Music Art Diploma Solo programjának ösztöndíjasa. Koncertjét a Chicago Art Society és a helybeli magyar tiszteletbeli konzulátus irodája támogatja.

Info: 847/864-8626.


MASSACHUSETTS
Boston

Tiszteletbeli doktori cím Orbán ViktorNAK

Orbán Viktor miniszterelnök 2002. február 10-11-én a Tufts University meghívására Bostonba látogatott, ahol átvette a Fletcher School (Jogi és Diplomáciai Akadémia) jogi díszdoktori oklevelét.

Az Egyesült Államok legjobb egyetemei között számon tartott Tufts Egyetemet 150 évve1 ezelõtt, 1852-ben alapították. Mûszaki, természet- és bölcsészettudományi fakultásain mintegy 9000 hallgató folytat tanulmányokat.

Magyarország kicsiny mérete ellenére nagy számban képviselteti magát a hallgatók között, többek között az immár visszavonult Arpad von Lazar professzornak köszönhetõen, aki az egyetemen harminc évig tanított.

Filmklub programjai márciusban

Meseautó (2000) márc. 3-án., Mephisto márc. 7-én , Csíksomlyói Passió márc. 31- én.

Az elõadások 19 órakor kezdõdnek a 4-237-es teremben.

Info: http://web.mit.edu/hungarians/www/film/frameset-calendar.html


NEW YORK ÉS KÖRNYÉKE

A Március 15.-i ünnepséget a Magyar Egyesületek és Egyházak Nagy Tanácsa Közösen rendezi március 10-én a Robert Wagner High School dísztermében :220 East 76th Street, New York City, a 2. és 3. Avenuek között

Info: (212) 628-0997

A Fõkonzulátus március 14-én este 7 órakor tartja az 1848-as forradalmi megemlékezést.

*

A Philadelphia magyar Házban március 10-én délután 2.30 kor tartják az 1848-as forradalmi megemlékezést. Vacsorarendelés Dobó Annánál

*

FILMKLUB

Fábri Zoltán filmjének vetítése Fábián Bálint találkozása Istennel március 12-én 6.30 a Columbia Egyetemen.

East Central European Center
1219 International Affairs Building
420 West 118th Street
New York, NY 10027
Tel: 212-864 –4496

Pók Attila

*

A New Yorki Kulturális Központ programjai

Dr. PELLE JÁNOS ELÕADÁSA

A Bnai Zion és a Kulturális Központ közös szervezésében

"Antiszemitizmus Magyarországon? Hogyan próbálja a baloldal a szélsõjobb méltatlan viselkedését a maga javára fordítani."

2002 március 7 csütörtök 19 óra Magyar Köztársaság Fõkonzulátusa épületében

Dr. Pelle János történész-szociológus évek óta publikál és kiterjedt kutatásokat folytat az 1938-1944 közötti európai antiszemitizmus történetérõl és annak gyökereirõl. Tavaly megjelent könyve a "Gyûlölet vetése" átfogó tanulmánykötet, amely ezen idõszak politikai atmoszféráját társadalomlélektani környezetét, s a közvélemény alakulását vizsgálja.

További információ:
Bnai Zion - Hámori Péter
136 East 39th Street, NY
Tel: 212/725-1211

Pelle János március 10-én délután 5 órakor New Canaan Connecticutben vetítéssel egybekötött elõadást tart. Info Papp László 203/966-1542.

LUKÁCS GEORGINA

Találkozás Lukács Georgina operaénekesnõvel március 5-én 7.30 kor a Fõkonzulátuson. Lukács Georgina a Metropolitán Opera házban ebben az évadban háromszor lép fel Puccini Tosca szerepében. A világsiker elé nézõ fiatal szoprán énekesnõt zongorán Antonio Procaccini kíséri.

