NYUGATI HÍRLEVÉL
független elektronikus újság

Szerkesztô: Bika Julianna
Email: bikajuli@cox.net
Efax: 508-437-2661

50. szám 2003. február

Rubén Darío:Végzet

Boldog a fa, mely nem érez, miként mi,
s még boldogabb a kõ, mely nem kutat,
mert nincs nagyobb átok, mint élni, élni,
s a legnagyobb kín itt az öntudat.

Létezni s mit sem sejteni, iszonnyal
remegni attól, hogy voltunk, leszünk
és hogy holnapra meghalunk bizonnyal,
az életet viselni, mit eszünk

alighogy ösmer, a halált, cudar búnk,
a testünk, fájó, eleven övünk,
a sírt, amely úgy néz ránk, mint a partunk
és nem tudni, hogy hova tartunk
és hogy honnan jövünk...!

Rubén Darío nicaraguai költõ versét Kosztolányi Dezsõ fordította:


CHILE

ANTARKTISZ

FAGYOS OÁZIS KUTATÓ ÉS FILMES EXPEDICIÓ

A hosszú távú magyar tudományos Antarktisz-kutatást és rendszeres jelenlétet, valamint ismeretterjesztést célul tûzõ Magyar Antarktisz Program 2003-as kutató és filmes vállalkozása, a Fagyos Oázis Kutató és Filmes Expedíció az elsõ önálló, magyar szervezésû expedíció a jeges kontinensen. Hét fõs, kutatókból és tapasztalt természetfilmesekbõl álló csapat az antarktiszi nyárból 10 hetet tölt az Antarktiszi-félsziget mellett elterülõ King George-szigeten. A chilei légierõ és a Chilei Antarktiszi Intézet segítségével légi úton elért Presidente Eduardo Frei-állomásról gyalogosan vontatott szánokkal átkel a sziget jégsapkáján, gleccsereket és jégmezõket keresztezve a jégmentes felszínû, széles, sziklatörmelékes oázisokban állítja fel táborait. Az élettel, mozgással teli oázisokban és a jégszegélyeken zajló kutatómunkánk a felmelegedés hatására zsugorodó jég alól elõbukkanó jégmentes területek felszínfejlõdését, környezetváltozását elemzi. A jégtakaró fölé magasodó, élesre faragott sziklakibukkanásokat (nunatakokat) megmászva, jéghasadékokba, jégbarlangokba ereszkedve tanulmányozza a jég fogyását, a törmelék keletkezését és szállítódását. A vizsgálatokról, az antarktiszi életkörülményekrõl, a kalandokról, a túlélés fortélyairól televíziós ismeretterjesztõ filmsorozat készül.

http://www.antarctica.hu/antarctica.php


FRANCIAORSZÁG

PÁRIZS

A Párizsi Magyar Intézet /pmi/ fõbb februári programjai

Itt tartja éves közgyûlését a franciaországi La voix de Kodály egyesület február 1-jén.

4-én Henri Toulouze és Hanus Erzsébet bemutatják közelmúltban megjelent kötetüket, amely a francia nyelven megjelent magyar vonatkozású mûvek bibliográfiáját tartalmazza.

10-én a zene szerelmeseinek a híres operaénekesnõ, Pitti Katalin szólóestjét hallhatják. A mûvésznõt az Olaszországban élõ Ács János kíséri zongorán.

Február 11-én nyílik az évad legfontosabb képzõmûvészeti eseménye: e kiállítás a magyar származású Réth Alfréd 1908-1930 közötti festményeinek javát tárja a publikum elé. Réth Alfréd 1905-ben érkezett Párizsba, és itt élt egészen 1966-ban bekövetkezett haláláig. Az 1911-es Függetlenek Szalonján - a kubisták elsõ csoportos bemutatkozásán - vásznait Braque, Metzinger, Gris, La Fresnay, Fernand Léger, Gleizes képeivel együtt állította ki. A tárlat március 11-ig tekinthetõ meg; õsszel pedig e kiállítás folytatásaként Budapesten nyílik majd Réth-retrospektív.

24-én a közép-európai irodalmat bemutató rendezvénysorozat keretében Konrád György közelmúltban franciául megjelent könyvét ismertetik a francia nyelven olvasókkal.

28-án a szegedi Treff Hetes Színjátszó Társulat mutatja be Armelle Dobrowolski rendezésében a Les anecdo-mythes des neiges /Hómítosz-anekdoták/ címû elõadását.

A PMI mozijában 6-án a rendezõ jelenlétében Roger Kahane: „Még élek és szeretlek Titeket" címû filmjét tekinthetik meg az érdeklõdõk. 13-án Szabó István: Bizalom, 20-án Sára Sándor: Könyörtelen idõk, 27-én Mészáros Márta a Napló szerelmeimnek, címû filmjei láthatók.

A PMI-ben februárban is folytatódik a Marne-la Vallée-i egyetem nyilvános doktori szemináriuma Kulturális pluralizmus avagy a világ elnyugatiasodása? címmel, ezúttal 18-án kerül sor az elõadásra.

Kis Zsuzsa
Párizsi Magyar Intézet
92, rue Bonaparte, 75006 Paris
Metró: Saint Sulpice, Mabillon
Tel: 01 43 36 06 44, E-posta: zsuzsa.kis@wanadoo.fr

Könyvkiadó a kirakatban - Éditions Ibolya Virág

Virág Ibolya franciaországi magyar könyvkiadó tevékenységét bemutató kirakatot nyitott meg a párizsi La Hune könyvesbolt. A francia könyves szakmában referenciának számító intézmény a fõvárosi mértékadó értelmiség egyik legendás törzshelye, a Les Deux Magots irodalmi kávéház tõszomszédságában van.

A neves könyvesbolt rendszeresen szentel külön kirakatot jeles íróknak és életmûvüknek. Kivételnek számít viszont, hogy könyvkiadót tisztel meg reklámjával.

A La Hune Saint-Germain körúti kirakatában központi helyen látható a Virág Ibolyát "Madame Hongrie" néven aposztrofáló fényképes Le-Monde-cikk. A terjedelmes írás tavaly november elején, az elsõ magyar irodalmi Nobel-díj odaítélése után jelent meg a tekintélyes párizsi lapban.

Az 1996-ban alapított "Éditions Ibolya Virág" magánkiadó jellegzetes barna fedelû kiadványai közül a kirakatban szerepel Kosztolányi Dezsõ páratlan népszerûségû Esti Kornél kalandjai címû novellafûzére, Móricz Zsigmond Az Isten háta mögött címû regénye, Markó Béla, Weöres Sándor költeményei, Grendel Lajos Einstein harangjai címû regénye és Oravecz Imre 1972 szeptember címû regénye. Ott van a Virág-kiadások között Guy Turbet-Delofnak, a budapesti Francia Intézet egykori igazgatójának naplója, Az 1956-os magyar forradalom, amely egy szemtanú hitelességével rögzítette a több mint negyven éve történt eseményeket. A könyv Fejtõ Ferenc történész elõszavával jelent meg.

A volt budapesti bölcsészhallgatónõ 1980 óta él Párizsban. Az akkori "disszidens" elõbb a L'Harmattan majd az Albin Michel kiadóknál beindított közép-európai könyvsorozatában kaptak elõször nyilvánosságot a Franciaországban addig ismeretlen Bibó István írásai, Márai mûvei.

A Le Monde-cikkben idézett vélemények kiemelik, hogy a szerkesztõnõ "vérbeli kultúraközvetítõ", munkássága meghatározó szerepet játszott a magyar irodalom franciaországi reneszánszában: elsõ ízben ismertette meg a francia olvasókkal Krúdyt, jelentõsen hozzájárult Kosztolányi franciaországi népszerûségéhez, ráirányította a figyelmet a századelõ és a kortárs magyar irodalom jeles alkotásaira.


MAGYARORSZÁG

BUDAPEST

Nyári magyar nyelvi tanfolyamok
Budapest, Balassi Bálint Intézet

I. Tanfolyam

2003. július 7-18.
4 budapesti és környékbeli program, valamint 1 hétvégi kirándulás (Sopron és vidéke)

II. Tanfolyam

2003. július 21-augusztus 7.
6 budapesti és környékbeli program, valamint 2 hétvégi kirándulás (Hortobágy és
környéke; Dél-Balaton)
(Folytatható az I. tanfolyam vagy igénybe vehetõ külön is!)