KABDEBÓ TAMÁS ELÕADÁSAI NEW YORKBAN

Pest NewYork-i Szalon

Március 24-én 20.00 -kor : Harc a lehetetlennel. Elõadás József Attiláról angolul,

Bánffy Edit és Vasvári Lujzi közremûködésével

11 Fifth Ave., Apt. l4F, NY NY l0003

Tel: 212/253-9701

E-posta: lvasvari@pipeline.com;

www. lvasvari@notes.cc.sunysb.edu

Fõkonzulátus

Március 26-án 19.00-kor Kabdebó Tamás elõadása angolul hangzik el : An evening in Decent Island in Tropical Guyana, közremûködik Györgyey Klára és Marton András.

Helyfoglalás: 212/750-4450

Fészek Klub

Utazás a szívem körül, egy életút írói-költõi mérföldköveirõl beszél a szerzõ.

Március 27.-én 19.30.-kor

344 East 69 New York, New York 10021

Info: (201) 886-2512

ÖKRÖS EGYÜTTES TÚRA

Ökrös Csaba budapesti folklór együttese márciusi hangverseny körútja az Egyesült Államokban. Közel húsz fõleg a nyugati part városaiban lépnek majd fel

Info: Kalman Magyar, 178 Oakdene Ave. Teaneck NJ 07666
Tel: 201-836-4869
Fax: 201-836-1590
E-posta : magyar@magyar.org

További információk
Hungarian Cultural Center, NY
223 E. 52nd St. NY NY 10002
Tel 212/750-4450
E-posta hcc@hungariancc.org.

PÓK ATTILA ELÕADÁSA

Március 9-én, szombaton este 7-órakor "A többség viszonya a kisebbségi magyarokhoz" címmel, a Magyar Öregdiák Szövetség — Bessenyei György Kör — Hungarian Alumni Association rendezésében. Rutgers University College Center, 411 AB szoba, 126 College Ave. New Brunswick, NJ

Dr. Pók Attila történész professzor ez évben a Columbia Egyetem vendégtanára. Budapesten a Történettudományi Intézet és az Europa Institute igazgatóhelyettese és a Magyar Tudományos Akadémia új Társadalomkutató Központja igazgatója. Legutóbbi könyvei: A magyarországi radikális demokrata ideológia kialakulása, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1990; A Selected Bibliography of Modern Historiography, Greenwood, 1992; Minorities in East Central Europe (ed.), Europa Institute, 1993; A nemzetközi politikai élet krónikája 1945-1997, Történettudományi Intézet, 1999.

Információ: 732, 699-1483, ktnagy@aol.com.

www.hhrf.org/bessenyei/magyar.htm

RUTGERS MAGYAR TANTÁRGYAK, NEW BRUNSWICKBAN

MAGYAR NYELVTANFOLYAMOK, MAGYAR NYELVVIZSGA

Dr. Hajnal-Ward Judit, a Rutgers Egyetem Magyar Intézetének lektora beszámolója
a Magyar Öregdiák Szövetség — Bessenyei György Kör 2002. feb. 22-i taggyûlésén.

A 2001/2002-es tanévben három csoportban 31 diák tanul magyar nyelvet, illetve magyarságismeretet Rutgers Egyetemen. A kezdõ kurzus mellett egy fordítástechnikai szeminárium indult, az angol nyelvû elõadások pedig a magyar irodalommal és kultúrával foglalkoznak.

Az idei tanév érdekessége a Culture Contacts címû, az ELTE Tanárképzõ Fõiskolai Karával közösen szervezett, a Fulbright Alapítvány által támogatott kétéves program, amelynek keretében 34 magyar, amerikai magyar és amerikai diák hasonlítja össze értékeinket és kultúránkat az Internet technikai lehetõségeinek felhasználásával. A program budapesti igazgatója Molnár Miklós, aki a Rutgers Egyetem vendégprofesszora volt az 1999/2000-es tanévben Az amerikai munkát a magyar lektor mellett Dr. Sylvia Csûrös Clark, a St. John’s Egyetem professzora koordinálja, aki maga is magyar szakot végzett a Rutgers Egyetemen.