A tanfolyam színhelye, szállás és étkezés: a Balassi Bálint Intézetben
Költségek (szállással és étkezéssel):
tanfolyam: 123 000 Ft
tanfolyam: 197 000 Ft
Cím: Balassi Bálint Intézet, H-1016 Budapest, Somlói út 51.
E-posta: hlcourse@bbi.hu
Honlap: www.bbi.hu
Tel: (+36 1) 385 26 46, Tel./Fax: (+36 1) 209 49 68


NICARAGUA

CHINANDEGA

MAGYAR ÉTTEREM

Tizenkét éve már mûködik a hangulatos magyar kertvendéglõ mangófák alatt Chinandegában. Tulajdonosa Nagy László Hajdúnánásról való, és nicaraguai felesége, Lídia miatt maradt a vulkánokkal és tavakkal teli egzotikus közép-amerikai országban.

A szõke kékszemû étteremtulajdonos közkedvelt a városban, s Katinka lányát szépségkirálynõi versenyen indítja.

Rancho Hungaro Bario Libertad városrészben
Cipepeach ½ c east
Tel: 341-0325
E-posta:
Stccompu@ibw.com.ni
Nagylaci@latinmail.com


NÉMETORSZÁG

FRANKFURT

LIGETI GYÖRGY ADORNO-DÍJA

Ligeti György magyar származású zeneszerzõ kapja idén a neves zeneesztétáról, Theodor W. Adornóról elnevezett díjat, melyet szeptemberben nyújtanak át Frankfurtban Ligeti György magyar származású zeneszerzõnek. Adorno, a frankfurti filozófiai iskola kiemelkedõ alakja, az idén lenne 100 éves.

A kuratórium indoklásában azt állapította meg, hogy a 79 éves, Hamburgban és Bécsben élõ zeneszerzõt erõs szellemi rokonság fûzi Adorno zeneesztétikájához.

Petra Roth, Frankfurt polgármestere, a kuratórium elnöke, a díjat odaítélõ ülés után a zenei avantgárd egyik kimagasló képviselõjének nevezte a Le Grand Macabre komponistáját, akit már Beethoven- és Bach-díjjal is kitüntettek.

Frankfurt városa 1977 óta adományoz Adorno-díjat mindazoknak, akik nagyot alkottak a filozófiában, a zenében, a színház- és filmmûvészetben. A díj birtokosa már Pierre Boulez karmester, Jean-Luc Godard filmrendezõ és Jacques Derrida filozófus.


USA

KOLORÁDÓ

Megyesy Jenõ Kolorádó állambeli tb. magyar konzul és a Kolorádói Magyar Klub kezdeményezésének köszönhetõen 2002. évben két 80 köbméteres /40 láb hosszú/ konténer adományt küldtek magyarországi és határon túli magyar iskoláknak, egyetemeknek és intézményeknek.

A december végi szállítmány 276 komplett komputert, és két könyvcsomagot tartalmazott, ezek egyike 3000 kötetes, az Erdélyi Magyar Egyetemre került, a másik része, 1000 darab matematikai könyv, Berzsenyi György professzor adománya, a Berzsenyi Dániel gimnázium részére indult útnak. A szállítmányban Mészáros György egy orgonát küldött.

Info: Megyesy Jenõ tb. konzul Tel :(303)-861-8013. E-posta: megyesg@duffordbrown.com.

FLORIDA
SARASOTA

KOSSUTH KLUB

2003. február 26-án, szerda 5:30 kor a Selby Könyvtár nagytermében, 1331 First Street, Sarasota.

Budapest Exit, A Memoir of Fascism, Communism, and Freedom, Téglás Csaba elõadása. Téglás Csaba várostervezõ konzultáns White Plains városában, New York államban lakik. A Texas A&M University Press kiadásában 1998-ban megjelent könyve a fasizmus, a második világháború és a kommunizmus borzalmairól szól. A szerzõ 1956-ban hagyta el Magyarországot és visszaemlékezéseit az amerikai olvasóknak írta, de különösen ajánlható azoknak a magyar származású fiataloknak is, akik nem feltétlenül beszélnek magyarul, de érdekli õket szüleik hazájának legújabbkori története. Megjelenése után a könyv nagyszerû kritikát kapott. Az amerikai középiskolai történelemoktatás egyoldalú második világháborús írásaival szemben a magyar történelmi önbecsülést erõsíti a könyv. A könyvet Szalay Lajos rajzai és az 1956-os magyar forradalom korábban nem publikált fényképei illusztrálják.

2002-ben a könyv megjelent olcsóbb, puhafedelû kiadásban is.

KALIFORNIA
LOS ANGELES

15 éves a Los Angeles-i Magyar Szinkör

THÁLIA STÚDIÓ

A Los Angeles-i Magyar Színkör 2002-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. A színtársulatot a nagyváradi színész házaspár, Óss Enikõ és Varga Tibor alapították és vezetik mindmáig. Tizenöt év alatt 25 színdarabot, irodalmi és zenés összeállítást vittek színre. Alkalmanként együtt dolgozott velük a magyar színjátszás nagyasszonyai közül Szeleczky Zita és Szörényi Éva, továbbá az egykori színész-rendezõ fõkonzul, Márton András. Hivatásos színészek mint - D. Vásárhelyi Katalin vagy Gáspár Andrea mellett - szóhoz jutnak elõadásaikon tehetséges amatõrök is. Közülük néhányan a stabil alapgárda tagjaivá váltak az évek során, mint például Pánczél Iván, Szemethy Péter, Hunyady Lajos, Cser Marika, Finta Ilona Vanda és mások. A zenei hátteret rendszeresen Bodrogi Gyula és Cser László, a technikai hátteret Szoboszlai Sándor, Szemethy Mária, Bognár Amy, Süli Erzsi és más lelkes színházpártolók szolgáltatják.

Móricz, Molnár, Heltai Jenõ, Tabi László, Szakonyi Károly, Emõd Tamás, Zilahy Lajos, Nóti Károly, Herczeg Ferenc darabjai mellett híres külföldi drámaírók Scarnicci-Tarabusi, Kohlhaase-Zimmer, Robert Thomas darabjait adta elõ színtársulat.

A Thália Stúdió irodalmi-történelmi összeállításai közül különösen nagysikerû volt az 1995-ös "Glória Victis" (alcíme: A Piavétól a Don-kanyarig), mely a XX. század névtelen katonahõseinek állított emléket a II. világháború befejezésének 50. évfordulóján, az "Árpád örökében" címû millecentenáriumi összeállítás, a 48-as szabadságharc 150. évfordulójának tiszteletére elõadott "Szabadság-szerelem" címû mûsor. Az "És mégis élünk" címû elõadás állami létünk 1000. évfordulójára került bemutatásra. Mindezeken kívül a "kaliforniai" magyar író, Márai Sándor írásaiból összeállított önálló emlékesttel is jelentkezett közönsége elõtt a színtársulat.

Tizenötéves évfordulójukat egy felújított kabarészámokból álló "Hogy vó-ó-ólt"-tal ünnepelték a tavaszi szezonban, és három egyfelvonásos darab színrevitelével a karácsony elõtti hetekben: Heltai Jenõ: Karácsonyi vers és A fehér rózsás úr, valamint Karinthy Frigyes: Marie-Anne három szíve c. mûvével.

Galántai Ambrus

MICHIGAN
ANN HARBOR

MAGYAR FILMKLUB

Magyar-Amerikai Filmklub kezdte meg rendszeres vetítéseit Ann Arbor, Michiganben kéthetente.

A Washtenaw Community College mozihelyiségében, (4800 E. Huron River Drive, Ann Arbor, MI 48106) kellemes környezetben, két hetente találkoznak a magyar filmmûvészet iránt érdeklõdõk a College Theater LA 175 termében, ahol fõleg a 90-es évek és napjaink angol felirattal ellátott magyar filmjei kerülnek bemutatásra.

A vetítések mellett más kulturális összejöveteleket is szervez a klub vezetõsége.