A program honlapja: http://www.culturecontacts.hu/fb/fbindex.htm.

A program keretében kerül megrendezésre április végén a Rutgers Magyar Napok elnevezésû rendezvény, amelynek során a diákok beszámolnak majd az amerikai-magyar vegyes csoportokban végzett munkáról. A záró esemény természetesen a Magyar Est lesz, immár harmadik alkalommal, a magyar diákrendezvényeknek otthont adó Magyar Örökség Központban.

American Hungarian Language Center néven 2001 decemberében új nyelvi központ alakult New Jersey államban. A Nyelvi Központ az idén 75 éves Debreceni Nyári Egyetem

(a Debreceni Egyetem része) elsõ külföldi tagozata, ami hagyományosan a magyar mint idegen nyelv oktatásának legjelentõsebb szellemi mûhelye Magyarországon. A Központ a Rutgers Egyetem magyar kurzusainak kiegészítéseként esti, hétvégi, levelezõ és nyári intenzív magyar nyelvtanfolyamokat szervez felnõttek számára, illetve a Magyarországon államilag elfogadott magyar nyelvvizsga vizsgahelyeként mûködik, non-profit szervezetként. Fõ támogatója az 1954-ben alapított Amerikai Magyar Alapítvány, amely a maga nemében egyedülálló módon szolgálja a magyar kulturális örökség megõrzését az Egyesült Államokban.

Az elsõ három csoport 21 résztvevõje 2002 januárjában kezdte meg tanulmányait kezdõ, közép és haladó szinten. A csoportokat dr. Hajnal-Ward Judit, a Rutgers Egyetem magyar lektora tanítja a Magyar Örökség Központban. A nyári intenzív kurzus júniusban indul, és a közeljövõben a Központ kínálata online tananyaggal is bõvül.

A budapesti Idegennyelvi Továbbképzõ Központ (közismert nevén a Rigó utca) magyar nyelvvizsgájának idõpontja New Brunswickban: május 11-14. Bõvebb információ található angol nyelven a Központ weboldalán: http://www.a-h-l-c.org.

ERDÉLYI MAGYAR EGYETEM

Több mint 25 ezer dollár gyûlt össze az Erdélyi Magyar Magánegyetem (EMTE) javára New York-ban a Magyar Emberjogi Alapítvány (HHRF) és a Magyar Kulturális Központ által szervezett jótékonysági koncerten. Hámos László, a HHRF elnöke rámutatott, a pénzbeli segítségnyújtás mellett alapvetõen fontos az az erkölcsi elkötelezettség, amelyet a másfél milliós amerikai magyar közösség egyöntetûen tanúsít az önálló romániai magyar felsõoktatás iránt. A HHRF bejelentette, az erdélyi magánegyetemet három formában támogathatja a nyugati magyarság: pénzbeli adományokkal, oktatást szolgáló felszerelésekkel (számítógépek, laboratóriumi eszközök, szakkönyvek stb.); valamint szakmai kapcsolatok létrehozásával. Ez utóbbi kategóriába a HHRF olyan szakemberek jelentkezését várja, akik szerepet vállalnak az egyetem kapcsolatrendszerének építésében (vendégtanár- és áthallgatási programok, kutatási projektek stb.)

Info : hamos@hhrf.org

MAGYAR-AMERIKAI JÓTÉKONYSÁGI BÁL A VAJDASÁGÉRT

A Reménység Bálon kitüntették a Koalíció két vezetõjét

A Magyar Amerikai Koalíció két vezetõje, Lauer Edit elnök és Szekeres Zsolt pénztáros voltak a hatodik Reménység Bál kitüntetettjei, melyet 2002. február 16-án tartottak Hanoverben, New Jersey államban.

A Reménység Bált 1996 óta szervezi meg rendszeresen a Magyar Baráti Közösség /MBK/ elnevezésû országos szervezet New York környéki fiatalokból álló csoportja. A Bál bizottsága minden évben kiválasztja azokat a kitüntetetteket, "…akik fáradhatatlanul dolgoznak a magyar ügyekért, mind itthon, mind külföldön.