Február 16-án este 18:30 órai kezdettel a filmklub helyiségében egy Bálint napi zenés irodalmi est kerül megrendezésre, amelyen verseket és prózarészleteket ad elõ Lakatos István budapesti elõadómûvész a szeretet és a szerelem témakörébõl. Zongorán kísér Balla Zsuzsanna marosvásárhelyi zongoramûvésznõ.

A Magyarok Baráti Körének e-mail listáján rendszeresen tájékoztatást küldünk minden érdeklõdõnek a programokról.

E-posta: arttour@prodigy.net, Balogh Éva.

NEW YORK ÉS KÖRNYÉKE

MAGYARNYELVÛ SZÍNHÁZ NYÍLT NEW YORKBAN

Január 26-án a Bnai Zion Alapítvány Manhattanban a 136 East 39. utcában Magyar Mûvész Színházat nyitott. Az elegáns 222 nézõnek helyet adó helyiséghez könyvtár és ajándékbolt is kapcsolódik. Hámori Péter a színház létrehozója az ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy céljuk a budapesti és más vidéki városok nagysikerû produkcióinak az otthonival egyidõbentörténõ bemutatása, vendégjátékokra való meghívása. A színházi elõadások után a kávéházukban irodalmi estek rendezését tervezik, illetve társasági és kulturális zenés táncos összejöveteleket szerveznek.

A Magyar Mûvész Színház nyitóelõadása a New Yorki Magyar Kulturális Központ támogatásával jött létre mint a Budapesti Kamaraszínház vendégjátéka. Martin Sherman : Rose címû darabját Vári Éva adta elõ.

Tapsvihar jutalmazta Vári Éva egyszerûséggel, humorral és természetességgel elõadott remek színészi teljesítményét.

A színház igazgatója Szûcs Miklós és a darab rendezõje Ilan Eldad is jelen volt a megnyitó ünnepségen.

A Magyar Mûvész Színház magas színvonalú, professzionális, Magyarországon sikert aratott bemutatókra épülõ mûsorpolitikája már a nyitóelõadásnál meghozta sikerét.

Bnai Zion Foundation Inc.
136 E. 39 Str.
212/725-1211

IRODALMI ESTEK CONNECTICUTBAN

A Columbia Egyetem kelet-európai tanszék magyar tanára ebben az évben a Fulbright-ösztöndíjas Dávidházy Péter, az ELTE professzora. Felesége Kelevéz Ágnes a budapesti Irodalmi Múzeum kurátora, irodalomtörténész. Õk ketten voltak vendég elõadói a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület januári összejövetelének.

Kelevéz Ágnes Babits Mihály, Dávidházy Péter pedig Arany János életét és költészetét méltatta. Az egymástól korban távol élõ, ámde egyformán zseniális két magyar költõ jelleme és hatása sok hasonlóságot mutat. Kitértek az elõadók a közvélemény által ismert Arany-Petõfi és a Babits-Ady ellentétre is. Az egyik hozzászóló megjegyzése szerint az elsõ világháború elõtti "boldog békeidõk" jellemzõje volt, hogy a magyar értelmiségi társadalmat az osztotta meg, hogy valaki Babits vagy Ady pártján állott-e.

A havonta megtartott összejövetelek további elõadói között találjuk Györgyey Klárát (Színházi élet Magyarországon), Dr. Somogyi Balázst (Zenei élet Budapesten a 19-ik században) és Dömötör Gábort (Kedvenc versek).

Papp László

A MAGYAR KULTRÁLIS KÖZPONT PROGRAMJAI

NEMZETI FILHARMÓNIKUSOK

Február 2-án, vasárnap délután 3-kor a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje lesz az Avery Fisher Hall-ban. Az elõadást a Lincoln Center Great Performers keretében rendezik. Információ: www.lincolncenter.org.

ÓBUDAI NÉPZENE ISKOLA

Február 1-én, szombaton este 7-kor a budapesti Óbudai Népzene Iskola elõadása a passaic-i Magyar Református Templomban (220 Fourth Street, Passaic, NJ).
Információ: (973) 778-1019

SZAKCSI LAKATOS TURNÉ

Február 7-én, pénteken délben a Szakcsi Lakatos Trió játszik Gypsy Jazz-t a Rockefeller University Caspary Auditóriumában (65th Street & York Avenue, NYC).
Tel: (212) 327-7007 vagy www.rockefeller.edu/triinstitutional_noon_recitals.
Ugyanaznap este 7:30-kor és 10:30-kor a Bottom Line Klubban (15 West 4th Street, NYC).
Tel: (212) 228-6300 vagy www.bottomlinecabaret.com
Február 8-án, szombaton este 8-kor a Magyar Cserkészotthonban (66 Plum Street, New Brunswick, NJ). Tel: (201) 836-4869,
február 9-én vasárnap délután 3-kor Hungarian Community Hall-ban (147 Ward Street, Wallingford, CT). Tel: (203) 639-0511

FIATAL MAGYAR MÛVÉSZEK

Február 25-én, kedden este 8-kor fiatal magyar mûvészek bemutatkozása -
Hlavacsek Tihamér és Szalai Antal a Carnegie Hall Weill Recital Hall-jában
(157 West 57th Street, NYC). Tel: (212) 247-7800

FÕKONZULÁTUS

Dr. Demszky Gáborral, Budapest fõpolgármesterével beszélgetésre kerül sor a Magyar Köztársaság Fõkonzulátusán február 5-én este 7-órakor.
A korábban éveken át az Európai Parlament önkormányzati konferenciájának alelnökeként tevékenykedõ városvezetõ indulni kíván az európai parlamenti képviselõi választáson.
227 East 52nd St. , NY, NY 10022
Tel:212 755-5986
hucons@humisny.org

CSERKÉSZ FARSANGI BÁL

New Brunswicki cserkészek adománygyûjtõ bálja 2003. február 1-jén este fél 7 órakor a Szent László Iskola termében
New Brunswick, NJ 215 Somerset Street.
Tel:732/940-4265
E-posta: elekton97@aol.com, Borbás Ibolya

A SZÉCHENYI MAGYAR ISKOLA BÁLJA

A Széchényi Magyar Iskola és Óvoda fennállásának 30. évfordulójára a Magyar Atléta Klub rendez bált február 22-én.
Magyar Atléta Klub New Brunswick , NJ
Info: Kollath Pál Tel: (215) 297-5577"

COLUMBIA EGYETEMI ELÕADÁSOK, FILMEK

Tóth György István, a Közép-Európai Egyetem professzora, Missionaries as Agents of Cultural Transformation in the Early Modern Period címmel angol nyelvû elõadást tart.
„A misszionáriusok szerepe a kultúra terjesztésében az újkor kezdetén" címmel.
513 Fayerweather Hall History Department, február 3-án du. 6 órakor.

Február 6-án Jadviga párnája, a Závoda Pál híres regényébõl készült magyar film vetítése 1219 IAB. este 7-kor.

Csepeli György, az Informatikai Minisztérium politikai államtitkára, szociológus elõadása
Anti-Semitism without Anti-Semites.
Február 10-én du. 6 órakor, 1219 IAB.

Február 27-én Csók, anyu! Vámos Miklós filmje angol felirattal 1219 IAB este 7 –kor

John S. Micgiel executive director
Columbia Egyetem
East Central European Center
1227 International Affairs Building Mail Code 3336
420 West 118th Street
New York, NY 10027
Tel: 212-854-4008

FÉSZEK KLUB

Február 12-én, szerdán este 7:30-kor Kövesdy Pál elõadása: "Kell, hogy üzlet legyen a kultúra?" – A kultúra menedzselése a XXI. Században.

344 East 69 St., New York, NY 10021

Tel: (201) 886-2512

A Schenectady Magyar Segélyezõ Egyesület

2003. február 27-én csütörtök este zenés-táncos-énekes-humoros kabaré estet rendez. Egy éjszaka Budapesten címmel amelyen a Magyar Állami Operettszínház színészei lépnek fel: Pándi Piroska, Leblanc Gyõzõ, Kovács Zsuzsa énekesek, Ladinek Judit táncosnõ, Benkóczi Zoltán humorista, valamint Félix Györgyi zongorista.
A Magyar Házban
933 Pleasant Street
Schenectady, NY 12303
Jegyek rendelhetõk Várady Évánál: Tel: (518)-283-2503

Ugyanez a program látható február 16-án fél 3-kor a Szt. István rk. templom dísztermében (223 Third Street, Passaic, NJ) és február 23-án, délután 4 órakor a Robert Wagner High School színháztermében (220 East 76th Street, NYC).