Info: http://www.hungary.com/hac


OHIO
Colombus

A Kossuth-évfordulós Ohio állambeli Columbusban tartott rendezvényen az állam törvényhozásának helyet adó épületben mintegy félezren voltak jelen. Az ünnepségen Jeszenszky Géza nagykövetnek átnyújtották Bob Taft, Ohio állam kormányzója proklamációját, amelyben a kormányzó hivatalosan is megemlékezett az 1852 során Columbust is felkeresõ Kossuth útjának évfordulójáról.


WASHINGTON DC

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG HÍREI

PELLE JÁNOS ELÕADÁSA

Március 4-én este 7 kor "Antiszemitizmus Magyarországon? Hogyan próbálja a baloldal a szélsõjobb méltatlan viselkedését a maga javára fordítani."

Info:202/362-6730

KABDEBÓ TAMÁS

Március 28 este 7 óra kor angol nyelvû elõadás

"The meaning of the Danube and the Liffey, Two main Literary and Historial Passions"

Info: 202/362-6730

E-posta: office@huembwas.org

HÁROM MAGYAR TRAGÉDIA

Német megszállás, A zsidók elhurcolása, Sikertelen kiugrási kísérlet

Vendégelõadók John Lukacs történész, Charles Fenyvesi író-újságíró, Edelsheim Gyulai Ilona grófnõ és Richard Schifter nagykövet. Vitavezetõ Jeszenszky Géza nagykövet.

Március 17-én este 6 órakor.

3910 Shoemaker St. N.W.

www.huembwas.org

KOSSUTH ÉREM

A Nagykövetség a Kossuth emlékév alkalmából újra verette azt az igazi ritkaságnak számító emlékérmet, amelynek eredetijét Párizsban Valentin Mourice Borrel mûhelyében készítettek 1851-en, nyilvánvalóan amerikai megrendelésre Kossuth Lajos Amerikába érkezésének alkalmából.

A bronz példányok megrendelhetõk kedvezményes áron 9 dollár (+1 dollár postaköltség az USA-ba) a Washingtoni Magyar Nagykövetségtõl: Tóth Margitnál, telefon: 202 362-6730/0234-es melléken vagy E-postán: mtoth@huembwas.org.


INTERNET

HAGYOMÁNYOK HÁZA

www.hagyomanyokhaza.hu/teszt Az intézményt 2001. január 1-vel hozta létre a kulturális minisztérium, ahol autentikus magyar népzenével és népmûvészettel kapcsolatos ismeretek érhetõk el.

E- posta: csapo.gyorgy@hagyomanyokhaza.hu


TERROR HÁZA

A február 24.-én Budapesten megnyílt "Terror Háza". A múzeum honlapja: www.terrorhaza.hu

A két terrorrendszert túlélt Magyarországon mára érkezett el az idõ, hogy méltó emléket állítsanak az áldozatoknak. A kiállított témákról elnevezett termeken végigsétálva kronológikus sorrendben ismerkedik a látogató elõbb a nyilas, majd a kommunista rémuralommal.

A múzeum fõigazgatója dr. Schmidt Mária történész.

A belsõépítészeti tervek, a múzeum kiállításának arculata és a külsõ homlokzat F. Kovács Attila építész munkája.


BETEGSÉGEK MAGYARUL

Összmagyarsági, egészségügyi, informatikai konzultációs rendszer egészségügyi tanácsadás magyarul . E-posta :monafax@invest.hu (MONA SYSTEM KFT.)

http://msystem.fw.hu


Új hírszolgáltató rendszer

Az eBruit az Internetezõk népes tábora számára a lehetõ legrövidebb idõ alatt fontos vagy érdekes információkról, hírekrõl ad tudomást.

www.ebruit.hu


KÖNYV

Bodó Ibolya

Amerikai magyar színjátszás

Adattár 1869-1970 Argumentum Kiadó OSZK 2001

Az elsõ kivándorlási hullám 1849-49 szabadságharc követõen betegsegélyzõ mûkedvelõ színjátszó körök alakultak. A mû száz év színháztörténeti eseményeinek adatait tartalmazza monográfiai felépítésben. Négy mutató : név, cím, földrajzi név, társulat, segíti a könnyebb tájékoztatást.