OHIO
CLEVELAND

PAPRIKA BÁL

2003. február 22-én tartják a Ritz Carlton Hotel Grand Ballroomban,
1515 West Third Street Cleveland, Ohio.
Info: Carolyn Balogh. E-posta: cebalogh@aol.com

A PAPRIKA Bál a Cleveland Hungarian Development Panel tizenharmadik jótékony célú rendezvénye. A Panel 1990 júliusában alakult, s azóta több százezer dollár értékû támogatást nyújtott különbözõ oktatási, egészségügyi, kulturális és társadalmi programokra. Az idei bál témája: magyarok Hollywoodban.

PHILADELPHIA

FARSANGI BÁL

Vacsorával egybekötött vidám est a Philadelphiai Adams Mark Hotel dísztermében. 2003. február 15-én, szombat este 6 órai kezdettel Farkas András és Cserey Erzsébet szereplésével. Az est bevétele a kárpátaljai magyarság megsegítését szolgálja .

Philadelphiai Magyar Egyesület

8001 Castor Ave P.O. BOX #318, Philadelphia PA 19152Tel: 215-745-0459

E-posta : Janos44@aol.com

WASHINGTON ÉS KÖRNYÉKE

TÁNCHÁZ

Február 8-án a Greenbelt Community Center-ben (15 Crescent Rd, Greenbelt, MD) este 7:30 és 10:30 között. A talpalávaló zenét a helyi Táncház Együttes szolgáltatja.
Info: http://www.tisza-ensemble.org/tanchaz/index.htm

Elhunyt Vázsonyi Bálint

Az amerikai fõvárosban 66 éves korában meghalt Vázsonyi Bálint zongoramûvész, publicista és politikai aktivista. Vázsonyi tizenkét éves korában, 1948-ban adta elsõ koncertjét a Zeneakadémián. 1956-ban elhagyta az országot, és 1959-tõl az Egyesült Államokban élt. Dohnányi Ernõ utolsó tanítványaként, majd életmûvének kutatójaként tartották számon. Sikeres szólókarrierje mellett egyetemi kurzusokon tanított. Figyelme a kilencvenes években inkább a politika felé fordult: az általa az igazinak tartott konzervatív Amerika lelkes híve, a liberalizmus elutasítója volt. A szocializmus minden formáját szenvedélyesen ostorozta. Politikai filozófiájának sarokkövei: a jogállamiság, a személyes jogok tiszteletben tartása, a magántulajdon szentsége és az egységes amerikai identitás. A Washington Timesba írt cikkeit több amerikai lap átvette.

Megalkuvás nélkül amerikainak tekintette magát, de nagyon is figyelt Magyarországra. Például gyûjtést szervezett egy minõségi zongora vásárlására a washingtoni magyar nagykövetség számára: a hangszert az õ koncertjével avatták fel. A magyar kultúra terjesztése érdekében folytatott tevékenységéért 1999-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Horváth Gábor

1956-OS HIRADÓK

Az Osztrák követség Austria Wochenschau 1956 címmel dokumentumfilmeket mutat be német nyelven.
A február 4–én kezdõdõ sorozatban 1954 és 1966 közötti híradófilmek láthatók a követség színházában.
Február 18-án este 7 órakor kerül sor az 1956-os dokumentumok bemutatására.
Embassy of Austria, 3524 International Ct, NW,
Washington, DC 20008.
http://www.austria.org/calendar/index.shtml

SZAKCSI LAKATOS TRIÓ

Február 12-én, este 7 órakor a Szakcsi Lakatos Trió játszik Gypsy Jazz-t a Magyar Nagykövetségen.
Embassy of Hungary
2950 Spring of Freedom Street, N.W.
Washington, District of Columbia
Tel: (202) 362-6730/0201

Csontvelõi õssejtbõl idegsejt

Szenzációként értékelték az Amerikában kutató magyar tudós, Mezey Éva vezetésével végzett, õssejtekkel kapcsolatos kutatások legújabb eredményét. A felfedezés áttörést hozhat az agyi rendellenességekkel járó megbetegedések, így az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór kezelésében.