MARTON KATI

HIDDEN POWER

Marton Kati legújabb ötödik könyve Hidden Power: Presidential Marriages That Shaped Our Recent History címû kötete.

A magyar írónõ tizenegy amerikai elnöki házaspár életét veszi nagyító alá, a First ladyk életén keresztül anélkül, hogy zaftos pletykákban vagy családi titkokban vájkálna, A házaspárok életében azt mutatja be hogyan segíti illetve segítette a háttérbõl az USA elsõ asszonya a férjét. ISBN 037540167 Pantheon Books, New York 2001

Randomhouse Audiobooks sorozata kazettán is megjelentette a mûvet.

Marton Kati a National Public Radio állomás valamint a televíziós ABC News riportereként kezdte újságírói pályáját mielõtt írásra szánta volna el magát.

Könyvei Wallenberg, Death in Jerusalem The Polk Conspiracy, újságírói kutatómunkák eredménye, az American Woman pedig az egyetlen regénye.

ANDREW GROVE

SZÖKÉS BUDAPESTRÕL

Andrew Grove gyermek és fiatalkori visszaemlékezései Swimming Across, Átúszni a túlsó partra címmel jelent meg a Warners Books New York, AOL Kiadónál. ISBN: 0446529923

Gróf András 1939-ban született Budapesten, szüleivel a Király utcában élt, a nyilas rémuralom elõl egy kõbányai házaspár bújtatja õt és édesanyját, apja a munkaszolgálatból nagy szerencsével visszaérkezik, majd egy tejgyár igazgatója lesz, késõbb politikailag megbízhatatlanná válik, s más fordulatot vesz a család élete. Pufi (Röfi) ahogy az osztálytársak csúfolják iskoláit egy fasori elemiben és a Madách gimnáziumban végzi, majd egy évet a mûszaki egyetem vegyészkarán. Kitûnõ tanárai felfigyelnek Gróf kiváló képességeire. Nem vesz részt a forradalomban, novemberben szökik el az országból s van egy utolsó ajándéka a szülõhazájának, lásd 233 oldal, azóta nem látogatott vissza Magyarországra. Andrew Grove könyvébõl minden amerikai városi könyvtárban több példány található.


ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATOK MAGYARORSZÁGON

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség - Teleki Pál Alapítvány, hivatalos felkérésre tájékoztatja a magyar diaszpórában élõ, magyar származású diákokat a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Fõosztálya által meghirdetett ösztöndíjpályázatáról.

Pályázati díj nincs. A pályázat két tanulmányi változatra nyújt lehetõséget, közép és felsõfokon.

Dr. Némethy Kesserü Judit (Külföldi Magyar Cserkészszövetség)
E-mail: jn2@nyu.edu Tel: USA EST esti órákban 00-1-(212) 505-9658, fax: 00-1-(212)-387-0483

A pályázatok beküldési - postai beérkezési ideje - 2002. április 30.

Azok jelentkezését is várják, akik korábban már jelentkeztek a Collegium Hungaricum Juventutis Occidentalis a hungarológiai tanulmányaira.

Vége

A Nyugati hírlevél költségeinek adóból levonható hozzájárulását szívesen vesszük
Hungarians of Louisiana Inc. számára kiállított csekken.
Kérjük jelölje meg, hogy Nyugati hírlevél számára küldi az összeget.
Cím: Julianna Bika
21 Spinnaker Lane
New Orleans, LA 70124
Adómentesség szám: DLN:17053072012041


Copyright © Nyugati Hírlevél - 2002