Az idegbetegségeket kutató marylandi NINDS (National Institute of Neurological Diseases and Stroke) intézetben folytatott ígéretes kísérletekben Mezey Éva és orvoscsapata olyan halott nõk agyából vett mintákat, akik korábban csontvelõ-átültetésen estek át, és donorjaik férfiak voltak. A vizsgálat során Y kromoszóma után kutattak az agyszövetben, és nagy mennyiségben találtak is. Ez azért különösen érdekes, mert a nõk genetikai állománya alapvetõen nem tartalmaz Y kromoszómát, hiszen ez csak férfiaknál van jelen. Csak az õssejtbõl származható Y kromoszómát tartalmazó sejtek tehát a beültetés után tovább osztódtak, és "elvándoroltak" a szervezetben, így a központi idegrendszerbe is beépültek.


INTERNET

AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA TÖRTÉNETE

http://www.lib.byu.edu/~rdh/eurodocs/hungary.html

A NEUMANN JÁNOS DIGITÁLIS KÖNYVTÁR ÉS MULTIMÉDIA KÖZPONT

http://www.neumann-haz.hu/
60 mai magyar író mûveit adja közre az Internet segítségével, címe: Digitális Irodalmi Akadémia.

DIGITÁLIS HUNGAROLÓGIAI ALAPKÖNYVTÁR

http://mek.oszk.hu/hungalap/
A mintegy 3 ezer, többségében nagy terjedelmû kiadvány elektronikus változatának elkészítése az eddigi legnagyobb magyar szöveg-digitalizálási vállalkozás lesz. A munkát az Országos Széchényi Könyvtár koordinálja, a mûvek nagy részét a Magyar Elektronikus Könyvtár fogja szolgáltatni.

A MagyarOnline.net

(http://www.magyaronline.net)
fórumában a magyar televizós és rádiós mûsorok vételével kapcsolatos felvilágosítással szolgálnak az adott adó munkatársai.

TÚRA

Csíksomlyóra 2003-ban

Kéthetes utazás Erdély ismeretlen tájaira, egybekötve a csiksomlyói búcsún való részvétellel júniusban.

Körutazás kényelmes busszal Budapestrõl Transsylvania Tours szervezésében. Útvonal:

Budapest - Nagyvárad, Kolozsvár, Tordai hasadék Torockó, Vajdahunyad, Déva, Marosvásárhely, Szováta, Korond, Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó, Békás-szoros Csíkszereda, Székelyudvarhely, Csíksomlyó, Gyimesi- havasok, Zetelaka, Sepsiszentgyörgy, Prázsmár, Brassó, Illyefalva, Tusnád, Szent-Anna tó, Bálványosvár, Kézdivásárhely, Kovászna, Csomakörös, Fehéregyháza, Segesvár, Kõrösfõ, Királyhágó, Nagyszalonta, Arad - Makó, Ópusztaszer, Bugac, Budapest.

Indulás 2003. május 31-én, június 14-én Kanadából, USA-ból, Dél-Amerikából és Ausztráliából Részvételi díjak, 800 USD/fõ,

Az összeg tartalmazza a szállásokat, teljes ellátást, a belépõjegyeket.

Õsszel Moldvába és Bukovinába indul túra szeptember 9-én.

Információ és jelentkezés; Burián Erzsébetnél, Budapest Tel: 36 30 - 433 - 66 28
E-posta: ErdelyFelvidek@yahoo.com, elizburian@yahoo.ca
Képek láthatók: http://www.hungarla.com/events/erdely.htm

Vége

A Nyugati Hírlevél költségeinek adóból levonható hozzájárulását szívesen vesszük
Hungarians of Louisiana Inc. számára kiállított csekken.
Kérjük jelölje meg, hogy a Nyugati hírlevél számára küldi az összeget.
Cím: Julianna Bika
21 Spinnaker Lane
New Orleans, LA 70124
Adómentesség szám: DLN:17053072012041


Copyright © Nyugati Hírlevél - 2003